Vučić na sastanku sa Eskobarom i Lajčakom: Srbija pouzdan partner, Priština izbegava obaveze

vučić, eskobar i lajčak
Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Srbija postupa odgovorno i ispunjava svoje obaveze, dok istovremeno nailazi na kontinuirane pokušaje vlasti u Prištini da jednostranim provokacijama i nerealnim očekivanjima od posrednika u dijalogu, izbegnu ispunjavanje svojih obaveza, što umnogome ometa dalji tok razgovora, prva je poruka iz Beograda sa večerašnjih sastanaka Aleksandra Vučića sa Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom. 

Predsednik Srbije večeras je u Beogradu u vili „Mir“, kako je i ranije najavljeno, održao bilateralne sastanke sa visokim predstavnicima SAD i EU, Gabrijelom Eskobarom, odnosno Miroslavom Lajčakom.

Vučić je na odvojenom sastanku razgovarao prvo sa Eskobarom, o čemu je javnost obavestio putem Instagrama uz opis da se radi o važnim razgovorima.

Usledio je i odvojeni sastanak sa Lajčakom, a potom i trilateralni.

„Na trilateralnom sastanku smo razgovarali o ključnim temama značajnim za održivu budućnost i stabilnost regiona, kao i napretka Srbije i Zapadnog Balkana“, naveo je Vučić takođe na Instagramu.

Kako je potom saopšteno iz Predsedništva Srbije, Vučić je zahvalio Eskobaru i Lajčaku na ličnom zalaganju za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, naglasivši da Srbija poštuje njihove napore da stabilizuju region, te da oba zvaničnika svojim „pragmatičnim pristupom i posvećenošću daju veliki doprinos kako bi se obezbedila atmosfera neutralnosti u samom procesu dijaloga“.

Eskobar i Lajčak su, kako se dalje precizira u saopštenju, naglasili da podržavaju nastavak konstruktivnog dijaloga Beograda i Prištine, kao i integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, istakavši da je od ključnog značaja da obe strane ispune sve obaveze iz dijaloga.

Iz Beograda je poručeno da je Srbija „ozbiljan i pouzdan partner u svim važećim i potpisanim sporazumima“, suprotno ponašanju Prištine, što je praktično, ista poruka koju je diplomatski duo dobio i u Prištini od kosovske predsednice, ali sa zamenjenim ulogama – da je Srbija ta koja ne poštuje preuzete obaveze a Kosovo je odgovoran i konstruktivan partner.

Eskobar i Lajčak su prethodno, od 31. januara boravili u Prištini i gde su takođe imali seriju sastanaka sa zvaničnicima, a odakle su otišli posle jutrošnje konferencije za medije na kojoj su sumirali utiske i uputili poruke u ličnom tonu kao večeras u Beogradu:

Potpisano sprovesti, pronaći modele za ZSO, odluka o srpskim izborima uticaće na dijalog, ključne su poruke, kao i to da evropsko-američki dvojac u ovu diplomatsku misiju nije došao sa gotovim predlozima, već da „pozove strane da budu konstruktivne i okrenu se dijalogu“.

„I mi i oni bismo voleli da vidimo da Kosovo i Srbija okrenu stranu i normalizuju odnose. Dijalog vidimo kao ključni prioritet na zapadnom Balkanu i verujemo da bi se normalizacijom odnosa rešili nerešeni problemi, ali i da će dovesti do stabilnosti regiona i do konkretnih beneficija za građane koji su sigurno umorni od statusa kvo“, kazao je Lajčak u Prištini, uz naznaku da lideri to duguju građanima.

Kosovskim liderima je istovremeno poručeno da poštuju principe Kosova u dijalogu – „integritet, ustavni poredak i funkcionalnost“.

„Dijalog ne služi kako bi se pregovaralo o statusu Kosova, već kako bi se pregovaralo o odnosima između Kosova i Srbije“, poručio je evropski posrednik.

Lajčak je potvrdio da se u Prištini razgovaralo o predstojećim srpskim parlamentarnim izborima, tj. mogućnosti da se oni održe i na Kosovu.

Lajčak je na pitanje KoSSev-a da li je preporučio kosovskim vlastima da ne spreče aprilske izbore i šta su oni odgovorili, kazao da ovo nije pitanje o kojem se raspravlja u sklopu dijaloga i da neće doći do zasebnog sporazuma o održavanju izbora.

Ipak, dodaje da „nema sumnje da će odluka koja se donese u vezi sa izborima koji se održavaju 3. aprila imati uticaj na dijalog i atmosferu“.

Nakon konferencije za medije, američki posrednik se još jednom sastao sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani, dok je Miroslav Lajčak u Beograd otputovao preko prelaza Mutivode, da bi obišao objekat izgrađen sredstvima EU gde bi trebalo da budu smešteni kosovski i srpski službenici, ali ovi potonji to još uvek nisu učinili.

Gabrijel Eskobar se nakon sastanka sa srpskim predsednikom sastao i sa predsednikom skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Inače, večeras nije bilo javnog obraćanja osim preko društvenih mreža i Tanjugovog izveštaja. Za sutra je poznato samo to da će se Lajčak i Eskobar sastati i sa direktorom Kancelarije za KiM, Petrom Petkovićem, u 11 sati, u Palati „Srbija“.

Lajčak i Eskobar boraviće u Srbiji do 4. februara.

Na početku posete međunarodnih zvaničnika, Pokret Oslobođenje je u centru Beograda večeras lepio plakate sa slikama Aleksandra Vučića, Gabrijela Eskobara, Miroslava Lajčaka, Kristijana Šmita, uz natpise “Trojni pakt protiv Srbije” i “Trojni pakt protiv Republike Srpske”. “Ovom akcijom poslali smo jasnu poruku Aleksandru Vučiću i njegovim zapadnim mentorima da njihovi zakulisni dogovori oko konačnog priznavanja lažne države Kosovo od strane Srbije neće proći, niti će biti dozvoljeno uništavanje Republike Srpske i pored toga što je Vučić javno priznao Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH iako to nisu učinile Rusija, Kina kao i rukovodstvo Republike Srpske”, naveo je predsednik Oslobođenja Mlađan Đorđević u saopštenju za medije.


A šta se događalo u Prištini prethodno i kakve su poruke odatle poslate, podsetite se u:

Kurti: Ne treba nam zajednica koja povećava tenzije i narušava odnose, a za sve zahteve kosovskih Srba, ja sam njihov premijer

Kurti o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Nije se razgovaralo o modelima za ZSO,…

Lajčak i Eskobar putuju za Beograd, večeras sastanak sa Vučićem, a sutra sa Petkovićem

Lajčak i Eskobar: Potpisano sprovesti, pronaći modele za ZSO, odluka o srpskim izborima uticaće…

Analitičari o poseti Lajčak-Eskobar: Došli da otkoče zastoj u dijalogu

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.