Vrhovni sudija napustio EULEX zbog korupcije: "Ne želim više da budem deo ove farse"; EULEX: Simons pod istragama; Bamieh: On je uzbunjivač za laži EULEX-a

(Tekst koji je 16. novembra objavio Politico preveden je izvorno i u prevedenom tekstu su dodati nadnaslovi. Prevod je deo detaljnijeg teksta KoSSeva koji sadrži takođe i reagovanje EULEX-a na najnovije medijske izveštaje o navodnoj korupciji u ovoj misiji za vladavinu prava i koja tvrdi da je Simons taj protiv kojeg se vodi "nekoliko nezavisnih istraga"; potom reagovanje bivše tužiteljke EULEX-a Marie Bamije /Maria Bamieh/ upravo na saopštenje EULEX-a, u kojem je ponovila snažne optužbe o postojanju navodne korupcije i nestručnosti u vrhu ove misije, istovremeno ustavši u odbranu svog sunarodnika i kolege Simonsa i zatraživši "istinsku" istragu o EULEX-u koju bi vodile tri sudije koje bi bile nezavisne od same EU. Tekst takođe sadrži i podsetnik na ranija dešavanja u vezi sa korupcionaškim aferama u EULEX-u a o kojima su mediji izveštavali, ali i tvrdnju koju sadrži izveštaj Žana Pola Žakea, kojeg je u jeku korupcionaške afere angažovala Federika Mogerini kao nezavisnog stručnjaka – da nisu pronađeni dokazi o korupciji).

"Ne želim više da budem deo ove farse," kaže Malkolm Simons (Malcolm Simmons).

Glavni sudija u organizaciji EU zaduženoj za poboljšanje vladavine prava na Kosovu napustio je i optužio druge visoke članove ove misije za korupciju i zloupotrebu, u četvrtak je izvestio "Le Monde".

EULEX: Simons taj protiv kojeg se vodi više istraga

Na navode koje je objavio Le Monde, pozivajući se na intervju sa Simonsom, kao i drugi zapadni mediji, reagovao je EULEX, koji tvrdi da je Simons taj koji je predmet "više nezavisnih istraga u kojima se navode ozbiljne optužbe protiv njega", te da se istraga vodi u Briselu.

U prošlonedeljenom saopštenju za medije, EULEX tvrdi da je uzeo u obzir navode koje je izneo ovaj sudija, i da se kao rezultat toga sprovodi istraga.

"Od g. Simonsa je zatraženo da pruži sve dokaze koje poseduje kako bi potkrepio svoje navode, međutim – nažalost – on to još nije učinio," naglasio je EULEX, ponavljajući da "EU i EULEX sprovode politiku nulte tolerancije prema neprimerenom ponašanju i pogrešnim postupanjima", te da su "svi članovi Misije shodno tome odgovorni za svoje postupke".

Bamije ustala u odbranu Simonsa: On je duvač u pištaljku koji bi trebalo da se pohvali jer se založio protiv laži EULEX-a, nepravde i prikrivanja kampanja

"Neka se EULEX zastidi zbog poslednjeg saopštenja za štampu protiv Malkolma Simonsa. To je sve što oni rade – prikrivaju kampanje i zataškavaju. Pa, kako bi bilo da se zaustavi mešanje u istragama i da se prestane sa nameštanjem suđenja," napisala je na svom Fejsbuk nalogu bivša tužiteljka ove misije, takođe Britanka Maria Bamieh, koja je iz iste suspendovana 2014. godine upravo kada je javno i snažno progovorila o navodnoj korupciji i političkom uplitanju unutar EULEX-a.

"Zbog toga su upali u kancelarije šefa obaveštajne službe Heiki Vendofa (Heikki Wendoff), tako da bilo koja istraga bude pod njihovom kontrolom. Oni određuju krivična gonjenja tako što nameštaju sudska veća. Ako ne mogu da se mešaju tužiocima, koriste sudije," piše Bamije i dodaje da je ne iznenađuje koliko se "nisko ova misija spusta kako bi zaštitila svoju neadekvatnost".

