Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Nošenje zaštitnih maski uskoro će biti obaveza i na otvorenom prostoru kada dolazi do kontakata, kaže imunolog Srđa Janković. Upitan o tumačenjima istraživanja američkog Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti da je nošenje maski nepotrebno, Janković kaže: „Kada pogledamo šta piše zaista u materijalama Centra nigde ne stoji da ne treba nositi maske. Naravno, kompleksna je analiza kada i koliko maske štite”, rekao je Janković, koji je i član Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa. Naglasio je da je važno da svi nosimo maske jer je, kaže, i delimična zaštita koju pružaju mnogo bolja nego nikakva zaštita.

Nigde u izveštaju ne piše ni da treba nositi maske već da je nepotrebno nositi ih. Zbog samo delimične funkcije zaštite nositi ih i bez bliskog kontakta sa drugima čak i na otvorenom, konačno je jasno, nije ništa drugo do disciplinovanje naroda od strane vlasti svake zemlje, a na globalnom nivou disciplinovanje čovečanstva od strane vrhunskih vladara.

Školski sistem u postojećim epidemijskim uslovima se dobro drži i bilo bi dobro da tako što duže i ostane, kaže ministar prosvete nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević. „Od 1. septembra do juče bilo je 108 zaraženih učenika, u oktobru 51 učenik, a zaposlenih je bilo 36 nastavnika, sada 7. Škole se dobro čuvaju”, rekao je Šarčević za RTS i dodao da dokle se god ovako držimo školsku godinu učinićemo kvalitetnijom i regularnijom. Inače, broj obolelih od kovid-19 u školama u oktobru je manji nego prethodnog meseca. Od 8.000 studenata smeštenih u studentskim domovima, oboleo je samo jedan.

Vlast je u raskoraku jer mora da prikaže kako se uspešno, jer je sposobna, kao niko u svetu bori protiv pandemije, ali ima i obavezu da natera ljude da nose maske i da ih podjarmi a to može samo restriktivnim merama ili strahom jer je virus opasan. Na velikim su mukama. Ja verujem da taj samo jedan oboleli student jedini nije nosio masku.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.