Murati: Kosovo nije učestvovalo na donatorskoj konferenciji u Briselu zbog insistiranja na upotrebi zvezdice

hekuran murati
FOTO: Ekonomia online

Vest je ažurirana

Evropska unija organizovala je danas donatorsku konferenciju „Zajedno za narod Turske i Sirije“, a u cilju prikupljanja pomoći za građane ovih zemalja koje je 6. februara pogodila serija razornih zemljotresa. U Brisel je otputovao i kosovski ministar finansija, rada i transfera, Hekuran Murati, međutim on na konferenciji nije učestvovao, jer je, kako kaže, organizator zahtevao da Kosovo bude predstavljeno sa asteriskom, odnosno zvezdicom.

„Bilo je potrebno da promenimo tri aviona da bismo danas stigli u Brisel kako bismo učestvovali na donatorskoj konferenciji podrške ljudima Turske i Sirije pogođenim razornim zemljotresima“, naveo je Murati na Tviteru.

Navodi da Vlada Kosova želi da obeća finansijsku podršku i da bude deo svih međunarodnih nastojanja da se pomogne građanima.

Ipak, Kosovo, kako je naveo, „nije moglo“ da učestvuje na konferenciji jer je organizator insistirao na upotrebi zvezdice, a što je, tvrdi, suprotno Briselskom sporazumu.

„Nažalost, moja zemlja nije mogla da učestvuje i da doprinese zbog nekorektnog i diskriminatornog tretmana organizatora, koji je insistirao na upotrebi zvezdice u suprotnosti sa slovom prvobitnog Briselskog sporazuma i duhom današnje konferencije“, poručio je Murati.

Potpredsednik kosovske vlade, Besnik Bisljimi, u međuvremenu je takođe poručio da je „neprihvatljiva zvezdica“ sprečila Kosovo da učestvuje na današnjoj donatorskoj konferenciji.

„To je nepravedno, kao i suprotno Briselskom sporazumu i karakteru ove konferencije. Kosovo je pouzdan partner svojim saveznicima, međunarodnim organizacijama i zajedničkim inicijativama. Našu pomoć danas je onemogućio organizator“, naveo je Bisljimi.

Ujedno kaže da je Kosovo bilo „velikodušno u pomoći onima koji su pogođeni prošlomesečnim razornim zemljotresom“.

Današnjoj donatorskoj konferenciji prisustvovao je srpski šef diplomatije Ivica Dačić.

U Briselu je kazao da je Srbija opredelila dodatnu pomoć Turskoj i Siriji,od ukupno 1,5 miliona evra, po 750.000 evra za svaku zemlju.

Podsetimo, dogovorom o regionalnom predstavljanju Kosova postignutim 24. februara 2012. u Briselu, ‘Kosovo*’ (Kosovo sa asteriskom) je jedini naziv koji će se koristiti u okviru regionalne saradnje.

Sporazum ujedno podrazumeva da pored table na kojoj je ispisano „Kosovo*“, u svim pratećim dokumentima, tekst fusnote mora biti naveden najmanje pri prvom pominjanju u svakom pojedinačnom dokumentu, a u fusnoti da se navede – „ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti“.

Međutim, uprkos postignutom sporazumu, prištinski zvaničnici su se u praksi protivili ovome, dok se na mnogim međunarodnim skupovima ovaj dogovor ignoriše.

Ujedno, za Kosovo nije upotrebljena zvezdica ni u tekstovima Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije koji je dogovoren 27. februara, kao i Implementacionom aneksu, oko kojeg su se dve strane usaglasile ovog vikenda, a koje je objavila Evropska unija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.