"Da li se svi sećaju onoga šta su rekli o meni kada sam izložila korupciju – rekli su da sam ja luda, da sam pod istragom, itd. Oni sada pokušavaju da isto učine i Malkolmu Simonsu. Požalio se na komandanta civilnih operacija, tako da onda komandant za civilne operacije pokreće istragu i o njemu!", tvrdi Bamije i objašnjava da EULEX "izgleda da čak i ne razume osnovni princip nezavisnih istraga":

"Kakva je ovo institucija za vladavinu prava koja dozvoljava onima protiv kojih se žalite da vode istragu o čoveku koji se žali. Sram da ih bude i vreme je da se izvrši jedna istinski nezavisna istraga o civilnom komandantu i EULEX-u, i to ona sa najmanje tri sudije nezavisnih od EU. Sigurno je to da je dosta – dosta. Ako oni misle da je blaćenje karaktera osobe koja ističe postojanje korupcije put kojim treba ići – onda imaju da puno uče."

Bamije poručuje da je Malkolm Simons "čovek od integriteta":

"Potrebna mu je podrška i da se čuje. On je duvač u pištaljku  koji bi trebalo da se pohvali jer se založio protiv laži EULEX-a, nepravde i prikrivanja kampanja."

"Ovo se dešava svakodnevno na Kosovu, a onda za cilj imaju da izdaju saopštenje za štampu u kojem se kaže da je bilo kakva istraga o Malkolmu bila nezavisna. Pa NIJE," poručila je na kraju svoje duže objave Bamije. Bamije inače često koristi ovu društvenu mrežu da bi svedočila o navodnoj korupciji u EULEX-u.


Pročitajte još: 

I RTK pribavio dokaze o navodnoj korupciji u EULEX-u

Korupcija u srcu misije

Malkolm Simons, britanski državljanin, rekao je da je u poslednjih nekoliko nedelja javno upozorio na "nekoliko slučajeva korupcije u srcu misije". On je takođe rekao da je organizacija, poznata kao EULEX, podložna političkom uplitanju.

U intervjuu za "Le Monde", Simons je optužio kolegu sudiju da hakuje njegov e-mail nalog i da njegove imejlove deli sa drugim sudijama. Takođe je optužio britansko Ministarstvo spoljnih poslova i EU da nisu reagovali na njegova upozorenja o korupciji.

U Briselu, portparolka za spoljnu politiku EU Maja Kocijančič rekla je: "EU, kao i EULEX, sprovode politiku nulte tolerancije prema navodima o neprimerenom ponašanju i svi članovi misije su odgovorni za svoje postupke."

Bez komentara o tekućim istragama, Kocijančić je rekla: "Svi navodi…su istraženi i, kao što je i odgovarajuće, upućeni su na disciplinski odbor. Takva politika se primenjuje nezavisno od položaja u misiji; takođe i prema predsedniku sudija EULEX-a ".

Stvarni cilj misije – politički 

Misija od 800 osoba zadužena je za unapređenje kosovskog pravosudnog i pravnog sistema, tako što obezbeđuje međunarodne sudije i tužioce za važne slučajeve i mentorisanje lokalnih zvaničnika. Međutim, Simons je rekao da je stvarni cilj misije bio politički.

Bio pod pritiskom da osudi jednog kosovskog političara jer EULEX nije želeo da se on kandiduje na izborima

"EULEX nije misija namenjena promovisanju vladavine prava. To je politička misija. Svako ko misli drugačije je naivan, glup," rekao je on, navodeći da je bio pod pritiskom da osudi jednog kosovskog političara jer misija nije želela da se on kandiduje na izborima.

Dva puta bez odgovora od Mogerini 

Simons je takođe potvrdio da je dva puta pisao šefici spoljne politike EU Federiki Mogerini kako bi se požalio na korupciju u ovoj misiji, ali nije dobio odgovor. "Za mene ovo jasno pokazuje kako se Evropska unija bavi korupcijom … oni žele da uguše aferu."

"Oni ne rade ništa," rekao je Simons, pozivajući se na EU. "Ne želim više biti deo ove farse."

Politico


Podsetnik: I drugi zvaničnici EULEX-a o navodnoj korupciji u svojoj misiji

KoSSev: Malkolm Simons nije jedini visoki zvaničnik EULEX-a koji je misiju za vladavinu prava u kojoj je radio optužio za navodnu korupciju i uplitanje politike.

Najpoznatija korupcionaška afera do sada je tzv. slučaj Bamije – od pretprošle godine.

