Vučić: Ko ste vi da dostavljate svoj Nacrt statuta ZSO kad smo se u načelu usaglasili sa onim iz EU

„Reč je o još jednom triku koji zajednički provode Aljbin Kurti i njegovi pomagači, uključujući i Geralda Knausa i sve druge njihove lobiste“, komentar je srpskog predsednika Aleksandra Vučića na pismo koje su kosovske vlasti uputile Savetu Evrope, kojim se obavezuju da će Nacrt statuta ZSO uputiti Ustavnom sudu do kraja meseca. 

Pismo koje je potpisala kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala Švarc, upućeno je jutros predsedavajućem Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Teodorosu Rouzopulosu, na sam dan početka zasedanja Komiteta ministara Saveta Evrope, sastanka na kom se očekivalo da će biti poslednji korak ka članstvu Kosova u tu međunarodnu organizaciju.

Evropljani i SAD su od Prištine, odmah nakon 17. aprila, kada je usvojen izveštaj izvestioca za pitanje mogućeg članstva Kosova u SE – Dore Bakojanis u PSSE, zatražili da odmah preduzme „opipljiv korak“ za osnivanju ZSO, što bi u ovoj fazi bilo da Nacrt statuta za to telo, koji je izradila EU,  pošalju svom ustavnom sudu na razmatranje.

Danas se pismom kosovska vlada i obavezala da će to učiniti, ali do kraja maja. I ne samo to, nacrt koji će predati ustavnom sudu nije onaj izrađen od EU, već njihov nacrt, kako su naveli – inspirisan idejama Fondacije Fridrih Ebert.

Upravo je na to, danas iz Kotora gde je održan Samit EU za Zapadni Balkan, ukazao i Vučić.

„Oni sami kažu, dostaviće svoj tekst do kraja maja. Ko ste vi da dostavite svoj tekst? Po Briselskom sporazumu sasvim je jasno da to treba da radi menadžment Srbije ili ako se mi saglasimo, kao što smo se kontekstualno i u načelu usaglasili da to treba da bude Evropska unija. Kakve veze ti imaš sa tim, šta ti imaš da dostavljaš bilo šta?“, pita se on.

Zbog toga, ne sumnja da je reč o triku, a nikako o ozbiljnom pokušaju da se nešto uradi.

„Reč je o triku zato što Englezi sada pritiskaju sve druge da se prihvati članstvo Kosova u Savetu Evrope. To je još jedan pokušaj, da li će oni to da urade ili ne, ja to ne mogu da znam. Ali znam da je reč o triku, a ne ozbiljnom pokušaju da se bilo šta uradi u pravcu sprovođenja sporazuma iz Brisela iz 2013. i 2015, čak i Nacrta statuta koji je nedavno podnela EU a sa kojim smo, ponavljam, saglasni“.

Za Geralda Knausa, predsedavajućeg Evropske inicijative za stabilnost, koji je jutros podelio sadržinu pisma kosovske ministarke, Vučić kaže da je i on jedan od lobista koji učestvuje u provođenju novog trika Prištine.

„Reč je o još jednom triku koji zajednički sprovode Aljbin Kurti i njegovi pomagači, uključujući i Geralda Knausa i sve druge njihove lobiste“, poručio je.

Zabrana posete srpskom patrijarhu – primer kako Priština poštuje ljudska prava

Na ovoj je konferenciji iz Crne Gore Vučić upitan i o nedavnoj, drugoj po redu, zabrani ulaska na Kosovo patrijarhu Porfiriju.

To je, poručio je, čist dokaz kako se na Kosovu poštuju ljudska prava“ i to baš u trenutku kada traže članstvo u međunarodnu organizaciju koja se time bavi.

„To što srpskom patrijarhu nisu dozvoli ulaz na Kosovo, to je dokaz kako poštuju ljudska prava i kandiduju se za Savet Evrope“.

Dodao je da će sutra održati sastanak sa patrijarhom i vladikama i sa njima razgovarati o tome.

Zbog Nacrta za ZSO zakasnili za SE, ali ga ipak šalju ustavnom sudu i to svoj, a ne koji je radila Evropska unijaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.