Kurti u kampanji za srpske izbore: Samo nekoliko dana nas deli od važnog datuma – 17.decembra, vreme da se mobilišete

FOTO: Kabinet kosovskog premijera

U finišu kampanje za parlamentarne i lokalne izbore u Srbiji, predsednik Srbije neumorno obilazi mesta i televizijska studija. Premda on na njima zvanično ne učestvuje. Ne učestvuje i još jedan premijer, kako sam ističe, „susedne države Republike Kosovo“. Ipak i on, sa Kosova, ‘finišira’ u kampanji srpskih izbora, pružajući podršku jednoj od dve prijavljene liste srpskih Albanaca – „Borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi“.

Tako je sinoć u prepunoj dvorani u Prištini održao miting sa ovim političarima s juga Srbije i pristalicama, pozivajući ih da u nedelju glasaju za Kamberija, a protiv „autoritarnog i antialbanskog režima u Srbiji“.

„Oni imaju svu podršku koja je potrebna za suprotstavljanje autoritarnom i antialbanskom režimu Vučića u Srbiji, u odbrani i unapređenju prava i sloboda naše albanske zajednice koja tamo živi“, kazao je Kurti.

Podsetimo, Kurti je ubrzo po dolasku na vlast direktno učestvovao i u kampanji uoči izbora u Albaniji i to preko stranke Samoopredeljenje.


Šta je još kosovski premijer kazao u Prištini, pročitajte ovde:

Kurti tvrdi da su Srbi na Kosovu mogli da glasaju da je Srbija prihvatila dogovor da i srpski Albanci glasaju na Kosovu

Govoreći detaljno o onome što kvalifikuje kao diskriminaciju Albanaca u ove tri srpske opštine, o potrebnom reciprocitetu, Kurti je kazao:

„Nas deli samo nekoliko dana od važnog datuma izbora 17. decembra. Vreme je da se mobilišete, pokažete odlučnost i hrabrost u bici koja vam pripada, ali svima nama pripada da pomognemo, pružimo pomoć, podršku i solidarnost. Vreme je da se autoritarni režim u Beogradu, koliko god nacionalistički i antialbanski, šovinistički i autoritarni, koji diskriminiše i ugnjetava manjinske zajednice, suoči sa snažnom opozicijom koja pokazuje da se Albanci ne pokoravaju i da pobeđuju“.


U nastavu objavljujemo ceo govor kosovskog premijera sinoć u Prištini posvećen kampanji za srpske izbore u nedelju

Poštovani partneri Koalicije – „Nastavlja se politička bitka Albanaca – Šaip Kamberi“,

Predsedniče Albanske demokratske partije g. Ragmi Mustafa,

Predsedniče Pokreta demokratskog progresa, g. Šćiprim Musljiju,

Predsedniče Albanske demokratske unije, g. Naser Haziri,

Predsedniče Saveza za Dolinu, g. Iljir Sadriu,

Nosioče liste, dragi prijatelju, Šaip Kamberi,

Poštovana moja savetnice, Ardita Sinani,

Ja sam ovde kao premijer Republike Kosovo, ali sa mnom su i tri ministra, Ljiburn Aljiu, Arberie Nagavci i Rozeta Hajdari, kao i zamenica ministra Dauljina Osmani i zamenik ministra Mevljud Sinani.

Što više gledam okolo, vidim više članova ili vlade ili većine u parlamentu, odnosno Avnija Deharija, Ganija Krasnićija, Envera Dugolija, poslanike u Skupštini Kosova.

Sestre i braćo,

Dame i gospodo,

Poštovani učesnici,

Dobro smo našli jedan drugog, na ovom skupu koji podržava nastavak borbe, nastavak neprekidnog angažovanja, sada snažnijeg i veoma važnog, za Albance u Preševu, Medveđi i Bujanovcu, ili Dolini kako to često i obično kažemo.

Ovo jedinstvo je dokaz da možemo biti i za politički pluralizam i za nacionalno jedinstvo. Možemo biti i patriote i demokrate. Dakle, ova politička bitka je sigurno ispravna po svom karakteru, samim tim i put pred njom je ispravan i dobar i u čemu imate našu podršku, a pre svega naše čestitke za ovu uniju koju smo ostvarili.

Pet partija se udružilo okupljanjem i ujedinjenjem svih albanskih birača u Dolini kako bi koalicija broj 13, koalicija sa nosiocem liste Šaipom Kamberijem, postala pobednik na izborima 17. decembra.

Ova koalicija sa ličnostima koje nose visok moralni i patriotski integritet, ljudima koji se ističu po svom političkom delovanju za prava i slobodu Albanaca u Dolini, pored Šaipa Kamberija, i Ragmija Mustafe, Šćiprima Musljiua, Nasera Hazirija i Armenda Aljijua, imaju svu podršku koja je potrebna za suprotstavljanje autoritarnom i antialbanskom režimu Vučića u Srbiji, u odbrani i unapređenju prava i sloboda naše albanske zajednice koja tamo živi.

