Lajčak: Očekujemo da Kurti i Vučić potpišu evropski predlog, manja podrška strani koja ga odbije

Evropska unija za sada razgovara o evropskom planu sa Beogradom i Prištinom odvojeno, ali kada bude došlo do trilateralnog sastanka, očekuje da će i Vučić i Kurti da ga prihvate, potpišu i sprovedu, rekao je večeras u emisiji Rubikon na Klan Kosova izaslanik EU, Miroslav Lajčak. Iako kaže da ne dolazi sa pretnjama ili ultimatumima, tvrdi da će EU smanjiti podršku onoj strani koja se ne bude složila sa predlogom, odnosno da će da podrži drugu stranu više.

On večeras nije otkrio sadržinu, ali je potvrdio da evropski plan ima 11 tačaka, te kazao da je „najbolji mogući“. Lajčak je takođe kazao da je započeo sastanke sa predstavnicima zemalja koje ne priznaju Kosovo, kako bi razgovarali o mogućnosti da „odobre“ ovaj predlog, prenosi Klan Kosova.

Izaslanik EU doputovao je večeras u Prištinu iznenada i bez prethodne medijske najave, samo pet dana od prethodne posete, a u jeku pojačanih napora međunarodnih predstavnika da Beograd i Priština prihvate evropski predlog.

Lajčak je u u Rubikonu podsetio da je još septembra meseca upoznao Beograd i Prištinu sa njegovom sadržinom i zatražio od obe strane da dostave svoje komentare.

„Ja sam predstavio plan u septembru i onda smo prvo razgovarali sa premijerom Kurtijem, a onda sam u decembru predstavio ažurirani plan sa nekim komentarima koje smo dobili od Vlade Kosova i prošle nedelje smo imali prvu suštinsku diskusiju u vezi sa planom. Kao što znate, sastanak je trajao dva i po sata i bila je široka i duga diskusija“, rekao je Lajčak.

Precizira da je bilo izmena, odnosno da se druga verzija, nakon dobijenih komentara, razlikuje od prve verzije predloga.

„Mi smo predstavili prvu verziju i zamolili obe strane da daju svoje komentare, a onda smo uvažili neke od njih, one koji ne menjaju filozofiju teksta i ovo je veoma važno, to je naravno diskusija, to je bila naša rasprava razdvojena sa Vladom Kosova i predsednikom Srbije“, kazao je Lajčak.

Sa druge strane, kazao je da pojedini medijski izveštaji o ovom planu nisu tačni.

Upitan konkretno o izveštavanju Danas koji je pre nekoliko dana objavio navodnu verziju plana koji se sastoji od 10 tačaka, Lajčak je poručio:

„Blizu je ali nije isto, hajde da se ne igramo s tim, to je filozofija“.

Iako nije hteo da ulazi u detalje evropskog plana, kazao je da se on sastoji od 11 tačaka.

Lajčak: Mi smo partneri – ne dolazimo sa pretnjama ili ultimatumima, ali predlog je najbolji

Precizira da je cilj EU da i Kurtija i Vučića dovedu u istu prostoriju i da se dogovore oko plana.

Lajčak je dodao da su ovi sastanci bili suštinski fokusirani na evropski predlog, kao način za prevazilaženje kriza i fokusiranje na normalizaciju odnosa.

„Zato je prošli petak bio važan jer smo imali suštinske razgovore sa premijerom Kurtijem, a potom i sa predsednikom Vučićem… Misija od prošlog petka je bila zaista teška, SAD, EU i tri zemlje ne bi došle ovamo uzalud“, podcrtao je Lajčak.

On je izneo očekivanje da će Beograd i Priština, kada budu bili spremni, da prihvate plan i potpišu ga.

„Sa stranama vodimo odvojene razgovore i kada ih okupimo, očekujemo da prihvate plan, potpišu ga i sprovedu. Naravno, tako da ćemo se pobrinuti da ono što bude potpisano bude i sprovedeno“, rekao je Lajčak.

Kazao je i da će potpisivanje ovog sporazuma za početak dati „veliki podsticaj evropskim aspiracijama“ i Beograda i Prištine. On podcrtava da je Evropski predlog „najbolji mogući“ za Kosovo.

„Imali smo veoma ozbiljnu diskusiju zašto je ovaj predlog dobar, zaista verujemo da je to najbolji mogući predlog… daje mnogo Kosovu, statusu Kosova i odnosima Kosova i Srbije, međunarodnom položaju Kosova, rekao bih maksimalno moguće u ovom trenutku“, tvrdi Lajčak.

Kaže da se njime otključava i regionalna saradnja.

„Četiri slobode će biti donete za saradnju između zemalja regiona, u velikoj meri treba da se poboljša pozicija Kosova pored EU i međunarodne zajednice, ima mnogo konkretnih elemenata za poboljšanje.

Precizira da Priština ništa ne gubi ovim predlogom, a da dobija mnnogo.

