Krueziu: Pojačana ruska propaganda prema Prištini, nema boraca sa Kosova u Ukrajini

Kosovska vlada
FOTO: KoSSev

„U Ukrajini se ne bori nijedan građanin sa Kosova“, saopštili su za KoSSev iz kosovske vlade, u vezi sa navodnim spiskom Rusije o stranim borcima u Ukrajini, a na kojem su se našli i oni sa Kosova.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je pre više od deset dana da je nešto manje od 7.000 „stranih plaćenika“ iz 64 zemlje stiglo u Ukrajinu od početka sukoba i da je gotovo 2.000 njih ubijeno. Na ovu listu je uvršteno i Kosovo, te je prema Moskvi do 17. juna 156 boraca otišlo u Ukrajinu, a više od 60 poginulo.

Priština: Ruski spisak „stranih plaćenika u Ukrajini“ izmišljotina

Tabela se sastoji od navodnih brojeva stranih boraca klasiranih po nacionalnosti, dolasku u Ukrajinu, onih koji su preminuli, napustili zemlju ili i dalje tamo ostali.

Prema ovom spisku, Poljska je „apsolutni lider“ među evropskim zemljama kada je u pitanju broj boraca koji su došli u Ukrajinu da se bore protiv Rusije. Nju slede Rumunija i Velika Britanija, pa potom Hrvatska.

Deveto na ovoj listi je Kosovo sa 156 boraca koji su navodno otišli u Ukrajinu. Od ukupnog broja ljudi sa Kosova, navodno je 61 „eleminisan“, 60 je napustilo Ukrajinu, a 35 ostalo.

KoSSev portal se u vezi sa navodima ruskog ministarstva, putem mejla obratio portparolu kosovske vlade, Perparimu Kruezijuu još 18. juna.

Međutim, odgovor u vezi sa navodima Rusije stigao je tek 27. juna.

„U Ukrajini se ne bori nijedan građanin Republike Kosovo. Takve neosnovane navode smo već opovrgli. Sada je očigledno da je sve ovo deo nedavno pojačane ruske propagande protiv naše demokratske republike u pokušaju da se opravda neopravdani čin agresije na narod Ukrajine“, ocenio je Kureziu.

Krueziu je ujedno naveo da je Kosovo bilo među prvim nacijama na Zapadnom Balkanu „koje su se svim srcem pridružile zapadnim demokratijama i miroljubivim nacijama protiv ničim izazvane agresije Rusije na Ukrajinu“.

„Pridružili smo se EU, SAD i Velikoj Britaniji u uvođenju sankcija Rusiji i solidarizirali smo se sa Ukrajinom tako što smo ugostili 20 novinara preko programa Novinari u rezidenciji koje je sponzorisala naša vlada – od kojih su četvoro već stanovnici Prištine – i obećali smo da ćemo prihvatiti do 5.000 ukrajinskih izbeglica“, naveo je Krueziu u odgovoru za KoSSev.

Dan nakon što je rusko ministarstvo objavilo ovaj spisak reagovao je šef kabineta kosovske predsednice, Bljerim Velja (Blerim Vela), navodeći da je reč o dezinformacijama.

„Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je izmišljeni spisak poginulih boraca iz različitih evropskih zemalja u ratu u Ukrajini… Naš region bi trebalo da blokira takve informacije“, poručio je tada Velja.

Istog dana se u vezi sa ovim spiskom Rusije oglasilo i hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova, koje je navelo za agenciju Hina da nije upoznato sa informacija o broju otišlih, odnosno ubijenih „plaćenika“ iz ove zemlje.

Pozvali su na suzdržavanje od širenja neproverenih informacija.

Podsetimo, Rusija je i ranije, u februaru, odnosno ubrzo nakon što je započeta invazija, tvrdila da građani sa Kosova i drugi u regionu ratuju u Ukrajini.

Tada je ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, rekao da su „militanti sa Kosova, Albanije i BiH regrutovani kako bi ‘izbacili Rusiju iz balansa’, što uključuje i njihovo slanje u Donbas“.

Bosna i Hercegovina je odmah zatim demantovala ove navode, kao i Priština, koja je i tada optuživala Rusiju da širi dezinformacije.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.