Nazivamo ga i antialbanskim režimom pored autoritarnog, jer i vaš život, vaše iskustvo, pa čak i brojke to svedoče i dokazuju. Konkretno, što se republičkih inspekcija tiče, zamislite, jedino u Bujanovcu ima jedan Albanac. Ni u jednoj od tri opštine nema drugih Albanaca u svim ovim inspekcijama koje čitam u nastavku: inspektor za turizam, veterinarstvo, sanitarnu zaštitu, zaštitu životne sredine, privredu, zdravstvo, poljoprivredu, fitosanitarnu, šumarstvo i lovstvo, inspektor za vode, inspektor za ekologiju, obrazovni inspektor, na republičkom nivou, nema nijednog Albanca. Samo jedan u Bujanovcu, inspektor rada i zaštite na radu. Dakle, ovo nije slučajnost. To pokazuje da postoji jedna zajednica koja je na meti. Neko cilja te ljude jer baš tako u svim ovim inspektoratima, ima samo jedan Albanac u Bujanovcu, to ne samo da nije u redu nego je to eklatantna nepravda koja se ne može tolerisati.

Drugo, što se tiče, na primer, pravosudnih institucija:

– Viši Sud u Vranju, Preševu, Medveđi, Bujanovcu, nema nijednog Albanca.

– Osnovni Sud u Vranju, nema nijednog Albanca.

– Osnovni Sud u Bujanovcu, 4 od 13 (zaposlenih), dok u Medveđi i Preševu nijedan.

– Upravni Sud, nema nijednog Albanca ni u Preševu, ni u Medveđi ni u Bujanovcu.

– Osnovni Sud za prekršaje u Preševu 2 od 3 (zaposlenih) Albanaca.

U Tužilaštvu:

– zamenici tužioca, nema Albanaca u Bujanovcu, nema u Preševu, nema u Medveđi. Samo jedan viši saradnik Tužilaštva u Bujanovcu, nijedan u Preševu i Medveđi.

– u Višem javnom tužilaštvu, Osnovnom javnom tužilaštvu, opet nema nijednog Albanca.

Na Carini:

– Nema Albanaca ni u Preševu, ni u Bujanovcu i u Medveđi.

Samo jedan notar u Preševu.

U Katastru nijedan u Bujanovcu, nijedan u Medveđi, samo jedan u Preševu.

U Bujanovcu i Medveđi nema vatrogasaca Albanaca, samo je jedan u Preševu.

Čak ni kod Ombudsmana nema nijednog Albanca.

Sve ovo su dokazi da se radi o targetiranoj zajednici. Na meti vlade i države.

Dalje, što se tiče na primer policije i upravnika policijske podstanice, samo u Bujanovcu su 4 od 10 šefova podstanica. U Preševu ima 5 podstanica, nema albanskih upravnika. U Medveđi 3 podstanice, nema albanskih rukovodioca.

Znamo da nema bolnica, nema univerziteta. Bolnice nema ni u Preševu ni u Bujanovcu, ali zamislite, u vranjskoj bolnici, gde idu građani Preševa i Bujanovca, nema nijednog zaposlenog Albanca, njih 700. Od 700 u Dizeldorfu (Nemačka) nađu se oko 15 Albanaca.

Dakle, ovde neko pokušava da ostavi Albance na nuli. Zato se s pravom naziva kontinuiranim naporom za administrativno i institucionalno etničko čišćenje.

Poštovani prisutni,

Pasivizacija adresa Albanaca u Dolini, od međunarodnih organizacija poput „Amnesty International“-a, ali i Helsinškog Odbora za ljudska prava, ocenjena je kao etničko čišćenje administrativnim metodama protiv Albanaca. Nedozvoljavanje upotrebe nacionalne zastave u Dolini, što se ne može naći nijedan drugi primer takvog kršenja bilo koje manjinske zajednice u regionu ili u svetu; nepostojanje Albanaca u državnim institucijama u Srbiji; nedostatak pristupa pravdi, sigurnosti, ekonomiji; neprihvatanje diploma kosovskih univerziteta; ne dozvoljavanje školskih udžbenika sa Kosova; predstavljaju elemente ovog državnog napada na Albance u Preševu, Medveđi i Bujanovcu.

Ovi prekršaji su svakodnevni – iako ih jednom spominjem u govoru, oni važe i sutra kada neću govoriti o ovoj temi. Oni predstavljaju kršenje osnovnih prava na izražavanje, identitet, jezik, tradiciju i kulturu, koji imaju za cilj depopulaciju ove tri opštine u kojima su Albanci autohtoni i otežavaju im život. Ali svi znamo da nikada nisu uspeli i opet neće uspeti jer Albanci niti ćute, niti se pokoravaju. Naprotiv, oni nas samo mobilišu i aktiviraju za buduće bitke, a jedna od njih je i ova politička bitka gde je glas za Šaipa Kamberija, za ovo jedinstvo pet albanskih političkih subjekata, upravo glas, kako je rekao g. Kamberi, glas za otpor. Za otpor autoritarizmu i fašizmu u Srbiji.