Sa druge strane, tvrdi da EU ne dolazi sa pretnjama ili ultimatumima po ovom pitanju, jer je, kako kaže, njihov cilj normalizacija odnosa Prištine i Beograda.

„Prvi korak za mene je da se fokusiram na prvi korak sporazuma, ne možete tražiti garancije za korak peti, a da ne uradite prvi korak“, rekao je Lajčak.

O predlogu sa zemljama koje nisu priznale Kosovo

Lajčak je takođe kazao da je započeo sastanke sa predstavnicima zemalja koje ne priznaju Kosovo, kako bi razgovarali o mogućnosti da „odobre“ ovaj predlog. Tvrdi da postoje pozitivne poruke, te da četiri od pet zemalja smatra da je važno da proces donese rezultate, prenosi Klan Kosova.

„Sastao sam se sa četiri od petorice u poslednja dva dana da razgovaramo o ovom predlogu – sastao sam se sa ministrom spoljnih poslova Španije, Slovačke i Kipra, sa specijalnim izaslanikom Grčke i sastaću se sa ministrom spoljnih poslova Rumunije…. oni žele da ovaj proces bude uspešan i da se odrazi na rezultate procesa“, kazao je Lajčak.

Priča nije završena

Sa druge strane, Lajčak tvrdi da evropski predlog ne predstavlja „kraj priče“.

Kaže da je on rešenje za mnoge probleme, ali i da ostavlja pojedina pitanja nerešenim.

„Priča se nastavlja onim što je napisano u mom mandatu – ‘Pravno-obavezujući sporazum za normalizaciju odnosa za sva otvorena pitanja’…i nećemo završiti sa ovim već ćemo nastaviti do kraja”.

Govoreći o mogućem datumu za potpisivanje sporazuma na osnovu evropskog predloga, Lajčak je kazao da bi voleo da do toga dođe što pre, uz ponovno podsećanje da će EU i SAD sledeće godine biti „zauzeti“ svojim izbornim procesima.

„Mi nećemo imati isti nivo pažnje. Mi smo na početku ove godine i hajde da se pobrinemo da kada se sastanemo na kraju godine, da možemo da kažemo da je posao dobro urađen“, rekao je Lajčak.

EU će imati poseban komitet za proveru primene preuzetih obaveza

A ukoliko dođe do potpisivanja ovog sporazuma, EU će da oformi specijalni komitet za praćenje primene dogovorenog.

„Tehnički, imaćemo posebno telo, imamo mehanizam koji će obezbediti da se ne desi da jedna strana uradi zadatak, a druga ne. Sve će nadgledati Evropska unija. Onda će EU biti redovno informisana i donositi odluke na osnovu ovih redovnih izveštaja“, rekao je Lajčak.

Izaslanik EU doputovao je večeras u Prištinu iznenada i bez prethodne medijske najave, samo pet dana od prethodne posete, a u jeku pojačanih napora međunarodnih predstavnika da Beograd i Priština prihvate evropski predlog.

Uoči večerašnjeg gostovanja na Klan Kosova stigle su nezvanične informacije o tome da će se sastati sa kosovskim premijerom, dok su iz kosovske vlade prethodno saopštili da nisu dobili zvanični zahtev za sastanak.

U međuvremenu su mediji najavili i da će Lajčak da se sastane as zamenikom kosovskog premijera i glavnim pregovaračem, Besnikom Bisljimijem, što takođe nije potvrđeno.

Lajčak je u Prištini boravio i prošle nedelje, zajedno sa Gabrijelom Eskobarom, te sa predstavnicima Nemačke, Francuske i Italije. Cilj posete bili su razgovori o evropskom predlogu.

Nakon sastanka sa kosovskim premijerom Lajčak je u kratkoj izjavi za medije kazao da su očekivali bolje razumevanje prilika koje pruža ovaj predlog.

Međunarodna petorka potom je otputovala u Beograd gde su se sastali sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

U kratkom obraćanju nakon sastanka, predsednik Srbije je izjavio da je spreman da prihvati koncept i radi na implementaciji predloženog sporazuma, ali i da je „pokazao svu brigu i rezervisanost po jednom važnom pitanju“.

U međuvremenu je i saopštio da je evropski plan postao de fakto novi pregovarački okvir za Srbiju, te da nema napretka i ka EU, ukoliko ne sarađuje, najavljujući pritom kao mogućnost uvođenje sankcija i ukidanje investicija.

Opozicija ga je zbog prihvatanja koncepta predlog optužila za izdaju, dok je ujedno danas održan protest u Kosovskoj Mitrovici, sa kojeg je srpskom predsedniku poručeno da ne sme biti novih pregovora bez formiranja ZSO.

Pročitajte još:

 

Lajčak: Pitanje tablica deo evropskog predloga, Priština da se ne plaši formiranja ZSO

 

Lajčak večeras u PrištiniPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.