Kolegijum rektorata: Uredba CBK ugrožava opstanak Univerziteta i vodi u egzodus i nestanak Srba

„Ukidanje dinara, odnosno platnog prometa, nastoji da institucije koje pružaju usluge obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i kulture budu ugašene“ stav je kolegijuma Rektorata Univerziteta Priština sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici o Uredbi Centralne Banke Kosova o ukidanju dinara, odnosno uvođenje evra kao jedine legitimne valute na Kosovu. 

Rektor i prof dr ovog Univerziteta, Nebojša Arsić, ističe da traže reakciju međunarodne zajednice kao i to da podržavaju odluku predsednika i vlade da se pred Sednicom bezbednosti UN raspravlja o ovoj odluci.

Danas je održana konferencija za medije nakon vanredne sednice rektorskog kolegijumima sa jedinom tačkom dnevnog reda, odnosno o novim uslovima u kojima će poslovati Univerzitet u finansijskom smislu povodom odluke prištinskih vlasti da suspenduju platni promet iz Srbije na Kosovu.

Saopštenje kolegijuma pročitao je rektor Univeriteta u Prištini, prof. dr Nebojša Arsić.

Osim što smatraju da bi odluka CBK ugrozila opstanak Univerziteta, institucije koja, kako kažu, uspešno opstaje u nemogućim uslovima i koja nema alternativu, pozvali su da se u obzir uzme njeno dalje funkcionisanje – plate za radnike i aktivnosti za studente.

„Ukoliko diskriminatorna odluka o ukidanju platnog prometa ostane na snazi, to bi ugrozilo opstanak našeg univerziteta, ali i čitavog srpskog naroda. Ovde se radi o funkcionisanju institucije koja nema alternativu i koja uspešno opstaje u nemogućim uslovima. Kako će se isplaćivati plate, kako će se prijavljivati ispiti i plaćati školarine, kolokvijumi, diplomatski master radovi, odbrane doktorskih disertacija? Kako će se vršiti uplate za bilo koju svrhu ako se ukine isplate plata, penzija i stipendija?“.

Traže reakciju međunarodne zajednice i istovremeno podržavaju nameru Beograda da se o tom pitanju raspravlja u Ujedinjenim nacijama.

„Tražimo reakciju demokratskog i civilizovanog sveta, primena odluke o ukidanju dinara vodi u egzodus i nestanak našeg naroda pred očima sveta. Čitav civilizovani svet mora da ustane protiv ovoga. Podržavamo odluku našeg državnog rukovodstva, predsednika i vlade, da se pred Savetom bezbednosti raspravlja o ovom pitanju“, naveli su iz rektorata.

Objasnio je naknadno da je Univezitet državna institucija i da njihovo kompletno poslovanje ide preko trezora:

„Mi nemamo neko prethodno iskustvo pa da kažem da smo slično uradili u nekoj drugoj situaciji. Mi smo državna institucija, naše kompletno poslovanje ide preko trezora, sve naše prinadležnosti idu preko sistema Javne uprave plaćanja, tako da uopšte ne vidim alternativu kako bismo mi u tom slučaju reagovali“.

Kaže i da je Univerzitet jedan od najvećih poslodavaca na KiM, gde, precizirao je, u okviru Univerziteta na 10 fakulteta i tri nova studija – obrazovanje stiče oko 9.000 hiljada studenata, a radi i ostvaruje prihod 1.123 zaposlenih lica.

Univerzitet je uvek delio sudbinu naroda, kao i kad je 200.000 Srba prognano iz Prištine. Od tada, ovo su najteža vremena za nas i za naše studente

Sa međunarodnim partnerima je ovaj Univerzitet, kaže, radio na naučnim i obrazovnim projektima.

„Ovo je politika, ipak, koja ne bi trebalo da se meša u rad Univerziteta“, kaže.

Nismo zvanično obavešteni o obustavi radova na zgradi Rektorata, očekujemo da novi studenti od naredne školske godine uđu u tu zgradu

Upitan o obustavi radova na zgradi Rektorata, koja je na snazi još od prošlog jula, kada su je inspektori opštine Severna Mitrovica plombirali ovaj objekat, uz navode da su radovi započeti bez okončanja zakonskih procedura, Arsić danas navodi da oni kao institucija još nisu dobili zvanično rešenje o tome, odnosno zvaničnu odluku o obustavi radova.

„Mi nemamo nikakvu zvaničnu odluku o zabrani radova, a to nam nanosi veliku štetu. To je obrazovna institucija, to ne bi trebalo da ima bilo kakve veze sa politikom. Vi znate da imamo probleme sa prostorom u kojem obrazujemo našu decu i mislim da bi to trebalo da bude zadnja stvar u koju bi politika trebala da se meša“, smatra.

A da su radovi regularno nastavljeni, dodao je, do sada bi već započelo opremanje zgrade adekvatnom opremom.

Očekuje da će studenti u tu zgradu ući od naredne školske godine.

„Ta zgrada, posebno što su obezbeđena sredstva od Vlade Republike Srbije , što je projekat gotov, kompletiran, što su radovi odlično tekli, zgrada je trebala da bude stavljena pod krov, i da nije bilo ove obustave, mi bismo već imali opremanje te zgrade adekvatnom laboratorijskom opremom. Mi se nadamo da će ovo pitanje što pre biti rešeno, tako da već možda od naredne školske godine možemo da očekujemo da novi studenti uđu u tu zgradu“.

Zadovoljni smo početkom nove školske godine imajući u vidu okolnosti u kojima smo radili

Povrh svega, Arsić je zadovoljan upisom na Univerizitet i pored svih poteškoća.

„Dosta njih je izabralo naš Univerzitet, neki od naših 10 fakulteta, statistički podaci su ohrabljujući i uprkos demografskom padu broja novorođene dece i novoupisanih u srednje škole, imajući u vidu i političke okolnosti, mogu da kažem da smo mi više nego zadovoljni kako je protekao prethodni upisni rok“, kazao je.

Već su, dodaje, započete aktivnosti za upis u novu školsku godinu. Deca širom Kosova dolaze i razgledaju studentske domove.

„Vršimo dovođenje te dece iz raznih mesta na teritoriji Kosova i Metohije na naše fakultete, da vide uslove u kojima mi radimo, da vide uslove koje mogu da očekuju kad budu smešteni u neki od domova studentskog centra, tako da su sve to aktivnosti i sa velikim angažovanjem se trudimo da na neki način kompenzujemo te negativne posledice i okolnosti u kojima ovde radimo i školujemo decu“.

Neznatno manji broj upisanih u 2023. u odnosu na godinu dana ranije primećen je samo na određenim studentskim programima, a sa druge strane:

„Imamo brojne studentske programe gde se traži mesto više, gde mi nemamo dovoljno budžetskih mesta, čak ni za samofinansiranje. Znači imate izuzetno atraktivne studentske programe na medicinskom fakultetu, na fakultetu tehničkih nauka, gde jednostavno nemate slobodnih mesta“.

Sastanku je prisustvovalo rukovodstvo Univerziteta u Prištini, kao i prorektor prof dr Vladimir Boranijašević.

Opširnije o uredbi Centralne banke Kosova kojom se predviđa da je jedina dozvoljena valuta na Kosovu evro, čitajte na našoj tematskoj stranici:
DINARPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.