Sada već bivša tužiteljka EULEX-a, Britanka – Maria Bamieh suspendovana je u ovoj misiji kada je 2014. godine, pre same suspenzije, javno optužila svoje kolege da su uzimali mito u pojedinim slučajevima, u zamenu za okončanje istraga. Bivši predsednik saveta, sudija EULEX-a, Frančesko Flori (Francesco Florit), doveden je tako u sumnju da je uzeo mito da bi okončao krupne slučajeve kriminala i korupcije na Kosovu. Sumnjalo se takođe da su u te slučajeve bili uključeni i glavna tužiteljka EULEX-a Jaroslava Novotna i zamenik šefa tužilaštva, Džonatan Ratel (Jonathan Ruttel). Štaviše, za list Danas, Bamijeova je tvrdila da su ovi zvaničnici navodno vršili pritisak na nju i blokirali istragu o trostrukom ubistvu. Koha Ditore je objavila i članak u kojem se tvrdilo da je sam Flori priznao Mariji Bamije da mu je mito nuđeno a mediji u Prištini su krajem prošle godine pisali upravo o Florijevom saslušanju u Specijalnom tužilaštvu Kosova i istrazi protiv njega zbog navoda o korupciji i primanja mita.

Bamije je krajem 2014. predala Evropskoj kancelariji za borbu protiv pronevera i korupcije (OLAF) više od 40 strana dokaza o kršenju zakona u EULEX-u, nazvavši menadžment misije "mafijaškim".

Ova tužiteljka je i krajem januara 2015. godine govorila o navodnoj korupciji u EULEX-u pred Odborom za spoljnu politiku u Evropskom parlamentu i, pored ranijih optužbi, iznela tada i da su visoki zvaničnici EULEX-a proneverili brojne fondove namenjene borbi protiv kriminala i korupcije.

EULEX je demantovao sve navode i štaviše, optužio upravo Bamije da je navodno sakrila dokaze u slučaju "Sekirača" što je Bamije odmah demantovala dodajući da joj je kancelarija bez njenog znanja pretresena. Optužbu su izneli EULEX-ov tužilac Kent Mortimore, koji je krajem 2014. predstavljao Specijalno tužilaštvo u slučaju Sekirača, kao i tadašnja predsedavajuća sudskog veća u ovom slučaju, EULEX-ov sudija Ana Adamska Galant. 

Kapuzela 2012. i 2014: Učinak EULEX-a katastrofa

Doktor međugraničnog uporednog prava Andrea Lorenco Kapuzela (Andrea Lorenzo Capussela), koji je od 2008, do 2011, bio šef ekonomske jedinice pri Međunarodnoj civilnoj kancelariji na Kosovu, iskazao je otvoreno kritičan stav prema EULEX-u, i to mnogo ranije nego što je izbila medijska afera o navodnoj visokoj korupciji ove misije za vladavinu prava 2014. i 2015. 

Još 2012. godine, u svom autorskom tekstu za Osservatorio Balcani e Caucaso je tvrdio da se misija survava, navevši konkretne primere grešaka ove misije, uključujući i slučaj hapšenja Srba na jugu Kosova i navodeći da je politika EULEX-a tada bila zapravo "da bude od pomoći Tačiju". O pokušaju EULEX-a da kroz medijsku, odnosno PR kampanju ulepša svoj imidž u odnosu na izveštaj Evropskog suda revizora, koji je u to vreme trebalo da bude obelodanjen javnosti i koji je bio kritičan prema EULEX-u u nekim delovima, Kapuzela je govorio kao o "intelektualnom nepoštenju".  

Samo nekoliko meseci  pred izbijanje medijskog skandala o korupciji u EULEX-u koji je pokrenula Bamije, Kapuzela je učinak EULEX-a u još jednom autorskom članku "EULEX-ovo novo odelo" za isti italijanski online list, nazvao "katastrofom". Pisao je o nepoverenju u ovu misiju, njenoj birokratiji i bankroptu, podložnosti sudija i tužioca korupciji, o čemu se pisalo i u pomenutom izveštaju revizora iz 2012, ali i na slikovit način opisao 'privrženost' misije Tačiju.

Sa specifičnim ovlašćenjima koje imaju, pisao je Kapuzela, kosovskim sudijama i tužiocima data je "gomila blanko papira sa potpisom EULEX-a na njima, koje mogu da popune sa kakvim god odlukama – koje im kosovska elita bude rekla."

"Držati krezub EULEX još dve godine nije samo pitanje gubitka novca, već i davanja legitimiteta sudijama podložnim korupciji," napisao je Kapuzela u julu 2014. godine.

