Kurti na Samitu EU: Brze zelene trake imaju smisla samo bez malog zelenog čoveka, Srbija da preda Radoičića

FOTO: Kabinet premijera

„Brze zelene trake imaju smisla bez malog zelenog čoveka, zato tražim od Srbije da dovede Milana Radoičića na Kosovo i njegovu paravojnu grupu koja je ubila našeg narednika Afrima Bunjakua 24. septembra prošle godine“, kazao je danas u Kotoru kosovski premijer Aljbin Kurti.

U ovom se crnogorskom gradu danas održava Samit Evropske unije za Zapadni Balkan pod sloganom „Jedan region, zajednička vizija“. Cetralna tema je plan rasta ovog regiona, prema razvojnom planu EU.

Pored drugih lidera iz regiona, kao i evropskog i američkog predstavnika, odnosno evropskog komesara za susedstvo i proširenje Olivera Varheljija i pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijaska pitanja, Džejmsa O’Brajena – u Kotoru su danas i kosovski premijer, Aljbin Kurti, kao i srpski predsednik, Aleksandar Vučić.

Kurti: Bolja saradnja podrazumeva međusobno de fakto i de jure priznanje svih zemalja Zapadnog Balkana

U svom govoru, Kurti je podržao Plan rasta i saradnju, ipak ne izostavivši da se i na ovom događaju požali na Miloševićev režim, u kontekstu zahvalnosti Crnoj Gori, gde se Samit i održava, koja je tada Albancima bila pomoć.

Započeo je time da je upravo u Kotoru, kako je kazao, njegov stric pre više od 40 godina bio „politički zatvorenik“.

„Veoma mi je drago što sam ovde u Kotoru, u Crnoj Gori. Pre 41 godinu moj stric je tri meseca bio politički zatvorenik u Kotoru. On dolazi iz sela Sukobine koje se nalazi u opštini Ulcinj, na granici sa Albanijom. Pre 25 godina postao sam politički zatvorenik, a kasnije i ratni zarobljenik. To je bilo vreme kada je Miloševićev režim vršio genocid nad albanskim narodom na Kosovu, a u Crnoj Gori smo imali prijatelja. Albanske izbeglice koje su bežale od srpskog projekta istrebljenja Albanaca ‘Potkovica’ našle su utočište u susednoj Crnoj Gori, ponašajući se sa bezuslovnim gostoprimstvom na čemu smo im večno zahvalni“.

FOTO: Kabinet premijera

Potom je prešao i na temu današnjeg okupljanja lidera.

„Ovaj treći sastanak Plana rasta Evropske Unije odlična je prilika da se sve zemlje šestorke Zapadnog Balkana okupe i razgovaraju o tome kako mogu dalje da se integrišu sprovođenjem reformi kod kuće, ali u isto vreme da vidimo kako možemo više i bolje sa Evropskom Unijom u smislu koristi programima podrške iz Plana rasta EU koji će nam istovremeno ponuditi pristup jedinstvenom tržištu Evropske Unije“, kazao je Kurti, saopštila je kosovska vlada.

Ove godine obeležiće se deset godina Berlinskog procesa, podsetio je, dodajući da se stoga raduje što boljoj saradnji a koja, istakao je, podrazumeva:

„Međusobno de fakto i de jure priznanje svih zemalja Zapadnog Balkana“.

Dodao je da je ono čime nije zadovoljan, to što BiH još uvek zvanično nije potvrdila sporazum o slobodi kretanja iako je taj dogovor potvrđen pre više od godinu dana.

Vučić: Besmisleno odgovarati

Svoj govor održao je i srpski predsednik. Već na početku on se kratko osvrnuo na reči kosovskog premijera Aljbina Kurtija, u delu o kom je govorio o međusobnom de fakto i de jure priznanju zarad mira.

„Besmisleno je da odgovaram ljudima koji nikada ne govore o ekonomiji“, bio je Vučićev komentar.

U nastavku govora, Vučić je takođe dao podršku Planu rasta EU za region.

FOTO: Instagram/buducnostsrbijeav

„Veoma smo entuzijastični po pitanju Plana rasta. Ova vrsta promene pristupa EU kreirala je priliku za nas na Zapadnom Balkanu. Hvala što ste to uradili. Ovaj Plan će doneti dobre rezultate za region. I tu ne govorim samo o novcu. To, naravno, cenimo“, poručio je on.

Još više ga podržava jer, kako je kazao, on približava Srbiju i region Evropskoj uniji.

Kurti potom na prvom panelu: Brze zelene trake imaju smisla bez malog zelenog čoveka

Kurti je potom, izvestila je kosovska vlada, bio i deo prvog panela za diskusiju „Aktuelno stanje i budući planovi –  Novi plan rasta“.

Tu je najpre pozvao EU da proveri napredak u regionu i da na osnovu toga bazira politiku.

„Dakle, ako postoji jedna poruka koju želim da prenesem EU iz Kotora, to je ova: proverite napredak u pogledu demokratskog napretka i reformi EU u regionu i onda bazirajte politike na tim podacima. Ako Evropska Unija nedvosmisleno podržava zemlje koje prave istinski napredak u demokratiji, političkom pluralizmu, ljudskim pravima i vladavini prava, onda će sami građani biti ti koji će pokretati promene zamenjujući opstruktivne političke elite, kakve god da su, kad god se dogode“.

Pozdravio je još jednom usvajanje Plana reformi i rasta od strane Evropskog parlamenta i Saveta EU.

„Ovo označava novo poglavlje, koje mora biti vođeno meritokratijom i vrednostima“, smatra.

Kotor Zapadni Balkan
FOTO: Kabinet premijera

Podržava i rad na novom akcionom planu, kazao je u nastavku, zajedničkog regionalnog tržišta za 2025-2028. i ambiciju da se on usvoji na ovogodišnjem Samitu Berlinskog procesa.

„Ovo mora biti ambiciozan plan koji integriše naš region i povezuje ga sa unutrašnjim tržištem EU“, poručio je.

„Štaviše, podržavamo sugestiju RCC-a da se u Novi akcioni plan za zajedničko regionalno tržište ugradi dodatni blok o ekonomskoj sigurnosti. S obzirom na to da zajedničko regionalno tržište funkcioniše na osnovu pravila i standarda EU, njegovo usklađivanje sa politikom ekonomske bezbednosti EU je logično i korisno, povećavajući privlačnost našeg regiona kompanijama Evropske Unije“.

I ovde je ponovio da su „dobrosusedski odnosi sa međusobnim de fakto i de jure priznanjima“, po njemu, neophodni za mir, bezbednost i integraciju.

S tim u vezi, zatražio je na ovom panelu od Srbije da kosovskim vlastima preda Milana Radoičića, jer „brze zelene trake imaju smisla bez malog zelenog čoveka“.

„Tražim od Srbije da dovede Milana Radoičića na Kosovo i njegovu paravojnu grupu koja je ubila našeg narednika Afrima Bunjakua 24. septembra prošle godine“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.