Petković: Ivanu Todosijeviću uručena presuda

Todosijević
Foto: Gazeta Express/Ivan Todosijević

Srpskom političaru i funkcioneru Ivanu Todosijeviću danas je uručena presuda, potvrdio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Sudsko veće Osnovnog suda u Prištini osudilo je Ivana Todosijevića 19. oktobra ove godine, na godinu dana zatvora zbog, kako su naveli, podstrekivanja mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Sada će, kako je Todosijevićev advokat Nebojša Vlajić najavio odmah po izricanju presude u oktobru, poslati žalbu u Apelacioni i Vrhovni sud.

Današnje uručivanje presude direktor Kancelarije za KiM ocenio je kao sračunato i tempirano u Prištini, a sa ciljem „da se izvrši dodatni pritisak na Srbe, da se oni zastraše i da im se stavi flaster preko usta“.

„Očigledno je da Kurti na sve načine pokušava da isprovocira Srbe i novu krizu na terenu, jer nije uspeo ni dugim cevima ni oklopnim vozilima da izazove neodmerenu reakciju našeg naroda! Srbi ne nasedaju na njegove provokacije i zato sada udara na Ivana Todosijevića, jer zna da je svaki Srbin na Kosovu i Metohiji solidaran sa njim“, poručio je Petković u objavi na Fejsbuku.

Petković kaže i da je u slučaju Todosijevića prekršeno više odredbi Briselskog sporazuma, „a posebno tačka 10“.

Osnovni sud u Prištini proglasio je krivim danas predsednika Privremenog organa opštine Zvečan, Ivana Todosijevića, navodeći da je u vremenskom razdoblju dok je bio ministar za lokalnu samoupravu kosovske vlade, „podstrekivao i javno širio mržnju, razdor i netrpeljivost između naroda, entičkih i rasnih grupa“.

Podsetimo, Ivan Todosijević osuđen je 2019. na dve godine zatvora, zbog izjave koju je dao tokom obeležavanja 20. godišnjice bombardovanja, kada je, između ostalog, rekao da je „Račak fabrikovan“.

U međuvremenu je u drugostepenom postupku Apelacioni sud sredinom prošle godine potvrdio presudu Osnovnog suda, a potom ju je Vrhovni sud poništio i suđenje je vraćeno na početak.

Prvo ročište na ponovljenom suđenju održano je krajem jula meseca u Osnovnom sudu u Prištini.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.