MUP Srbije: Podneta prijava zbog pranja novca protiv odgovornog za preduzeće iz K.Mitrovice

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije uhapsili su tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivična dela pranje novca i poreska utaja. Ujedno će protiv jedne osobe biti podneta krivična prijava u redovnom postupku – reč je o odgovornom licu PD „Bojan promet“ DOO Kosovska Mitrovica, navode iz MUP-a. 

Hapšenje su izvršili službenici Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Poreskom policijom, a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu.

Uhapšeni su J. O. (1964), odgovorno lice PD „Febro plan“ DOO Subotica, koji se sumnjiči da je izvršio krivična dela pranje novca i poreska utaja, dok se za pranje novca terete V. S. (1974), odgovorno lice jednog auto-placa u Kragujevcu, i B. R. (1982), odgovorno lice PR „Dušan Kop“ i PD „Dušan kop gradnja“ DOO.

Iz MUP-a ujedno navode da će zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo pranje novca, krivičnom prijavom biti obuhvaćen i pedesetčetvorogodišnji muškarac – odgovorno lice PD „Bojan promet“ DOO Kosovska Mitrovica.

U saopštenju se precizira da se sumnja da je J. O, da bi izbegao plaćanje poreza na dobit i poreza na prihod od kapitala za period od 2018. do 2022. godine, nadležnom poreskom organu podnosio poreske prijave neistinite sadržine u kojima je iskazao manju dobit iz poslovanja uvećavši troškove za iznos od 414.274.868 dinara, koristeći navodno lažne račune za navodno pružene građevinske usluge PR „Dušan kop“ i „Dušan kop gradnja“, iako do prometa usluga nije ni došlo.

Na taj način on je, kako se sumnja, oštetio budžet Republike Srbije u iznosu od 128.172.854 dinara.

Takođe, J. O. se tereti da je, od 2018. do marta 2022. godine, B. R. davao proviziju od 10 odsto od ukupnog iznosa koji je sa poslovnih računa PD „Febro plan“ bio uplaćen na poslovne račune PR „Dušan kop“ i PD „Dušan kop gradnja“.

B. R. je, kako se sumnja, dogovoreni procenat zadržavao za sebe, dok je drugi veći deo novca, po osnovu simulovanih pravnih poslova bezgotovinski prenosio na račune preduzetničkih radnji i PD „Bojan promet“, navode iz MUP-a.

Novac koji mu je vraćen na ruke, on je potom, kako se sumnja, predavao J. O, u čemu su mu, dodaju iz MUP-a, pomagali odgovorno lice PD „Bojan promet“, i V. S., koji se terete da su podizali novac i predavali ga B. R., zadržavajući unapred dogovorenu proviziju za izvršene usluge.

J. O. i V. S. određeno je zadržavanje do 48 časova i oni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, dok je B. R., uz krivičnu prijavu, priveden nadležnom tužilaštvu.

Iz MUP-a nisu saopštili inicijale odgovornog lica PD „Bojan Promet“.

 

Prema podacima dostupnim na sajtu „PKS PARTNER“ za koji se navodi da predstavlja digitalnu bazu svih registrovanih kompanija u Srbiji i da je oformljen na inicijativu Privredne komore Srbije, DOO Bojan-Promet Kosovska Mitrovica je preduzeće koje se bavi nespecijalizovanom trgovinom na veliko.

 

Reč je o kompaniji osnovanoj marta meseca 2011. godine, registrovanoj na adresu Lole Ribara 17 i koja ima aktivan status i takođe aktivni status bankovnih računa.

 

U informacijama se navodi i da je zastupnik preduzeća D. M, da su prihodi istog od 2 do 5 miliona evra, profit manji od 100,000 evra, te da ima manje od pet zaposlenih.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.