Kurti sa više od 20 međunarodnih predstavnika: BG odbio naše predloge u Ohridu, sada otvoren put za procesuiranje aplikacija za SE i EU

FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Kosovski premijer ugostio je danas više od 20 međunarodnih predstavnika. Obavestio ih je o razgovorima u Ohridu, naznačivši da je Priština konstruktivna i kreativna, a Beograd neko ko odbija predloge i potpisavanje sporazuma.

Kurti je zajedno sa svojim zamenikom i šefom pregovaračkog tima Prištine u dijalogu sa Beogradom, Besnikom Bisljimijem, ugostio ambasadore, otpravnike poslova, šefove diplomatskih misija i zamenike ambasadora koji su akreditovani na Kosovu.

Među njima su bili predstavnici Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije, SAD-a, Albanije, Hrvatske, Crne Gore, Grčke, Rumunije, Slovačke, Severne Makedonije…

Kurti ih je obavestio o razgovorima koje je ove subote imao sa srpskim predsednikom u Ohridu u Severnoj Makedoniji, kao i o rezultatima koje su postignuti, odnosno o dogovoru o aneksu o implementaciji Sporazuma Evropske unije.

Iz Kurtijevog kabineta naglašavaju da su se dve strane složile da sprovode sve članove nezavisno jedan od drugog.

Kurti je gostima poručio da je kosovska delegacija bila „maksimalno posvećena i konstruktivna“, ali i „kreativna“ sa ponudama i predlozima.

Međutim, naglašava da je druga strana odbila te predloge.

Iz kabineta kosovskog premijera ukazuju na to da je Vučić, kao i 27. februara, ovog vikenda u Ohridu ponovo odbio da potpiše sporazum, odnosno aneks.

O sastanku u Ohridu kosovski premijer obavestiće i poslanike u Kosovskoj skupštini. Sednica je zakazana za 23. mart u 10.00 časova.

Ujedno konstatuju da je sada otvoren put za procesuiranje aplikacija Kosova za članstvo u Savetu Evrope i u Evropsku Uniju.

U saopštenju se naglašava da Kosovo već ima neophodan broj glasova za članstvo u Savetu Evrope.

„Pravno odeljenje Saveta potvrdilo je da ne postoji pravna prepreka za punopravno članstvo Republike Kosovo u ovoj važnoj organizaciji“, naglašava se u saopštenju.

O sastanku sa Kurtijem danas se oglasio ambasador SAD u Prištini, Džefri Hovenijer.

U kratkoj izjavi za medije Hovenijer je takođe kazao da je Kurti obavestio međunarodne predstavnike o sastanku u Ohridu.

Hovenijer je još jednom pozdravio to što je postignut dogovor, ali i, takođe još jednom, preneo svoj zahtev.

„Imamo standardni zahtev – da premijer radi sa nama na implementaciji Zajednice“, poručio je Hovenijer.

Kazao je i da je za SAD važno da postoji sporazum između Beograda i Prištine, te da „nije važno kako je sporazum zaključen, već da je zaključen“.

„Očekivanja SAD ostaju onakva kakva jesu: svi sporazumi moraju biti sprovedeni, uključujući Zajednicu“, naglasio je Hovenijer.

Ambasador SAD-a sastao se danas i sa čelnicima Srpske liste.

Iz ove stranke preneli su da su mu rekli da neće učestvovati na predstojećim lokalnim izborima u opštinama na Severu Kosova sve dok se ne ispune njihovi zahtevi zbog kojih su napustili institucije – formiranje ZSO i povlačenje svih specijalaca iz Prištine sa Severa.

Hovenijer se o sastanku sa Srpskom listom do sada nije izjašnjavao, a u nizu svojih oglašavanja uoči sastanka u Ohridu, ovaj diplomata uvrstio je očekivanje da će nakon njega, Srbi izaći na lokalne izbore.

Ovi sastanci dolaze nakon 12-časovnog razgovora kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u Ohridu, u subotu 18. marta, kada su postigli sporazum primeni dogovorenog prvog dela Sporazuma za put normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj, koji je pored specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka prisustvovao ovom sastanku, poručio je da su se strane obavezale da će da poštuju sve članove i sprovedu obaveze ekspeditivno i u dobroj veri.

Evropska unija je iste večeri objavila ovaj, odnosno drugi deo sporazuma, nakon što je 27. februara objavila politički – sa 11 članova koji će se sprovoditi upravo prema Implementacionom aneksu, čiji je delić sada usaglašen. On će se, štaviše, formulisati u narednim mesecima za svaki član pojedinačno.

Kosovo se, između ostalog, obavezalo da odmah započne primenu člana 7 koji se odnosi na samoupravljanje za Srbe, a primena sporazuma se kao obaveza pojedinačno unosi i u pregovaračka poglavlja za pristup EU i Srbije i Kosova.

Slično kao i nakon 27. februara, odnosno kada su se Vučić i Kurti usaglasili oko teksta osnovnog sporazuma, predstavnici vlasti i u Prištini i Beogradu branili su ono što je postignuto, odnosno tvrdili da bolje nije moglo, dok međunarodni zvaničnici čestitaju i pozivaju na brzu implementaciju preuzetih obaveza.

Za to vreme, opozicija i u jednom i u drugom gradu kritikuje vlast. U Beogradu se Vučić optužuje za „izdaju Kosova“, pravljenje novih ustupaka i vezivanja napretka Srbije na evropskom putu njenom kooperativnošću na putu ostvarenja „kosovske državnosti“, dok se istovremeno zahteva raspisivanje novih izbora i Vučićeva ostavka, a pojedini predstavnici opozicije traže i referendum, dok drugi najavljuju blokadu institucija.

Slična situacija je i u Prištini. Iako nema zahteva da se održi referendum i izbori, najavljuju se protesti i traži ostavka kosovskog premijera.

Opoziciji u ovom gradu najviše smeta to što je u Ohridu izostalo uzajamno priznanje, a uz to, Kosovo je preuzelo obavezu da odmah, kako tumače, formira ZSO, odnosno, „Asocijaciju plus“.

O francusko-nemačkom predlogu koji je u međuvremenu preimenovan u Evropski, a potom postao Sporazum Evropske unije, čitajte na našoj tematskoj stranici: Evropski predlogPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.