Kurti tvrdi da su Srbi na Kosovu mogli da glasaju da je Srbija prihvatila dogovor da i srpski Albanci glasaju na Kosovu

Kosovski premijer Aljbin Kurti saopštio je da usled izostanka dogovora oko glasanja Albanaca – državljana Srbije, koji žive na Kosovu – na predstojećim srpskim izborima, ni Srbi sa Kosova ne mogu da glasaju, osim da putuju izvan mesta u kojima žive.

On je ovo zapravo kazao na sinoćnjem mitingu u Prištini, na kojem je pružio podršku lideru liste „Borba Albanaca se nastavlja – Šaipu Kamberiju“, registrovanoj kao srpski politički subjekt. To je jedna od dve prijavljene liste Albanaca sa juga Srbije koja učestvuje na parlamentarnim i lokalnim izborima u nedelju. A ovi političari iz Srbije bili su gosti na mitingu uz još tri ministra iz Kurtijeve vlade.

„Znamo da značajan broj Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca živi u Prištini, živi u Kosovu Polju, živi u Gnjilanu i u drugim opštinama. Ponudio sam mogućnost za dogovor sa Srbijom da u te tri prazne prostorije koje se nalaze u zgradi Evropske Unije, koja se nalazi između Skupštine i Vlade, građani mogu da glasaju na izborima koji se održavaju u Srbiji. Da je taj dogovor postignut, mogli bi glasati i Srbi na Kosovu. Međutim, ovaj dogovor nije sklopljen, pa im je ostavljena mogućnost da glasaju putujući autobusom ili automobilima“, kazao je Kurti na mitingu u Prištini.

„Ja sve vas ohrabrujem da, pošto niste imali priliku da glasate u Prištini, idite u nedelju da glasate za broj 13- Šaipa Kamberija, i ne sumnjam da imate mnogo rođaka tamo kojima nedostajete“, poručio je Kurti.

Kurti je ujedno pozvao predsednike opština da organizuju prevoz za srpske Albance.

Albance iz Srbije pozvao je da se „suprotstave autoritarnom i antialbanskom režimu Vučića u Srbiji“.

„Nazivamo ga i antialbanskim režimom pored autoritarnog, jer i vaš život, vaše iskustvo, pa čak i brojke to svedoče i dokazuju“, naveo je kosovski premijer za izbore u susednoj državi, kako naziva Srbiju.

Otišao je i korak dalje, rekavši da postoji tri puta više razloga da Srbija bude ta koja ima Euleks, rezervisana mesta u skupštini za Albance, da službeni jezik manjina bude na svim nivoima uprave, jer:

„Na Kosovu imamo 93% Albanaca, ali imamo i 4% Srba, imamo manjinu. Nismo svi Albanci, 93% su Albanci, ne više. 4% su Srbi, 3% su ostale manjine, Bosanci, Romi, Aškalije, Egipćani, Turci, Goranci – dakle imamo 7% manjina, dok je većina 93%. S druge strane, u Srbiji ima 20% manjina. Dakle skoro tri puta više nego na Kosovu“.

Drugim rečima, kosovski premijer je još jednom istakao svoju doktrinu reciprociteta:

Stoga ih treba istaknuti kao derivate koncepta jednakosti, odnosno poziv na reciprocitet, od onog što znam, uvek je iznova isticao i na tome insistira lider liste Šaip Kamberi

Kurti je krajem novembra sa ambasadorima Kvinte o srpskim izborima izrazio „žaljenje“ zbog nespremnosti BG da potpiše „međudržavni sporazum“, što je tada naveo kao razlog za to što ni na ovim izborima Srbi sa Kosova nisu u prilici da glasaju u svojim mestima uz posredovanje OEBS-a, odnosno, ranije uspostavljenom praksom „sakupljanja glasova“.

Kurti je inače ranije nudio mogućnost da državljani Srbije glasaju u srpskoj kancelariji za vezu u Prištini, koju nazivaju ambasadom, a na šta Beograd nije pristao.

Pročitajte još:

Kurti u kampanji za srpske izbore: Samo nekoliko dana nas deli od važnog datuma – 17.decembra, vreme da se mobilišete


Kurti sa Kamberijem: Podržava ga u afirmaciji položaja Albanaca u Preševu, Medveđi i Bujanovcu

Kurti sa Kamberijevom listom, ne i sa „Ujedinjenom Dolinom“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.