N1: Misija Srbije u Strazburu dobro lobirala, diplomatija se probudila – ali kasno

Parlamentarna skupština SE
FOTO: KoSSev

Kako bi se suprotstavila ulasku Kosova u Savet Evrope, po nalogu predsednika Srbije, formirana je posebna radna grupa u kojoj su ministri Ivica Dačić i Tomislav Momirović i direktor kancelarije za KiM Petar Petković. Nije, međutim, poznato šta je do sada uradila ta radna grupa. Sagovornici N1 kažu da je misija Srbije u Strazburu dobro lobirala i da se očigledno diplomatija Srbije probudila. Ali, kako kažu, kasno.

Ako se po Informeru dan poznaje, bitka u Parlamentarnoj skupštini je izgubljena i srpska diplomatija se uzda u to da će faktor kupovine Rafala pomoći u maju kada bude odlučujuće glasanje Komiteta ministara Saveta Evrope.

Dugogodišnja ambasadorka pri Savetu Evrope Slađana Prica kaže za N1 da je Srbija trebalo da deluje preventivno još kada je Rusija izbačena 2022. i kada se promenio balans snaga u Strazburu.

„Zadovoljna sam činjenicom da su i moje kolege i ambasadorka aktuelna i misija vrlo aktivno uključeni u lobiranje. Ali, imam utisak da smo u nekom prethodnom periodu malo prespavali neke stvari. Mi nismo vodili aktivnu nego reaktivnu politiku. Bojim se da će izraz malo da iznenadi gledaoce: Ali, kasno Marko na Kosovo stiže“, kaže bivša ambasadorka u Savetu Evrope Slađana Prica.

Prica kaže i da je Srbija sama poslala kontradiktoran signal svojim saveznicama u Savetu Evrope kada je 2023. prihvatila sporazum iz Brisela i Ohrida čija tačka 4 kaže da se Srbija neće suprotstavljati članstvu Kosova u međunarodnim organizacijama.

Diplomata Srećko Đukić kaže da je trebalo raditi sa pojedinačnim zemljama članicama.

„Naša diplomatija jednostavno ne izvršava zadatke koje treba da izvršava. I onda dođete u situaciju u kojoj se sada nalazimo i pribegavate nekim akcijaškim metodama. Moram tako da kažem. U spoljnoj politici i diplomatiji ne može da se promeni ništa preko noći“, smatra Đukić.

Prilikom glasanja u Parlamentarnoj skupštini ne glasa se po nacionalnom principu već glasaju grupacije evropskih partija. Zato je delegacija Narodne skupštine i imala razgovor sa Evropskom narodnom partijom koja je najzastupljenija i čija je članica SNS ali i to je trebalo ranije, kažu diplomate za N1.

Pročitajte još:

Kosovo načinilo i drugi korak ka članstvu u S.Evrope, ostaje samo još jedan

Bakojani u PSSE: Obavezali smo PR da se eksproprijacija imovine vrši uz poštovanje zakona i zaštite imovine SPC

Počela rasprava o prijemu Kosova u Savet Evrope, očekuje se glasanje

U evropskom parlamentu uskoro rasprava, pa glasanje o prijemu Kosova u Savet Evrope, više od 60 govornikaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.