KM: Nova iskopavanja na muslimanskom groblju, nisu pronađeni posmrtni ostaci


Ekipa predvođena Institutom za sudsku medicinu u Prištini vršila je danas nova iskopavanja na muslimanskom groblju u Severnoj Mitrovici.

Iskopavanja su vršena na osnovu naloga suda, a nakon dobijene informacije da je na samom ulazu u groblje, nedaleko od puta, zakopano telo osobe nestale u sukobu 1999. godine.

Međutim, nakon višečasovne potrage, telo nije pronađeno.

Diton Haljiti„Posle svih radova koje smo imali do sada – od 9 i 30 do 12 i 30 ništa nismo našli, ni najmanje sumnje“, kazao je za KoSSev na licu mesta Diton Haljiti (Diton Haliti), antropolog Instituta za sudsku medicinu u Prištini.

Iskopavanje je prekinuto nešto pre 13.00.

Haljiti nije mogao da potvrdi kada će se vršiti nova iskopavanja na ovom groblju, rekavši za KoSSev da je za tako nešto potreban novi nalog suda.

Prema navodima Nikolova Krasimira, koordinatora za ekshumacije EULEX-a prve ekshumacije na ovom groblju izvršene su još 1999. godine, dok je do kraja 2002. godine izvršeno 10 ekshumacija i pronađeno 48 tela. Tvrdi da su u proteklih 18 godina urađene 24 ekshumacije pojedinačnih tajnih grobova, a da broj tela ekshumiranih sa ovog groblja iznosi 89.

Kazao je da su sada na redu iskopavanja na lokaciji Kiževak kod Raške, i potvrdio prethodne navode direktora Instituta za sudsku medicinu, Arsima Grdžaljiua (Gërxhaliu), da postoji plan da se sa time krene 5. maja.

Haljiti nije imao informacije o tome da li će se i kada vršiti nova iskopavanja u potrazi za nestalima u sukobima 1999. kako na Kosovu, tako i u centralnoj Srbiji.

Šta je urađeno prošle godine povodom rešavanja pitanja nestalih?

S ciljem potrage za telima nestalih 1999. godine na Kosovu, u toku prošle godine vršila su se iskopavanja na ukupno deset lokacija, od kojih devet na Kosovu i jedna u Srbiji – Kiževak. Iskopavanja na ovoj lokaciji kod Raške prekinuta su krajem prošle godine, nakon pogoršanja vremenskih uslova, a prema najavama, nastaviće se petog maja ove godine.

Pretpostavlja se da su na ovim lokacijama pronađeni posmrtni ostaci 16 osoba, od kojih između 5 i 6 u Kiževaku, potvrdio je nedavno za KoSSev predsednik Komisije za nestala lica kosovske vlade, Ram Manaj (Ramë Manaj).

Kako je tada naveo Manaj, uzorci svih tela su poslati na DNK analizu Međunarodnoj komisiji za nestale osobe (ICMP) odmah nakon ekshumacije, nekon čega se čekao odgovor.

Direktor Komisije kosovske vlade za nestala lica, Kuštrim Gara (Kushtrim Garra), potvrdio je nedavno za KoSSev da su pristigli rezultati DNK analiza za dve osobe čiji su ostaci pronađeni na lokaciji Kiževak te da je utvrđeno da je reč o „žrtvama rata“.

Osim kod Kiževaka, u planu su nova iskopavanja na teritoriji centralne Srbije na još dve lokacije. Ujedno su poslati zahtevi Prištini od strane Beograda za iskopavanja na teritoriji Kosova.

 Dan nestalih na Kosovu: Još uvek nerešena sudbina više od 1600 osoba, Priština optužuje Beograd za genocid

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.