Osmani o ZSO: Ne bežimo od obaveza, ali ne želimo da Srbiji omogućimo da krši suverenitet i unižava Kosovo

FOTO: Slađan Fatić

Normalizacija odnosa podrazumeva priznanje, međutim, Vučić „samo traži nove destriktivne i destabilizujuće mere protiv svojih suseda“, poručila je u intervjuu za BBC, kosovska predsednica, Vjosa Osmani. Govoreći o Zajednici srpskih opština, kaže da Priština ne beži od svojih obaveza, ali i da nije spremna da dodeli Srbiji instrument kojim bi mogla da krši „teritorijalni integritet“ Kosova.

Nedavno usvojena deklaracija o nestalima za kosovsku predsednicu je „jedno od najvećih dostignuća u procesu dijaloga“.

Kaže da takvi sporazumi „direktno dotiču živote naših ljudi“.

Govoreći o osobama kojie se i dalje vode kao nestale, a među kojima su kako Albanci, tako i Srbi i druge manjine na Kosovu, Osmani je za sve žrtve uperila prst ka Srbiji.

Koristići termin „forcibly dissapeared“ koji se i nalazi u deklaraciji, kazala je da je više od 1,600 nestalih tokom rata zbog „dela Miloševićevog režima“.

„Naravno, mi verujemo da su oni u masovnim grobnicama u Srbiji, ali nama je potrebno da Srbija sarađuje. Sada je ključna implementacija i zaista se nadam da će Srbija sprovesti obaveze koje proizilaze iz ove deklaracije“, navela je za BBC.

Osmani je upitana o zahtevu međunarodne zajednice da se formira Zajednica srpskih opština, odnosno „zašto se Kosovo tome protivi“.

Odgovorila je sa optužbama na račun Beograda – da on ne sprovodi sporazume.

„Pitanje Zajednice opština sa srpskom većinom je samo jedan od tih sporazuma. Važno je napomenuti da Srbija nije sprovela ogromnu većinu ovih sporazuma, uključujući i obavezu priznavanja kosovskih dokumenata, tako da traženje kontinuirane primene samo jednog od oko 40 sporazuma, ne pomaže da proces napreduje“, smatra Osmani.

Kosovska predsednica ističe da „Kosovo ne beži od svojih obaveza“.

„Ono što smo spremni da uradimo je da damo sve na osnovu najboljih evropskih standarda, da se obezbede ljudska prava za Srbe, ali ne i da Srbiji damo instrument kroz koji će oni neprestano odbacivati, unižavati i kršiti principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i funkcionisanje Kosova kao suverene države“, kazala je ona.

Govoreći o nedavnim izborima na Severu Kosova, Osmani tvrdi da ih Srbi nisu svojevoljno bojkotovali, već da su zapravo bili zastrašivani od strane Beograda.

„Ovde postoje dva važna aspekta. Prvi je da to nije bio dobrovoljni bojkot. Srbi koji žive na Severu bili su pod stalnim napadima, pretnjama i zastrašivanjem od strane ilegalnih struktura koje su pretvorene u kriminalne bande, a koje plaća, podržava predsednik Srbije, Vučić“, kazala je Osmani.

Moramo da se borimo protiv ovih kriminalnih bandi da naši građani na Severu – Srbi, Albanci, Romi, Turci, Bošnjaci i drugi mogu slobodno da iskoriste svoje pravo glasa kao i svako drugo pravo

Osmani je ponovila da je ovo „direktno, ilegalno mešanje u izborni proces druge zemje“.

„To je ključna tačka koju treba zapamtiti ovde“, poručila je.

Kosovska predsednica ocenjuje da je u interesu svih normalizacija odnosa i da je ona jedino rešenje, a ta normalizacija, smatra, zahteva uzajamno priznanje.

„Ali znajući da je Srbija pod uticajem Rusije, mi takođe moramo da razumemo na osnovu naučenih lekcija u Rusiji i Ukrajini, da umirivanje autokrata nije način da se ide napred. Videli smo aktivno umirivanje Vučića i umesto da ga nateraju da se kreće ka zapadu, oni su ga zapravo ohrabrili da traži nove destriktivne i destabilizujuće mere protiv svojih suseda“, naglašava Osmani.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.