Srbija predala zahtev za sazivanje vanredne sednice SB UN zbog situacije na Kosovu

Savet Bezbednosti UNAmbasador Srbije pri Misiji UN, Nemanja Stevanović, predao je u 16 časova po srpskom vremenu, odnosno u 10 časova po istočnoameričkom vremenu zahtev Republike Srbije za sazivanje vanredne sednice SB UN zbog situacije na KiM. U zahtevu se skreće pažnja na aktuelnu situaciju na teritoriji KiM koja je u oštroj suprotnosti sa Poveljom UN i Rezolucijom SB UN 1244 i ističe da takva situacija zahteva održavanje posebne sednice Saveta bezbednosti.

Zahtev je predat u Misiji Gvajane i to političkom savetniku u misiji ove države, koja je predsedavajuća Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

U zahtevu za održavanje sednice SB UN navodi se da je na teritoriji KiM, koja se – u skladu sa Poveljom UN, drugim pravilima međunarodnog prava i Rezolucijom Saveta bezbednosti UN (1244) – nalazi u sastavu Republike Srbije, a na kojoj je uspostavljena međunarodna uprava Ujedinjenih nacija, u toku kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih i sistematskih akcija rukovodstva Prištine, kojom se Srbi namerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima.

„Radi se o nelegalnoj odluci Privremenih institucija samouprave u Prištini o ukidanju prometa srpske valute dinara na prostoru Kosova i Metohije, koja predstavlja kontinuitet mera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima od strane Privremenih institucija samouprave u Prištini, a čiji je suštinski cilj potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije sa tog prostora – što je trenutno u toku“, navodi se u dokumentu, prenosi RTS.

Razornost dugotrajnih mera

Ističe se da razornost pomenutih dugotrajnih mera represije rukovodstva Prištine, u okviru kojih nelegalno ukidanje srpske valute dinar predstavlja najsveobuhvatniji postupak u namernom podvrgavanju Srba nepodnošljivim životnim uslovima, upečatljivo ilustruje podatak da je više od 14 odsto Srba već napustilo prostor KiM samo za proteklih godinu dana.

Dačić: Zahtev predat zbog opšte situacije na KiM

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je Srbija zahtev za hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN predala zbog opšte situacije na KiM, kako je kazao, terora nad Srbima, pokušaja ukidanja dinara i svega onoga što predstavlja kršenje Rezolucije 1244 i svih drugih međunarodnih dokumenata koje se odnose na KiM.

Dačić je naveo da je u obrazloženju zahteva za hitnu sednicu stoji cela hronologija i opis trenutne situacije na KiM.

„Mi ćemo veoma brzo imati odgovore na sva ova pitanja. Ambasador Gvajane će sigurno sazvati sastanak gde će se ovo pitanje razmotriti. Ja sam razgovarao sa svojim kolegama i pričao sa predsednikom jutros. Deo koji je sada na redu, jeste deo onoga čime se bavi Ministarstvo spoljnih poslova. Kancelarija za KiM i pregovarački tim koji vodi predsednik je pripremio sve ostalo, sa čim idemo na sednicu“, rekao je Dačić.

Objašnjava se da je rukovodstvo Prištine pomenutom merom ukidanja prometa srpskog dinara u potpunosti lišilo Srbe i druge pripadnike nealbanskih zajednica njihovih redovnih mesečnih plata, penzija, socijalne pomoći i drugih ličnih primanja.

U sprovođenju te mere rukovodstvo Prištine je izvršilo nasilne upade i gašenje srpskih institucija, opština i ambulanti na području Gore, Peći, Istoka, Kline i Prištine, kao i nezakonitu zaplenu novca koji je bio namenjen isplati socijalne pomoći i penzija Srbima u tim, mahom povratničkim, sredinama navedenih opština.

Takođe je momentalno i suštinski onemogućilo rad 922 privatna privredna subjekta u vlasništvu Srba, ali i svako funkcionisanje svih društvenih, zdravstvenih, obrazovnih, kulturnih i svih drugih institucija koje Srbima pružaju javne usluge na tom prostoru, piše u dokumentu, prenosi RTS.

Akti masovnog zastrašivanja srpskog stanovništva

U dokumentu se navodi da rukovodstvo Prištine, između ostalog, vrši akte masovnog zastrašivanja srpskog stanovništva kroz:

1) onemogućavanje slobode kretanja Srba putem bezrazložnih zaustavljanja, ponižavajućeg postupanja, prebijanja, pa čak i ranjavanja civila na ilegalno uspostavljenim oružanim punktovima i svim drugim tačkama na čitavom severu KiM,

2) bezrazložno otvaranje vatre i gotovo stalno prisustvo oklopnih borbenih vozila u uobičajeno mirnim urbanim srpskim sredinama,

3) nelegalnu eksproprijaciju zemlje u privatnom vlasništvu Srba, koju potom koriste za izgradnju nelegalnih albanskih policijskih baza,

4) donošenje odluka o oduzimanju zgrada u vlasništvu srpskih institucija, koje su vlasnici tih objekata,

5) nasilno otimanje imovine Srpske pravoslavne crkve i narušavanje specijalne zaštitne zone oko objekata SPC, a srpske pravoslavne crkve stare više vekova prisvajaju i preimenuju u albanske,

6) preoravanje i uništavanje srpskih grobalja,

7) uvođenje osmomesečnog ilegalnog embarga na srpsku robu i zaplene legalne robe u vlasništvu srpskih trgovaca“, navodi se u zahtevu.

RTSPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.