„Banjska je opravdanje i za ove glasove“: Latinović i Mihajlović misle da Srbija ne treba da izlazi iz Saveta Evrope

Bivša ambasadorka Branka Latinović i novinar Milivoje Mihajlović složili su se u emisiji „Newsnight“, nakon što je Parlamentarna skupština Saveta Evrope podržala predlog o prijemu Kosova u članstvo, da Srbija ne treba da izlazi iz Saveta Evrope, prenosi N1.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope podržala je prijem Kosova u članstvo Saveta Evrope i pozvala Komitet ministara da donese takvu odluku. Nacrt Mišljenja o zahtevu Kosova za članstvo kojim se preporučuje prijem Kosova podržao je 131 poslanik, 29 je glasalo protiv, dok je uzdržanih bilo 11.

Latinović kaže da, ako vidimo brojeve kako se glasalo, to potvrđuje interes i značaj koji poslanici u PSSE daju tom pitanju.

„Samo to mišljenje, koje je sačinila Dora Bakojani u funkciji predsednika političkog komiteta za demokratiju, ima širu podršku parlamentaraca u Savetu Evrope. Treba imati u vidu da PSSE daje savetodavno mišljenje. Sve ovo govori da je to ipak jedan događaj koji ima daleko veći interes, nego što smo mislili. Mislim da je tu prevladala geopolitička situacija u Evropi, geopolitički značaj, da i sam Savet Evrope da svoj doprinos stabilizaciji i jačanju projekata mira u ovom delu Balkana“, kaže ona.

Mihajlović ističe da, ako posmatramo raspoloženje na sednici, vidimo da je trend da Kosovo uđe u Savet Evrope.

„U Savetu Evrope nisu članice udruženja, tamo su članovi države. Ovo će verovatno u medijskom smislu, na Kosovu i dobrom delu Evrope i sveta biti iskorišćeno da se potvrdi državnost Kosova. Mislim da ovaj proces učlanjenja Kosova u Savet Evrope ima veze sa Ohridskim sporazumom, prihvatanjem Beograda da neće to ometati. Mislim da ograničenje koje Bakojani postavlja u tom izveštaju, da to ne znači priznanje Kosova, da i to možemo da tumačimo kao političku floskulu, a ne kao neki čvrst stav“, kaže on.

Ovo će, smatra Mihajlović, „ohrabriti kosovsku vlast“.

„Veliki poen za Kurtija, koji priprema koliko vidim izbore na jesen, moglo bi da utiče na njegov rejting“, objašnjava.

Latinović dodaje da se „sve ovo vidi kao jedan doprinos Saveta Evrope u onome što su definisali u izveštaju kao dorpinos jačanju mira, pomirenja i poverenja“.

Mihajlović ističe da je ovaj izveštaj „daleko od suštine i onoga što je na terenu“.

„U poslednjih nekoliko meseci 60 ljudi na Kosovu je uhapšeno, većina pod optužbom da su počinili ratne zločine, to niko ne spori, problematično je da većina sedi po 7, 8 meseci u zatvoru, niko ih nije saslušao, nije podignuta optužnica. Pravni sistem funkcioniše da prvo hapsite, pa gradite slučaj. Imamo i u izveštaju Bakojani da kosovska vlada kontroliše kompletnu teritoriju Kosova, ta rečenica na neki način predstavlja opravdanje svih akcija koje je policija preduzimala“, kaže on.

Prema njegovim rečima, „sve se radi pod izgovorom – Banjska“.

„Banjska je opravdanje za sve. I za ove glasove, to je autogol koji su Srbi sami uradili sebi. Imate perfidnu političku igru iz Prištine koja se besprekorno igra, direktor Kosovske policije kaže stanje je nestabilno jer su Radoičić i njegova grupa još na slobodi. Ovo nije gotova stvar, čekaćemo maj. Još jedna epizoda u kojoj je srpska politika doživela krah kada je u pitanju kosovsko pitanje, kada je u pitanju politika Beograda prema Kosovu“, kaže on.

Prema njegovim rečima, „sve što je dato, dato je po ceni ZSO“.

