Lajčak večeras u Prištini

Miroslav Lajčak
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak večeras boravi u Prištini. Poseta je medijski iznenadna, a prema još uvek nepotvrđenim informacijama, sastaće se sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Za 20.45 zakazano je i gostovanje u emisiji „Rubikon“ na Klan Kosova.

Portparol kosovske vlade, Perparim Krieziu je, sa druge strane, za prištinsku Kohu kazao da nisu dobili zvaničan zahtev od Lajčaka za sastanak sa Kurtijem.

U međuvremenu, Gazeta  Express javila je da se Lajčak sastao sa zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem na radnoj večeri.

Za širi deo javnosti ova poseta je nenajavljena, a Lajčak je u Prištini boravio i prošle nedelje, zajedno sa Gabrijelom Eskobarom, te sa predstavnicima Nemačke, Francuske i Italije.

Nakon sastanka sa kosovskim premijerom Lajčak je u kratkoj izjavi za medije kazao da su očekivali bolje razumevanje prilika koje pruža predlog EU.

Međunarodna petorka potom je otputovala u Beograd gde su se sastali sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Opširnije o prošlonedeljnim sastancima pročitajte ovde:

 

Lajčak: Vučić pokazao odgovoran pristup da preduzme teške odluke

 

Vučić nakon sastanka sa petorkom: Saglasni da zamrznuti konflikt nije rešenje, spremni da prihvatimo koncept uz rezervisanost za jedno pitanje

 

Lajčak nakon sastanka sa Kurtijem: Očekivali smo bolje razumevanje prilika koje pruža predlog EUPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.