Hovenijer od Kurtija traži ZSO, a SL ga obavestila da neće na izbore bez formiranja

Ambasador SAD Džef Hovenijer Intervju
FOTO: KoSSev

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država Džefri Hovenijer sastao se danas sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, a potom i sa predstavnicima Srpske liste.

O sastanku se kosovski premijer još uvek nije oglašavao, dok je američki ambasador dao kratku izjavu za medije.

Aljbin Kurti, prema rečima američkog ambasadora, obavestio je diplomatski kor o svom pristupu sporazumu postignutom u Ohridu.

Inače, prema pisanju prištinskih medija, kosovski premijer Aljbin Kurti danas se sastao sa svim ambasadorima na Kosovu.

„Pozdravljamo oba postignuta sporazuma. Imamo standardni zahtev – da premijer radi sa nama na implementaciji Zajednice“, poručio je Hovenijer, a prenela prištinska Koha.

Kazao je i da je za SAD važno da postoji sporazum između Kosova i Srbije, te da „nije važno kako je sporazum zaključen, već je važno da je zaključen“.

Očekivanja SAD ostaju onakva kakva jesu: svi sporazumi moraju biti sprovedeni, uključujući Zajednicu

Američki ambasador se potom sastao i sa predstavnicima Srpske liste, odnosno, kako je saopšteno iz ove stranke, predsednikom Goranom Rakićem i potpredsednicima Daliborom Jevtićem i Igorom Simićem.

Srpska lista je na ovom sastanku ponovila da neće učestvovati na predstojećim lokalnim izborima u opštinama na Severu Kosova:

„Sve dok se ne ispune zahtevi zbog kojih smo napustili kosovske insititucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalnih jedinica Prištine sa severa Kosova i Metohije“.

Hovenijer se o sastanku sa Srpskom listom do sada nije oglašavao, a u nizu svojih oglašavanja od sastanka u Ohridu, ovaj diplomata uvrstio je i to da će nakon njega Srbi izaći na lokalne izbore.

Ovi sastanci dolaze nakon 12-časovnog razgovora kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u Ohridu, u subotu 18. marta, kada su postigli sporazum primeni dogovorenog prvog dela Sporazuma za put normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj, koji je pored specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka prisustvovao ovom sastanku, poručio je da su se strane obavezale da će da poštuju sve članove i sprovedu obaveze ekspeditivno i u dobroj veri.

Evropska unija je iste večeri objavila ovaj, odnosno drugi deo sporazuma, nakon što je 27. februara objavila politički – sa 11 članova koji će se sprovoditi upravo prema Implementacionom aneksu, čiji je delić sada usaglašen. On će se, štaviše, formulisati u narednim mesecima za svaki član pojedinačno.

Kosovo se, između ostalog, obavezalo da odmah započne primenu člana 7 koji se odnosi na samoupravljanje za Srbe, a primena sporazuma se kao obaveza pojedinačno unosi i u pregovaračka poglavlja za pristup EU i Srbije i Kosova.

Slično kao i nakon 27. februara, odnosno kada su se Vučić i Kurti usaglasili oko teksta osnovnog sporazuma, predstavnici vlasti i u Prištini i Beogradu branili su ono što je postignuto, odnosno tvrdili da bolje nije moglo, dok međunarodni zvaničnici čestitaju i pozivaju na brzu implementaciju preuzetih obaveza.

Za to vreme, opozicija i u jednom i u drugom gradu kritikuje vlast. U Beogradu se Vučić optužuje za „izdaju Kosova“, pravljenje novih ustupaka i vezivanja napretka Srbije na evropskom putu njenom kooperativnošću na putu ostvarenja „kosovske državnosti“, dok se istovremeno zahteva raspisivanje novih izbora i Vučićeva ostavka, a pojedini predstavnici opozicije traže i referendum, dok drugi najavljuju blokadu institucija.

Slična situacija je i u Prištini. Iako nema zahteva da se održi referendum i izbori, najavljuju se protesti i traži ostavka kosovskog premijera.

Opoziciji u ovom gradu najviše smeta to što je u Ohridu izostalo uzajamno priznanje, a uz to, Kosovo je preuzelo obavezu da odmah, kako tumače, formira ZSO, odnosno, „Asocijaciju plus“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.