Lajčak i Eskobar: Potpisano sprovesti, pronaći modele za ZSO, odluka o srpskim izborima uticaće na dijalog

Nismo došli sa predlozima već da pozovemo strane da budu konstruktivne i okrenu se dijalogu, poručili su izaslanici SAD i EU, Gabrijel Eskobar, odnosno Miroslav Lajčak, nakon dvodnevne posete Prištini, a uoči odlaska u Beograd. Pozvali su strane da pronađu modele za formiranje ZSO i potvrdili da su sa prištinskim zvaničnicima razgovarali o predstojećim srpskim izborima i mogućnosti glasanja Srba sa Kosova u skladu sa međunarodnom praksom i postojećim modelima.

„EU i SAD blisko sarađuju, a ova poseta je potvrda toga“, kazao je izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine u svom uvodnom izlaganju na današnjoj konferenciji u Prištini.

„I mi i oni bismo voleli da vidimo da Kosovo i Srbija okrenu stranu i normalizuju odnose. Dijalog vidimo kao ključni prioritet na zapadnom Balkanu i verujemo da bi se normalizacijom odnosa rešili nerešeni problemi, ali i da će dovesti do stabilnosti regiona i do konkretnih beneficija za građane koji su sigurno umorni od statusa kvo“, kazao je Lajčak, uz naznaku da lideri to duguju građanima.

Lajčak: Poštujemo principe Kosova u dijalogu – integritet, ustavni poredak i funkcionalnost

Lajčak se osvrnuo na razgovore koje su on i Eskobar imali sa predstavnicima vlasti i opozicije u Prištini u prethodna dva dana.

„Jasno smo im poručili da poštujemo principe Kosova u dijalogu – integritet, ustavni poredak i funkcionalnost, ali smo im rekli i da je međunarodna zajednica očekivala brži progres u dijalogu u 2021. i nadamo se da će se to desiti u 2022“, kazao je Lajčak i naglasio da je opozicija dala punu podršku dijalogu.

Izaslanik predsednika SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kazao je da je odlučio da zajedno sa Lajčakom poseti region kako bi pokazali jedinstvo i posvećenost dijalogu i budućnosti Kosova i Srbije.

Naznačio je da su imali izuzetno produktivne sastanke u Prištini, te da se nada i da veruje da će na kraju dijaloga „doći do rezolucije koja će da odgovara i Kosovu i Srbiji“.

Sa druge strane, podsetio je na to da SAD „podržavaju teritorijalni integritet i nezavisnost Kosova“.

EU ne isključuje nikakav ishod i ne namećemo nikakav ishod

Osvrnuvši se na dijalog koji se vodi u Briselu, Lajčak je kazao da bi Beograd i Priština trebalo da odluče kakav odnos bi želeli da imaju, te da to nije zadatak EU.

„EU želi jasno da naglasi da je to na stranama – na Kosovu i Srbiji da odluče kakve odnose žele da imaju. Nije na nama da namećemo, ali ćemo naravno da podržimo svaku odluku“, kazao je Lajčak.

Dijalog ne služi kako bi se pregovaralo o statusu Kosova, već kako bi se pregovaralo o odnosima između Kosova i Srbije

Govoreći o procesu dijaloga u 2021. godini, izaslanik Evropske unije kazao je da nije bilo mnogo razgovora između predstavnika Beograda i Prištine, ali da je bilo dosta bilateralnih aktivnosti između Brisela i Kosova, odnosno Brisela i Srbije.

„Nadam se da će ovaj proces biti vidljiviji, i da će do sastanka na visokom nivou doći ubrzo“, poručio je Lajčak.

On je ujedno kazao da ne postoji konflikt između EU i SAD kada je u pitanju dijalog i njegov konačni ishod.

„EU ne isključuje nikakav ishod i ne namećemo nikakav ishod to je na stranama – Kosovu i Srbiji da se dogovore kakav ishod bi trebalo da bude“, naznačio je Lajčak.

Odluka o srpskim izborima uticaće na dijalog

Lajčak je potvrdio da se u Prištini razgovaralo o predstojećim srpskim parlamentarnim izborima, tj. mogućnosti da se oni održe i na Kosovu.

Lajčak je na pitanje KoSSev-a da li je preporučio kosovskim vlastima da ne spreče aprilske izbore i šta su oni odgovorili, kazao da ovo nije pitanje o kojem se raspravlja u sklopu dijaloga i da neće doći do zasebnog sporazuma o održavanju izbora.

Ipak, dodaje da „nema sumnje da će odluka koja se donese u vezi sa izborima koji se održavaju 3. aprila imati uticaj na dijalog i atmosferu“.

Kaže da bi u principu građanima trebalo da se omogući da učestvuju u demokratskim procesima, te naznačio da je sa kosovskim zvaničnicima razgovarao o već postojećoj međunarodnoj praksi i modelima.

„Razgovarali smo o postojećim modelima, ali postoji potreba za zajedničkim pristankom i dogovorom i to je na liderima Kosova i Srbije“, dodao je Lajčak.

Sa druge strane, kaže da su Evropska unija i OEBS spremni da pomognu.

Niko ne želi Republiku Srpsku na Kosovu, ali dogovoreno mora da se sprovede

Lajčak je govoreći o Zajednici srpskih opština kazao da se o tom pitanju stalno razgovara.

