SafeJournalists: Rama da uputi javno izvinjenje novinarki Meti, ali i medijskoj zajednici

FOTO: Edi Rama/Fejsbuk

SafeJournalists danas je osudio ponašanje albanskog premijera, Edija Rame, koji je kako su naveli, neprimerno pokušao da dodirne lice novinarki Ambroziji Meti, dok mu je postavljala pitanje. Uprkos tome što je Rama već izjavio da „nema razloga da se izvini“, iz ove mreže novinarskih udruženja, koja Ramino ponašanje smatra alarmantnim, traže javno izvinjenje, i to ne samo novinarki, već i medijskoj zajednici.

Vest da je premijer Albanije danas odgurnuo albansku televizijsku novinarku, Ambroziju Metu, koja mu je postavljala pitanja u vezi sa finansiranjem nove luke Drač, brzo je postala viralna na interentu.

Albanski mediji su objavili da je novinarka rekla Rami „molim vas, ne dirajte me više“, preneo je N1.

Safe Journalist traži javno izvinjenje, Rama smatra da nema za šta da se izvinjava

Nakon niza reakcija, Edi Rama se oglasio uz navode da „nema za šta da se izvinjava“, dodajući da je posle strpljijvo odgovorenih pitanja „prijateljski otišao“, preneli su mediji.

Istovremeno, je kazao da ima „očevice“ da se „nije desilo išta ni blizu agresije“.

Safe Journalists u svojoj reakciji navodi da je Ambrozija Meta tražila odgovore o projektima koji su od javnog interesa, te da Ramino odbijanje da se pozabavi istim, uz opasku da „neznanje nije argument“, i uz fizički kontakt – pokušajem da joj dodirne obraz neprihvatljiv i alarmantan.

Ističu da je ovo deo „zabrinjavajućeg obrasca“ gde Rama pokazuje prezir prema novinarima, a posebno „ženama“.

„Ramina istorija izbegavanja pitanja, zajedno sa propratnim akcijama kao što je zabrana novinarima da prisustvuju konferencijama za štampu i zahteva ‘prevaspitavanje’, naglašavaju premijerovo nepoštovanje slobode medija i novinarskog integriteta“, smatraju iz SafeJournalists-a.

Ramino ponašanje smatraju direktnom pretnjom principima „transparentnosti i odgovornosti“ na kojima se, ističu, temelji demokratsko društvo.

„Zastrašivanje sa kojim se suočavaju novinarke ne samo da podriva njihova profesionalna prava, već i održava kulturu zastrašivanja prema ženama i njihovom učešću u javnom prostoru“.

Istovremeno, traže javno izvinjenje, i ne samo novinarki Meti, već i medijskoj zajednici.

Navode da će o ovom slačaju obavestiti sve zainteresovane relevatne nacionalne ali i međunarodne strane.

Povezane vesti:

Edi Rama grubo odgurnuo novinarku i otišao sa konferencije, ne želi da se izviniPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.