U ekskluzivnom intervjuu za KoSSev prošle godine, Kapuzela je objasnio ono za šta veruje da je "užasan efekat", "vrlo loš rad i učinak" EULEX-a:

"Ne mislim da je postojao velik problem korupcije u EULEX-u u smislu da ne verujem da su ljudi primali novac od političkih elita da urade, ili ne urade nešto. Ne mogu da isključim da nije bilo pojedinačnih slučajeva, ali ne mislim da se radilo o široko rasprostranjenom problemu. Problemi su bili u nekompetentnosti, lošoj organizaciji i nedostatku jasnog političkog mandata sa zapada – od strane Evrope i SAD-a. Kombinacija ova tri problema izazvala je užasan efekat  i to je odvelo misiju u vrlo loš rad i učinak. Takođe, nije bilo odgovornosti u samom EULEX-u, prema Briselu, ili prema Kosovu, i u takvoj situaciji u EULEX-u su bili lenji, nekompetentni, zanemarivali su i pravili greške, sve bez ikakvih posledica po njih."

Kapuzela je i autor studije "Učinak EULEX-a u svojim izvršnim sudskim funkcijama"

I kosovski mediji o navodnoj korupciji i političko uplitanje

I kosovski mediji su takođe pisali o navodnoj korupciji u ovoj organizaciji. Tako je u martu 2015. godine, Koha Ditore, kroz više izdanja izveštavala o tome da je Tačijeva DPK u saradnji sa nekadašnjim šefom EULEX-a Berntom Borhartom i nekim zvaničnicima iz Brisela navodno htela da utiče na Apelacioni sud Kosova u septembru 2014. kako bi Ljimaj i još devetorica optuženih u slučaju "Klečka" bili osuđeni za ratne zločine. Koha je tada navela i da je predsednik sudskog veća, EULEX-ov sudija, Portugalac Manuel Soarez, navodno rekao svojim kolegama iz EULEX-a da će kazniti Ljimaja, bez da uradi reviziju slučaja. 

"Osuda Fatmira Ljimaja je viđena kao idealna prilika da se sruši LDK, AAK i NISMA koalicija," izvestila je Koha, objašnjavajući da poseduje dokaze o optužbama protiv EULEX-a i PDK-a, koji su zapravo hteli politički da eliminišu Ljimaja. 

Međutim, optužbe protiv EULEX-a se nisu zaustavile na ovome. Koha je iste godine pisala i da zvaničniku EULEX-a koji je i izvestio visoke zvaničnike EULEX-a o namerama sudije Soareza, nije dodeljena zaštita i status tzv. duvača u pištaljku. Isti list tvrdi da ima snimke razgovora zvaničnika EULEX-a koji je izvestio o Soarezovom mešanju u slučaj sa visokim zvaničnikom EULEX-a, kada mu je on i rekao da ne može da dobije status uzbunjivača. 

Tadašnji šef misije EULEX-a Gabrijele Meuči i takođe bivši šef Kancelarije EU na Kosovu, Samuel Žbogar su negirali navode, navodeći da zvaničnici evropskih misija na Kosovu nisu umešani u ishod suđenja Fatmiru Ljimaju u slučaju „Klečka“.

Godinu dana ranije prištinski mediji bavili su se i slučajem "Blace 2". Bivši tužilac EULEX-a Mauricio Salustro i bivši šef te misije, Gzavije De Marnak, nalazili su se pod istragom zbog mirovanja istrage protiv jednog od bivših šefova OVK, Azema Sulje, kao i izjave agenta bivše kosovske tajne službe ŠIK koja tu službu inkriminiše, tada je pisao Express. Ovaj list je ipak tada dodao da su u samoj misiji negirali da se vodi istraga.

Nezavisni stručnjak EU: Nisu pronađeni dokazi za korupciju

Korupcionašku aferu demantovao je međutim izveštaj pravnika Žan Pola Žakea kojeg je u jeku afere, krajem 2014. godine za nezavisnog stručnjaka koji će sprovesti istragu o sprovođenju mandata EULEX-a, a sa fokusom na rešavanje navoda o korupciji imenovala Federika Mogerini.

"Nisu nađeni dokazi za optužbe za korupciju u EULEX-u," navodilo se u ovom izveštaju iako je ukazao na "niz propusta u radu".

Evropskoj misiji čija je zvanična misija vladavina prava i koja pomaže izgradnji sistema pravosuđa i uspostavljanja vladavine prava na Kosovu dva puta je do sada produžavan mandat na po dve godine, poslednji put u junu prošle.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.