Kurti sa Kamberijevom listom, ne i sa „Ujedinjenom Dolinom“

 

Kosovski premijer Aljbin Kurti primio je danas u Prištini predstavnike albanskih političkih partija s juga Srbije, a uoči decembarskih izbora u Srbiji. U pitanju je, međutim, samo jedna od dve prijavljene liste. Potonju nije spominjao.

„Ove nedelje, Premijer Republike Kosovo, Aljbin Kurti, dočekao je u Prištini predstavnike albanskih političkih partija Preševske Doline, koji su, mimo lokalnih političkih razlika, odlučili da se okupe oko zajedničke liste kandidata za parlamentarne izbore u Srbiji 17. decembra“, naglasio je u saopštenju.

Lista „Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi“, okupila je Demokratsku akciju koju predvodi Šaip Kamberi, Albansku demokratsku partiju Ragmija Mustafe, Pokret demokratskog progresa Šćiprima Musljiua, Albansku demokratsku uniju sa Naserom Azirom i Savez za Dolinu, koju predstavlja Armend Aljiu.

Kurti je čestitao predstavnicima ovih pet političkih partija na postignutom dogovoru i poželeo im uspešnu kampanju i pripremu za izbore 17. decembra, za koje Kurtijev kabinet navodi da su od „posebnog značaja za obezbeđenje zastupljenosti Albanaca u Skupštini Srbije, kao i za postizanje zajedničkih ciljeva za pravdu i jednakost Albanaca kao nacionalne manjine“.

„Diskriminacija u predstavljanju, pasivizacija adresa, nepravde i kršenja prava Albanaca su pitanja koja zabrinjavaju i o kojima je potrebno razgovarati ujedinjenim i koordinisanim glasom“, rečeno je na ovom sastanku, kako se naglašava u saopštenju.

„Diskriminisani Albanci doline ne bi smeli i ne smeju da ostanu bez reprezentacije i glasnog predstavljanja“, poručio je posle sastanka Šaip Kamberi.

„Informisali smo premijera o značaju nastavka zastupljenosti Albanaca u parlamentu. Zato je važno da se na izborima 17. decembra nastavi fer i dostojanstveno predstavljanje. Albanci Doline moraju glasovima da obezbede parlamentarnu zastupljenost i nastave političku bitku za pravdu i jednakost“, napisao je na Fejsbuku.

Kako je Jug press javio pre nekoliko dana, Republičkoj izbornoj komisiji za parlamentarne izbore 17. decembra prijavljene su dve liste Albanaca. Prvu je prijavila koalicija koju je Kurti i primio danas i na njoj se nalazi devet kandidata:

1. Šaip Kamberi – Diplomirani pravnik – Bujanovac – Veliki Trnovac

2. Sefedin Sadiku – Ekonomista – Preševo – Buštranje

3. Bejdžet Selimi – Diplomirani inženjer – Bujanovac – Končulj

4. Nerimane Destani – Vaspitačica – Preševo

5. Aferdita Mustafa – Doktorka – Bujanovac

6. Bećir Nuhiu – Doktor – Preševo

7. Aferdita Ismaili – Ekonomista – Preševo

8. Magbule Arifi – Profesor fizičkog vaspitanja – Bujanovac

9. Rahim Salihi – Politokolog – Bujanovac – Veliki Trnovac

Drugu listu, koju Kurti ni spomenuo nije, prijavila je Koalicija „Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina“. Na toj listi je pet kandidata:

1.Visar Mehmeti – Diplomirani pravnik – Preševo – Aliđerce

2. Mentor Zejnulahu – Diplomirani pravnik – Preševo – Buštranje

3. Saranda Latifi – Profesor razredne nastave – Preševo – Strezovce

4. Dževat Fejzulahu – Profesor matematike – Preševo – Oraovica

5. Egzona Hajrulahu – Student sociologije – PreševoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.