Bakojani u PSSE: Obavezali smo PR da se eksproprijacija imovine vrši uz poštovanje zakona i zaštite imovine SPC

U toku je rasprava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) o preporuci za prijem Kosova u članstvo te panevropske organizacije, koju je otvorila Grčka poslanica Dora Bakojani, autor nacrta mišljenja kojim se poziva na prijem Kosova u SE.

U svom obraćanju poslanicima ukazala im je da se njen izveštaj ne bavi „državnošću“, Kosova i da pitanje priznanja, odnosno nepriznavanja ostaje na članicama Saveta Evrope.

Govoreći o svom radu uoči podnošenja izveštaja, poručila je da se Priština usaglasila sa osnovnim zahtevima u vezi sa članstvom u SE.

„S obzirom na pogoršanu situaciju u vezi sa ljudskim pravima na Kosovu, pogotovu u vezi sa pravima manjina, želela sam da osiguram da vlasti u Prištini započnu pripreme za osnovne reforme zarad efektivne zaštite svih građana Kosova“, navela je.

Bakojani naglašava da je u svom radu identifikovala tri bitna problema za koje je bilo neophodno preduzeti „hitne akcije“.

To su primena odluke Ustavnog suda u vezi sa manastirom Visoki Dečani, ilegalna eksproprijacija imovine Srba, uspostavljanje ZSO.

Ona, međutim konstatuje da je došlo do stvarnog napretka.

„Stojim ponosno danas pred vama kako bih vas informisala da je Parlamentarna Skupština uspela da reši ono što je identifikovano, od strane advokata kao najvažniji slučaj kršenja vladavine prava na Kosovu. Primena odluke najvišeg suda na Kosovu doneta 2016. godine, kojom je vraćeno zemljište najvažnijem manastiru SPC, predstavlja veliku pobedu za vladavinu zakona, prava na imovinu Srba i religijska prava manjinske zajednice“, kazala je.

Sa druge strane, navodi da je za razliku od ovog pitanja, problem ilegalne eksproprijacije proces koji traje.

„Nijedan akt ne može da osigura efektivnu zaštitu manjinskih zajednica od ilegalne eksproprijacije imovine. Zato smo obavezali Kosovo da osigura da se eksproprijacija obavi uz poštovanje Zakona i da bilo koje buduće zakonodavstvo u ovom polju bude u skladu sa Ustavom, takođe u skladu sa zaštitom imovine SPC“, kazala je.

Naglašava da su prištinski zvaničnici potpisali, odnosno usaglasili se sa ovim obavezama i mnogim konvencijama.

Ukoliko Komitet ministara prihvati da Kosovo bude članica SE:

„Svaki slučaj ilegalne eksproprijacije imovine biće predmet kontrole Evropskog suda za ljudska prava“, navela je.

A kada je reč o ZSO, Bakojani je kazala da je reč o najvažnijem otvorenom pitanju za zaštitu manjinskih prava na Kosovu.

Naglasila je da je formiranje ZSO „unilateralno i domaće pitanje Kosova“, koje utiče samo na građane Kosova.

Navodi da je radila kako bi se došlo do „materalizacije“, ali:

„Nažalost, ovo pitanje nije moglo da se ispregovara u vakuumu. To je zato što je uspostavljanje ZSO bilo kamen temeljac dijaloga Beograda i Prištine. Asocijacija je, nažalost, trenutno van dometa“, navela je.

Na kraju je ponovila da je njena preporuka da Parlamentarna Skupština preporuči Komitetu ministara da pozove Kosovo da postane članica Saveta Evrope.

„Nadam se da će danas Parlamentarna skupština podcrtati potrebu da se pod demokratski kišobran Saveta Evrope stavi još 2 miliona Evropljana, da ih zaštiti od prekršaja“, rekla je.

Nakon ovih navoda, Bakojani je poslala ličnu poruku onima koji su je, kako kaže, kritikovali nakon objavljivanja izveštaja koji se bavi pitanjem članstva Kosova.

Naglašava da su najagresivniji komentari stizali od predstavnika zemalja koje ne priznaju Kosovo.

Njima poručuje da želi da su imali hrabrost da budu iskreni.

„Zato što u stvari njihov problem nije nikada bilo to – koji su preduslovi postavljeni Kosovu. Ne postoji preduslov, koji bi nakon ispunjenja, doveo do toga da ovi članovi podrže izveštaj. Zbog jednostavnog razloga da njihovo protivljenje nema ništa sa kriterijumima za članstvo koji su u mom izveštaju ispitivani. Oni se protive samoj ideji države Kosovo i u tome leži  nemogućnost da čak razmotre prijem“, navela je.

Poručuje da je svesna da je reč o prigovoru, ali kaže da bi bilo „mnogo hrabrije sa njihove strane, da su ostali na tome“.

„Izveštajem se ne zauzima nikakav stav po pitanju državnosti, to se nije tražilo od Komiteta ministara koji imaju ekskluzivno pravo da odlučuju o ovom pitanju“, ponovila je Bakojani.

A da ju je Komitet ministara obavezao da iskaže mišljenje u vezi sa pitanjem državnosti, kaže da se nikada ne bi bavila izveštajem, već da bi se uskladila sa pozicijom Grčke koja ne priznaje Kosovo.

Pročitajte još:

Kosovo načinilo i drugi korak ka članstvu u S.Evrope, ostaje samo još jedan

Počela rasprava o prijemu Kosova u Savet Evrope, očekuje se glasanje

U evropskom parlamentu uskoro rasprava, pa glasanje o prijemu Kosova u Savet Evrope, više od 60 govornikaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.