Papadopulo posle emisije RTK o EULEX-u: Tračevi i glasine nisu način da se promoviše vladavina prava na Kosovu

„Misija u potpunosti poštuje integritet kosovskog pravosudnog sistema, a potom i sve odluke i presude kosovskih sudova, u kojima su sudije EULEX-a uključene i  stoga potpuno integrisane. Odluku koja je osporena na programu na RTK doneo je Vrhovni sud Kosova,” naglasila je šefica Misije EULEX, Aleksandra Papadopulo (Alexandra Papadopoulou), u saopštenju za medije, a kao odgovor na program koji je nedavno emitovan na Radio televiziji Kosovo u kojem je ova televizija iznela sadržaj elektronske prepiske između sada već bivšeg sudije vrhovnog suda Malkolma Simonsa i šefa civilnih operacija Evropske unije, Keneta Dina i u kojoj se ukazuje na neprofesionalno ponašanje poljskog sudije EULEX-a Dariusa Sielickog u donošenju sudske odluke za optužene u slučaju „Drenica 2“.

„Tračevi i glasine nisu način da se promoviše vladavina prava na Kosovu,“ navodi Papadopulo. Ona je dodala da je prozivanje sudija i širenje mišljenja o njihovom ličnom životu “u suprotnosti sa načelima osnovnih ljudskih prava i ugrožava njihovu nezavisnost.”

„Nepotkrepljene jednostrane priče kompromituju integritet i profesionalizam, kako lokalnih, tako i međunarodnih sudija. Pored toga, one podrivaju autoritet kosovskih sudova,” objasnila je ona.

Misija je dalje naglasila da ove probleme treba da rešavaju nadležni organi, pri čemu je Papadopulo dodala: „A ne ličnim mišljenjima izraženim na TV programu”.

„Pravo na brzo suđenje za sve žrtve, tužitelje i okrivljene mora se poštovati i ono je od ključnog značaja za upravljanje predmetima ne samo na Kosovu, već i širom Evrope. Osnove najboljih evropskih praksa, koje pravosudni sistem Kosova teži da postigne uz pomoć EULEX-a, štite integritet i profesionalizam sudija. Na osnovu takvih visokih standarda profesionalizma, integriteta i nezavisnosti, sudije rade svoj posao u skladu sa osnovnim načelima prava; na primer, dostupnost sudija, tužilaca i branilaca i ostalog pomoćnog osoblja,“ naglašeno je takođe u saopštenju.

EULEX je usredsređen na pružanje pomoćI lokalnim vlastima da osnuju efikasan i nezavisan sistem vladavine prava slobodan od političkog mešanja. EULEX je ponovio svoju punu posvećenost ovom cilju.

Šta je rečeno u emisiji RTK „Staze“

U emisiji „Staze“ RTK, objavljujući elektronsku prepisku bivšeg britanskog sudije Malkolma Simonsa i Keneta Dina, navedeno je da je poljski sudija Darius Sielicki imao za cilj kažnjavanje dreničke grupe kako bi navodno unapredio svoj položaj. Simons je takođe optužio Sielickog da je u saradnji sa višim rukovodiocima, uticao na to član sudskog veća u slučaju Drenica 2 bude Ana Adamska Galant, takođe Poljakinja, za koju se sumnjalo da je u aferi sa Sielickijem i kako bi osigurao kaznu za okrivljene.

Nova afera o navodnoj korupciji u „srcu misije“ pokrenuo je sada već bivši sudija, Britanac Malkolm Simons (Malcolm Simmons), kada je, dajući ostavku na mesto vrhovnog sudije u EULEX-u, u intervju za Le Monde, koji su preneli ugledni međunarodni mediji potom izneo teške optužbe o navodnoj visokoj korupciji i političkom uplitanju u radu EULEX-a.

„Ne želim više da budem deo ove farse,“ rekao je Simons.

EULEX je potom saopštio da je upravo Simons taj protiv kojeg se vodi više nezavisnih istraga u Briselu za teške optužbe.

U odbranu Simonsa stala je i bivša tužiteljka EULEX-a, takođe Britanka Marija Bamije (Maria Bamieh), koja je podsetila i na svoj sličan slučaj.

Opširnije o tome čitajte u:

Vrhovni sudija napustio EULEX zbog korupcije: „Ne želim više da budem deo ove farse“; EULEX: Simons pod istragama; Bamieh: On je uzbunjivač za laži EULEX-a

Emisija „Staze“ RTK-a došla je u posed kako se navodi takođe, više prepiski iz EULEX-a za koju se tvrdi da dokazuje zloupotrebe unutar ove misije. Deo je prikazan u istoj emisiji, a ostatak je najavljen za novu emisiju ove nedelje.

U istoj emisiji objavljena je i izjava samog bivšeg sudije Malkolma Simonsa koji je nakon tužiteljke Marije Bamije, drugi zvaničnik EULEX-a koji je u javnosti pokrenuo novu korupcionašku aferu o EULEX-u. Kako je EULEX u međuvremenu objavio da je zapravo sam Simons taj koji je predmet više nezavisnih istraga u vezi sa nekoliko ozbiljnih optužbi protiv njega i da istrage sprovodi tim koji je formiran u Briselu, na čelu sa bivšim sudijom Evropskog suda pravde, u ovoj emisiji objavljen je i Simonsov odgovor na te navode:

„Očekivan je odgovor Evropske unije na moje optužbe. Umesto da se bavim pitanjima koja sam pokrenuo, i dalje me napadaju. EU kaže da nisam uspeo da sarađujem u istrazi koju su pokrenuli, a koja bi ispitala navode protiv misije i Evropske službe za spoljnu akciju. Istina je da je Evropska služba za spoljnu akciju formirala istraživački tim koji je vodio bivši sudija, a radi istraživanja mojih tvrdnji. Međutim, zadatak istrage dobio je član osoblja Evropske službe za spoljnu akciju kojeg sam optužio za loše rukovođenje i opstrukciju istrage. Ove optužbe su deo moje žalbe. Isti član osoblja Evropske službe za spoljnu akciju izabrao je za istražitelja (koji je član osoblja Evropske službe za spoljnu akciju) i taj će istraživački tim izveštavati. Da li je ovo nezavisna istraga?“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.