Parlamentarna skupština usvojila izveštaj o članstvu Kosova u Savetu Evrope

Vest je ažurirana

20.03 – Izveštaj o članstvu Kosova u Savetu Evrope usvojen je na kraju današnjeg zasedanja Parlamentarne Skupštine.

Nakon višečasovne rasprave od ukupno 171 poslanika, izveštaj je podržao 131, 29 je bilo protiv, dok je 11 bilo uzdržano.

Ovom odlukom je Parlament preporučio Komitetu ministara SE, koji donosi konačnu odluku, da prihvati aplikaciju Kosova za članstvo.

Posle 17.00 časova počela je rasprava Parlamentarne skupštine Saveta Evrope o prijemu Kosova u ovu organizaciju. I dok preovladava utisak da bi Kosovo danas moglo da prođe i drugu stepenicu, konačna odluka o članstvu je na ministarskom nivou i ona je, znatno teži korak.

Danas je drugi dan prolećnog zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope koje će trajati do 19. aprila.

Nakon završene debate o podršci obnovi Ukrajine, počela je rasprava o zahtevu Kosova za prijem u Savetu Evrope.

Lista prijavljenih govornika je dugačka – njih 65, te se očekuje da će debata trajati više sati.

Sa kosovske strane govoriće Enis Kervan, Arben Gaši i Sanda Bogujevci u ime kosovske skupštine; Biljana Pantić Pilja, Elvira Kovač, Dunja Simonović Bratić, Aleksandar Mirković, Vladimir Đorđević i Jelena Milošević – sa srpske.

Više od 10 mesta rezervisano je na galeriji za kosovsku delegaciju koja je stigla pred početak rasprave kako bi pratila glasanje. Na čelu delegacije je kosovska ministarka spoljnih poslova Donika Gervala, a sa njom je i kosovski ambasador u Francuskoj, Mendi Haljimi.

Ujedno, kosovska posmatračka organizacija broji 20 članova.

FOTO: KoSSev

Uoči zasedanja poslanika, objavljena je i finalna verzija teksta o Kosovu o kom se razgovara. Sastoji se od 20 članova, od kojih pojedini sadrže više stavova. Objavljeni su i amandmani, koje je većinski zatražila srpska delegacija, ali na sajtu još uvek nije poznat njihov finalni status.

Srpska delegacija je juče uputila čak 10 amandmana  na nacrt mišljenja kojim se preporučuje članstvo Kosova SE.

Politički odbor u PSSE međutim, kako je prethodno izvestio Kljan Kosova, danas nije usvojio nijedan od predloženih amandmana, a odbijeni su i oni iz Italije o ZSO.

Bakojani u PSSE: Obavezali smo PR da se eksproprijacija imovine vrši uz poštovanje zakona i zaštite imovine SPC

Na samom početku zasedanja poslanicima se obratila izvestiteljka SE za Kosovo, Dora Bakojani, koja je i autor nacrta mišljenja kojim se poziva na prijem Kosova.

U svom obraćanju poslanicima ukazala im je da se njen izveštaj ne bavi „državnošću“, Kosova i da pitanje priznanja, odnosno nepriznavanja ostaje na članicama Saveta Evrope.

Bakojani naglašava da je u svom radu identifikovala tri bitna problema za koje je bilo neophodno preduzeti „hitne akcije“.

To su primena odluke Ustavnog suda u vezi sa manastirom Visoki Dečani, ilegalna eksproprijacija imovine Srba, uspostavljanje ZSO.

I dok je pitanje imovine manastira rešeno, sa druge strane, navodi da je problem ilegalne eksproprijacije proces koji traje.

„Obavezali smo Kosovo da osigura da se eksproprijacija obavi uz poštovanje Zakona i da bilo koje buduće zakonodavstvo u ovom polju bude u skladu sa Ustavom, takođe u skladu sa zaštitom imovine SPC“, kazala je.

A kada je reč o ZSO, Bakojani je kazala da je reč o najvažnijem otvorenom pitanju za zaštitu manjinskih prava na Kosovu.

Naglasila je da je formiranje ZSO „unilateralno i domaće pitanje Kosova“, koje utiče samo na građane Kosova.

Navodi da je radila kako bi se došlo do „materalizacije“, ali:

„Nažalost, ovo pitanje nije moglo da se ispregovara u vakuumu. To je zato što je uspostavljanje ZSO bilo kamen temeljac dijaloga Beograda i Prištine. Asocijacija je, nažalost, trenutno van dometa“, navela je.

Albanci iz regiona podržali članstvo, Srbi protiv

Nakon Bakojani usledila su obraćanja poslanika iz evropskih zemalja. Na početku rasprave dominirale su poruke podsećanja kosovskih vlasti na obavezu uspostavljanja ZSO, pozdravljanja primene odluke o upisu u katastar zemlje Visokih Dečana, i davanja podrške građanima Kosova da imaju pristup ovoj evropskoj instituciji. Ujedno, podržavaju izvestiteljku Doru Bakojani.

Među poslanicima koji su govorili je i Oleksi Gončarenko iz Ukrajine koji inače zastupa stavove Kosova kao nezavisne zemlje. Kao i u prošlosti, ovaj poslanik je i danas u svom govoru u više navrata kazao na albanskom „Kosovo je Evropa“, što je naišlo na pozdrave burnim aplauzom kosovske delegacije i dela medija na albanskom koji prate događaj.

Takođe pitanje Kosova, odnosno Beograda, povezao je i sa politikom ruskog predsednika Vladimira Putina.

I dok je do sadašnjeg dela rasprave većina evropskih poslanika podržala članstvo Kosova, uključujući i Albance, bilo sa Kosova, iz Albanije ili iz Severne Makedonije, predstavnici država u regionu srpske nacionalnosti i državljni Srbije su protiv prijema.

Enis Kerban iz Turske Demokratske stranke, hvalio se zakonodavstvom Kosova, navodeći da poštuje standarde promovisanja manjinskih prava, u skladu sa standardima EU.

Tvrdi i da su kosovske vlasti „izuzetno posvećene“ zaštiti prava manjina, te je pozvao poslanike da podrže izveštaj i time omoguće Kosovu da postane članica.

Prva od srpskih predstavnika govorila je Biljana Pantić Pilja, koje je akcenat u svom izlaganju stavila na prozivke Dore Bakojani.

FOTO: KoSSev

To je izazvalo reakciju predsedavajućeg koji je, iako se nije direktno obratio Pilji, uputio opomenu poslanicima da koriste pristojan rečnik i da se ne služe uvredama.

Za razliku od nje, druga predstavnica srpske delegacije, Elvira Kovač, obratila se znatno umerenijim tonom, iznoseći rezerve o članstvu Kosova zbog ponašanja vlasti u Prištini, pre svega kada je u pitanju situacija u kojoj se nalazi srpska zajednica, kao i zbog odluka koje se donose na Severu Kosova.

Foto: KoSSev

Pročitajte još:

Kosovo načinilo i drugi korak ka članstvu u S.Evrope, ostaje samo još jedan

Bakojani u PSSE: Obavezali smo PR da se eksproprijacija imovine vrši uz poštovanje zakona i zaštite imovine SPC

U evropskom parlamentu uskoro rasprava, pa glasanje o prijemu Kosova u Savet Evrope, više od 60 govornikaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.