Kurti sa Radmanom o modelu Hrvatske za Srbe: „Uspešna ste priča i vaše modele treba slediti“

Kurti Radman
FOTO: Kabinet kosvoskog premijera

Nakon što se sastao sa kosovskom ministarkom spoljnih poslova, ministar spoljnih poslova Hrvatske, Gordan Grlić Radman, razgovarao je i sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem. Tokom susreta dotakli su se teme dijaloga Beograda i Prištine, ali i Kurtijevog predloga o regulisanju prava manjina, koji za bazu ima sporazum hrvatski model za Srbe.

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, zahvalio se danas Radmanu na doprinosu, pomoći i „nepokolebljivoj podršci Hrvatske još od vremena bivše Jugoslavije, ali i nakon rata“.

Kazao mu je da su Kosovo i Hrvatska „dve prijateljske, savezničke i partnerske države“.

„Hrvatska je bila jedna od prvih zemalja koja je priznala nezavisnost Kosova, sledećeg meseca obeležavamo 15. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa“, poruči je Kurti.

On je upoznao svog gosta sa aktuelnim dešavanjima, radom kosovske vlade, ali i, kako je kazao, napretkom Kosova.

U saopštenju kosovskog premijera navodi se da mu je Radman čestitao zbog vizne liberalizacije i „uspešnog prolaska prve faze članstva u Savetu Evrope – procesa koji su imali i snažnu podršku Hrvatske“.

Ujedno mu je kazao da njegova zemlja podržava članstvo Kosova i u drugim međunarodnim organizacijama, uključujući i kandidaturu za Evropsku uniju.

Na sastanku je bilo reči i o procesu dijaloga Beograda i Prištine, tj. osnovnom sporazumu i implementacionom planu koji su zaključeni februara u Briselu, odnosno marta meseca u Ohridu.

Kurti ga je obavestio da je prošle nedelje u prestonici EU, gde se sastao sa srpskim predsednikom, izneo „svoju viziju“ za primenu člana 7. Osnovnog sporazuma, dodajući da se ona zasniva na hrvatskom modelu tretmana Srba.

„Kao zemlju koja je članica EU i NATO-a, Kosovo vidi Hrvatsku kao uspešnu priču i model koji treba slediti u pogledu ekonomskih i demokratskih dostignuća, ali i u pogledu poštovanja prava manjina“, podcrtava Kurti.

O hrvatskom modelu za Srbe na Kosovu govorila je danas i kosovska ministarka spoljnih poslova i to na konferenciji sa Radmanom.

Donika Gervala je naglasila da se Priština bavi modelima za manjine, jer je „regionu dovoljno, odnosno i previše jedne Republike Srpske u BiH“.

Radman je, sa druge strane, odbio da iznese stav o tome da li se isti model može primeniti na Kosovu, ali je pozdravio to što je uzet kao moguće rešenje za ZSO.

„Možemo reći da je hrvatski model promovisan preko ustavnog zakona za prava manjina, te je kao takav i uspešan. Možda može da posluži kao primer“, poručio je.

Pročitajte još:

Radman u Prištini: Drago mi je da se hrvatski model za manjine uzima kao uzor

U istom danu britanski ambasador na Kosovu, Nikolas Ebot, uputio je poziv kosovskom premijeru – da zvanično predloži nacrt statuta za ZSO, „nadovezujući se na viziju“ koju je Kurti izneo prošle nedelje, u skladu sa kriterijumima koje je postavila Evropska unija.

Ovaj ambasador u svojoj objavi na Tviteru nije pomenuo nacrt statuta za ZSO koji je izradio Upravljački tim.

Ovaj statut naišao je na podršku Beograda, Priština ga je odbacila uz stav da vodi ka stvaranju „Republike Srpske na Kosovu“, a Evropska unija definisala kao polaznu tačku za dalju diskusiju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.