Dragi građani Doline,

Nas deli samo nekoliko dana od važnog datuma izbora 17. decembra. Vreme je da se mobilišete, pokažete odlučnost i hrabrost u bici koja vam pripada, ali svima nama pripada da pomognemo, pružimo pomoć, podršku i solidarnost. Vreme je da se autoritarni režim u Beogradu, koliko god bio nacionalistički i antialbanski, šovinistički i autoritarni, koji diskriminiše i ugnjetava manjinske zajednice, suoči sa snažnom opozicijom koja pokazuje da se Albanci ne pokoravaju i da pobeđuju. Za to imate svu našu podršku, zbog toga vas sve pozivam da se pridružite ovoj zajedničkoj inicijativi podrške Šaipu Kamberiju.

A u ovoj borbi, svaki glas predstavlja snažan znak protivljenja ovoj nepravednoj i diskriminatornoj politici. Nema nijednog nebitnog glasa, svaki glas je važan i mora se svedočiti u nedelju 17. decembra.

Glasanjem za broj 13 na ovim izborima podržana je lista albanskih političkih subjekata koji zastupaju zajedničke interese. Ova lista nosi poruku jedinstva, mira, demokratije, sigurnosti i cilja za slobodu, prava i boljeg života.

Šaip Kamberi je figura koja vodi ovaj važan projekat. On ima zadatak da dostojanstveno predstavlja, ima i podršku građana Prištine i šire.

Znamo da značajan broj Albanaca iz Preševa, Medveđe i Bujanovca živi u Prištini, živi u Kosovu Polju, živi u Gnjilanu i u drugim opštinama. Ponudio sam mogućnost za dogovor sa Srbijom da u te tri prazne prostorije koje se nalaze u zgradi Evropske Unije, koja se nalazi između Skupštine i Vlade, građani mogu da glasaju na izborima koji se održavaju u Srbiji. Da je taj dogovor postignut, mogli bi glasati i Srbi koji su na Kosovu. Međutim, ovaj dogovor nije sklopljen, pa im je ostavljena mogućnost da glasaju putujući autobusom ili autom. Ja sve vas ohrabrujem da, pošto niste imali priliku da glasate u Prištini, idite u nedelju da glasate za broj 13 – Šaipa Kamberija, i ne sumnjam da imate mnogo rođaka tamo kojima nedostajete.

Ovom prilikom pozivam naša tri gradonačelnika opština, iz Opštine Priština, Perparima Ramu, Opštine Kosovo Polje, Burima Berišu i Opštine Gnjilane Aljbana Hisenija, da pomognu sa najjeftinijim i najlakšim prevozom, kako bi glasanje bilo neometano i da se pomogne onima koji žele i treba da izraze svoju volju 17. decembra.

U ovoj borbi, broj 13 je simbol snage, da dostojanstveno i ponosno predstavlja Albance iz Doline. Glasanjem broja 13 podržaćete listu koja uključuje ovih 5 albanskih političkih subjekata – koja god bila vasa preferencija od ovih pet entiteta: Stranka za demokratsko delovanje, Albanska demokratska partija, Pokret za demokratski napredak, Albanska demokratska unija i Alijansa za Dolinu, glasanje je zajedničko jer su ti entiteti ujedinjeni. I verujem da je važno da nagradite ovo sjedinjenje. Ovo sjedinjenje, koji se desilo odozdo, a ne odozgo, desilo se tamo gde je narod, gde živi i radi, da bi bili nagrađeni glasovima svih vas.

Šaip Kamberi je snažan glas reciprociteta, jer naglašava jednakost. Oni koji vole jednakost, vole i reciprocitet kao zdrav princip dobrih odnosa od međuljudskih do međudržavnih.

Na Kosovu imamo 93% Albanaca, ali imamo i 4% Srba, imamo manjinu. Nismo svi Albanci, 93% su Albanci, ne više. 4% su Srbi, 3% su ostale manjine, Bošnjaci, Romi, Aškalije, Egipćani, Turci, Goranci – dakle imamo 7% manjina, dok je većina 93%. S druge strane, u Srbiji ima 20% manjina. Dakle skoro tri puta više nego na Kosovu. To znači da u Srbiji ima tri puta više razloga da ima EULEX-a, da ima rezervisanih mesta, da bude službeni jezik manjina svuda na nivoima uprave i tamošnjih opština i tako dalje. Stoga ih treba istaknuti kao derivate koncepta jednakosti, odnosno poziv na reciprocitet, od onog što znam, uvek je iznova isticao i na tome insistira lider liste Šaip Kamberi.

Pozivam sve da se pridruže i podrže Šaipa Kamberija i da se slavi naše jedinstvo i napredak.

Pridružite nam se na ovom putovanju, borbi za pristojno i pošteno predstavljanje. Politička bitka Albanaca se nastavlja – za Šaipa Kamberija i za vašu i našu budućnost.

Hvala Vam.

Pročitajte još:

Kurti sa Kamberijem: Podržava ga u afirmaciji položaja Albanaca u Preševu, Medveđi i Bujanovcu

Kurti sa Kamberijevom listom, ne i sa „Ujedinjenom Dolinom“Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.