„Kosovo je jednaka strana u dijalogu i pita se 50 odsto, što znači da ništa ne može da se nametne Kosovu bez da Kosovo pristane na to“, naglasio je Lajčak.

Govoreći o nadležnostima ZSO-a, podsetio je na svoju izjavu od pre nekoliko dana da „niko ne želi Republiku Srpsku na Kosovu“.

Ipak, ukazuje na princip da ono što je dogovoreno treba da se sprovede.

„To govorimo stranama – i u Beogradu i u Prištini. Preuzeli ste mnogobrojne obaveze tokom dijaloga, primenili ste mnoge od njih, ali takođe postoji lista stvari koje tek treba da uradite, kako Kosovo, tako i Srbija“, kazao je Lajčak, uz naznaku da je ZSO jedna od njih.

Izaslanik EU tvrdi da bi trebalo da se promeni narativ.

Umesto da se priča šta ne želimo, hajde da pričamo o tome šta želimo i kako vidimo da to funkcioniše

 

„Ako želimo transparentnost finansijskih tokova, ako želite jasna pravila na Severu, sve bi to moglo da se učini u skladu sa kosovskim ustavnim poretkom“, poručio je Lajčak.

Prištini savetuje da se ne plaši nečega što ne postoji, te da bi kao jednaka strana trebalo da predlože kako bi ZSO mogla da funkcioniše.

„Nema razloga da se bojite procesa kojim upravljate zajedno sa Srbijom. Tu smo da osiguramo da svaka odluka koja se usvoji bude u skaldu sa evropskim standardima“, naglasio je Lajčak.

Nadam se da će uskoro doći do vizne liberalizacije

Lajčak se danas založio za viznu liberalizaciju.

Kaže da je zapravo Kosovo trebalo da dobije viznu liberalizaciju odavno, i izrazio je nadu da će do toga skorije doći. Sa druge strane, naglasio je da pitanje vizne liberalizacije nije pitanje o kojem se raspravlja u sklopu dijaloga.

Eskobar o ZSO: Pronaći modele koji odgovaraju stranama

Eskobar je takođe kazao da bi Beograd i Priština trebalo da primene sve sporazume koje su zaključile, ali i naznačio da SAD nisu deo dijaloga.

Kaže da nije došao sa planom šta treba da se sprovede. Već da strane treba da u skladu sa dijalogom dođu do dogovora.

„Kao što je Lajčak rekao, verujemo da bi svi sporazumi trebalo da se primene. Ovde nismo došli sa setom predloga koje bismo želeli da se primene već tražimo od strana da budu konstruktivne, da predlože kako bi ZSO trebalo da izgleda i da pregovaraju u skladu dijalogom“.

Eskobar se osvnuo na njegovu prethodnu tvrdnju da postoje modeli za formiranje ZSO koji ne uključuju izvršna ovlašćenja. Danas kaže da tek treba pronaći takve modele.

„To ne moraju da budu modeli koji potkopavaju kosovski suverenitet ili funkcionalnost. Moramo pronaći takve modele. Oni mogu da se pronađu i da se o njima pregovara i da se na osnovu njih dođe do dijalog“, precizirao je Eskobar.

Kaže da nije na SAD-u da odabere jedan od ovih modela, ali i da SAD može da pomogne – ukoliko se jave modeli za istraživanje.

Eskobar je kazao da bi sve zemlje na Zapadnom Balkanu trebalo da budu deo EU.

„Želeli bismo da se izdignemo iznad dijaloga ka mestu gde se svi u regionu priznaju i postoji mir i da budu na putu ka evropskim integracijama“, poručio je Eskobar.

Vašingtonski sporazum – podrška dijalogu EU

Eskobar je odgovorio potvrdno na pitanje KoSSev portala o tome da li se SAD i dalje zalažu za Vašingtonski sporazum.

„Verovali smo tada i verujemo sada da su te obaveze koje su preuzete (Vašingtonskim sporazumom) bile od pomoći kako bi se stvorilo poverenje između strana i podržavamo dalju primenu tih obaveza kako bi se napravio prostor da se nastavi diplomatski dijalog. Vidimo ih kao mere koje stvaraju poverenje s ciljem podrške dijaloga koji vodi EU“, naglasio je Eskobar.

Pročitajte još:

Analitičari o poseti Lajčak-Eskobar: Došli da otkoče zastoj u dijalogu

Drugi dan posete Eskobara i Lajčaka: Vlast i opozicija jednoglasni – dijalog da se završi uzajamnim priznanjem

Petković Osmani: Dijalog nije monolog jedne strane koja ucenjuje, vratite se za pregovarački sto

Lajčak sa Osmani o nestalima, sa Kurtijem o unapređenju dijaloga; Novi sastanci na dnevnom redu

Lajčak sa Kurtijem i Osmani o planovima za naredne nedelje, Eskobar: Podržavamo nezavisnost Kosova

Osmani nakon sastanka sa Lajčakom i Eskobarom: Srbija blokira napredak u dijalogu

Lajčak i Eskobar stižu na Kosovo, razgovaraće se o novoj rundi koja mora da proizvede konkretne rezultatePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.