Lajčak u Prištini obišao izložbu posvećenu deci poginuloj u ratu: „Blizu smo dogovora o nestalima“

Lajčak izložba
FOTO: Klan Kosova

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog, Miroslav Lajčak, je najviši evropski i svetski zvaničnik do sada koji je posetio izložbu „Bilo jednom, ne ponovilo se“.

Tamo su navedena imena 1.024 dece ubijene tokom rata i 109 drugih koja se vode kao nestala. Izloženi su i predmeti i fotografije koje govore o životima najmlađih čiji su životi surovo prekinuti.

Domaćin gostu je bio direktor Kosovskog fonda za humanitarno pravo, Bekim Blakaj (Bljakaj).

Izložba „Bilo jednom, ne ponovilo se“ smeštena je u Kosovskom dokumentacionom centru.

„To je dirljivo, jer kada pogledate ove slike, shvatate da iza svake statistike stoje ljudski životi. Kada vidite decu koja su najnevinija i najugroženija, onda naravno više razumete neljudsko lice rata. Zahvalan sam svima koji su doprineli ovoj izložbi i za sav rad koji se ulaže na očuvanju sećanja i naravno da se ovo više nikada ne ponovi“, rekao je Lajčak ekskluzivno za Klan Kosova.

Uz Lajčakovo posredovanje Kosovo i Srbija rade na tome da uskoro potpišu zajedničku izjavu o nestalim licima za vreme rata.

Izaslanik kaže da su blizu potpisivanja koje bi trebalo da izvrše lideri dve zemlje.

„Veoma smo blizu“, dodao je slovački diplomata.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.