Palmer, Lajčak i grčki diplomata sledeće nedelje u poseti Kosovu

FOTO: Tviter nalog Miroslava Lajčaka

Vest je ažurirana

U međuvremenu iz Kancelarije Evropske unije u Prištini, potvrdili su da će Miroslav Lajčak boraviti u dvodnevnoj radnoj poseti Prištini – 31. maja i 1.juna. On će tokom ove posete sastati sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, zatim sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, te prvim potpredsednikom kosovske vlade za evropsku integraciju, razvoj i dijalog Besnikom Bislimijem i kosovskom ministarkom inostranih poslova i dijaspore Donikom Gervalom- Švarcom. Lajčak će sastati i sa  predstavnicima međunarodne zajednice na Kosovu i obratiti se šefovima misija EU.

Iz Kancelarije EU, takođe su potvrdili su  i to da će Lajčaku tokom posete pridružiti i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju A. Palmer, te da će oni zajedno da se obrate medijima u utorak 1. juna, u 10.45 časova u kancelariji EU u Prištini.

Očekuje se da zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, Metju Palmer, sledeće nedelje zvanično poseti Kosovo, prenose danas prištinski mediji. Osim njega, najavljene su i posete specijalnog izaslanika EU za dijalog, Miroslava Lajčaka, i grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendias, takođe su preneli prištinski mediji.

Palmerova poseta Kosovu potvrđena je odgovorom američke ambasade u Prištini.

„Sledeće nedelje zamenik pomoćnika sekretara Palmer, boraviće u Prištini kako bi se sastao sa vladinim zvaničnicima i razgovarao o našim bilateralnim odnosima“, navodi se u odgovoru američke ambasade u Prištini koji prenosi Zeri.

Pored Palmera, najavljeno je da će i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, takođe boraviti na Kosovu sledeće nedelje.

Njihove posete su najavljene neposredno pre nastavka dijaloga Beograda i Prištine, koji se, iako još uvek nema zvanične potvrde o datumu, očekuje sredinom juna.

Inače Palmer i Lajčak su se juče sastali u Briselu. Kako je sam Lajčak potvrdio uz fotografiju, susret „nije iznenađenje“ jer su „pričali o Zapadnom Balkanu i dijalogu“.

Prištinski mediji su nešto ranije danas, najavili i posetu grčkog ministra spoljnih poslova Nikosa Dendiasa, koji bi, prema navodima, trebalo da bude na Kosovu već 4. juna.

Dendias će se, kako se navodi, tokom posete sastati sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, kosovskim predsednikom skupštine Gljaukom Konjufcom i svojom koleginicom Donikom Gervalom.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.