„Garnitura u Beogradu koja je trgovala interesima Srba na Kosovu, pod pokrićem ZSO. Pitanje je šta znači ta zajednica sada, to više nije to, to je sada prazna priča“, smatra Mihajlović.

Latinović ističe da „nije radila samo kosovska strana“, već da su imali velikog lobistu – Albaniju.

„Sam premijer je nekoliko puta boravio u Strazburu, obraćao se upravo poslanicima PSSE. Oni su imali jednog vrlo dinamičnog lobistu, sa jednom razrađenom strategijom, direktnim aktivnostima… Priča koja nije prisutna od danas, još kad sam ja radila se govorilo o potencijalnoj mogućnosti da Kosovo podnese zahtev, a to se nije dešavalo. Aktivno delovanje Albanije, sve su vešto iskoristili, tako da sada imamo taj jedan rezultat, koji je sada ovde“, kaže ona.

Osvrnula se na delovanje Srbije.

„Ne sećam se da se neko od naših državnika obratio PSSE nekim povodom, nije moralo da bude pitanje Kosova. To se dešavalo u vreme Tadića, inače, pošto je sada aktuelan Vuk Jeremić, on je nekoliko puta bio u PSSE, jedan od najboljih govora mu je bio upravo u PSSE, na temu Kosova“, kaže Latinović.

Ona dodaje da je „Kosovo podnelo zahtev vrlo ciljano 2022. godine“.

„U vreme kada počinje agresija Rusije na Ukrajinu, kada su parlamentarci iz ruskog parlamenta napustili parlamentarnu skupštinu, veliki broj onih koji to oponirali nije bio više u parlamentu, sam zahtev Prištine uzet je u razmatranje godinu dana nakon podnošenja, nakon Briselskog sporazuma od prošle godine“, kaže ona.

Mihajlović, na pitanje da li je Srbija mogla da bude aktivnija, odgovara – naravno.

„Paralelno sa inicijativom za članstvo u Savetu Evrope, Kosovo je pokrenulo priču o članstvu u NATO. To je nadoknada za stolicu u UN. Srbija je morala da bude mnogo aktivnija, ne samo kada su u pitanju međunarodne aktivnosti, nego i na terenu, da smiruje strasti, da ne raspiruje strasti“, smatra on.

Latinović ukazuje da se uglavnom mišljenje koje daje PSSE usvaja, ali da je bilo slučajeva da se vrati.

Mihajlović misli da bi bilo glupo da Srbija izlazi iz Saveta Evrope.

„Do maja će Vlada Kosova verovatno pogurati priču o ZSO, kojom će, tim dokumentom, okvirom, Srbi biti potpuno nezadovoljno, imaće kompetencije udruženja ribolovaca, formalno će ispuniti nekakve zahteve, članstvo u Savetu Evrope otvara mnog vrata u drugim organizacijama, uvek će biti prilika za dokazivanje državnosti Kosova. Ovo je rešenje koje se provuklo, negativan poen za Beograd, pozitivan za Prištinu. Mislim da bi politika Srbije trebalo da se ozbiljno promeni kada je u pitanju odnos prema Srbiji na Kosovu, politika treba da se orijentiše na pomirenje ljudi, a ne na stalne konflikte“, smatra on.

Latinović dodaje da ovo „nije prilika za ljutnju“.

„Mora da se bude trezven, da se sve dobro proanalizira, razmisli, da se bude realan, da se u skladu sa tim definišu pravci. Srbija ne sme da izađe iz Saveta Evrope“, kaže ona.

Pročitajte još:

Reakcije na glasanje o članstvu Kosova u SE: Od „istorijskog trenutka“ – do „dana srama Parlamentarne skupštine“

N1: Misija Srbije u Strazburu dobro lobirala, diplomatija se probudila – ali kasno

Kosovo načinilo i drugi korak ka članstvu u S.Evrope, ostaje samo još jedan

Bakojani u PSSE: Obavezali smo PR da se eksproprijacija imovine vrši uz poštovanje zakona i zaštite imovine SPC

Počela rasprava o prijemu Kosova u Savet Evrope, očekuje se glasanje

U evropskom parlamentu uskoro rasprava, pa glasanje o prijemu Kosova u Savet Evrope, više od 60 govornikaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.