„Kurti računa da SAD neće biti deteubica“

FOTO: Nova, Vesna Lalić/Nebojša Vujović je pisac političkog dela Kumanovskog sporazuma, Rezolucije SB UN 1244, političkog dela Dejtonskog sporazuma, bivši šef Misije SRJ pri SAD, direktor „Hemofarm USA“, i sl.

Danas je tačno 24 godine od kada je potpisan Kumanovski sporazum, koji je označio kraj NATO bombardovanja na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Pisac političkog dela ovog sporazuma, Nebojša Vujović, danas ekskluzivno za KoSSev komentariše trenutnu situaciju na Kosovu.

SAD imaju veliki problem sa Kurtijem. Ali, o čemu se radi?

Kurti je apsolutno posvećen ideologiji ujedinjavanja svih Albanaca pod jednim krovom. Bio je u zatvoru u Nišu i tu je dalje izoštrio svoju ideologiju.

Nije korumpiran, nije potkupljiv i nema straha koji imaju njegovi albanski politički protivnici koji su okrvavili ruke u ratnim zločinima, ili su ih tolerisali, bilo da protiv njih ima dokaza (Tači), ili su volšebno uklonjeni (Haradinaj).

Kurti će sve učiniti da u istoriju uđe upamćen, pa i razapet od Amerikanaca, ako tako mora.

Neće lako odstupiti i ne uzmiče od pretnji američkih izaslanika. Računa da SAD neće biti deteubica i neće dići ruku na Kosovo, jer bi time ubijale ono što su radile četvrt veka.

Pretnja da će SAD uvesti svoj protektorat na Severu za mene nije veliko iznenađenje. Sendi Berger, Aleksandar Voršbou, Robert Gelbard, Džejms Perdju, Endi Ber, kongresmen Hamilton i senator Čak Luger – komiteti za spoljne poslove za Evropu – oba doma – su mi rekli da tim „bloodsuckers“ (pijavicama) nikada neće dati da se ujedine (Kosovo i Albanija). To su govorili u koncertu, iz jednog grla.

Sada im Kurti tu politiku stavlja na test, kucajući na neka njegova vrata istorije.

Kurti svojim tvrdim stavom lagano tuče Vučića, kojem komplikovani politički lavirinti jesu nepoznanica. Takođe, Vučić ima mekan pleksus i primajući udarce gubi dah.

Eskobar, Rubin i O’Brajan su novi američki tim za pronalaženje rešenja koje neće rasuti sve američke četvrt-vekovne investicije. O približavanju izborne godine, rešavanju kosovskog čvora – preko Vučićevih leđa, brine Toni Blinken.

Dead line je blizu, pred početak američkih Primarnih izbora. Veliki i iznova rođeni Vučićevi unutrašnji problemi koji mu ljuljaju stolicu, navode američku administraciju da stisne papučicu i doda gas, da im sve završi pre nego što posrne, ili ne daj Bože se dekompenzuje.

Dakle, vreme u kojem Amerika jednim okom traži alternativu posrnulom vođi, dok broji nedelje da reši Kosovo i preseče – jednom za svagda, ruski uticaj u regionu.

Dodik u Republici Srpskoj i Demokratski front u Crnoj Gori će posle Vučića biti dezert.Izražena mišljenja i stavovi predstavljaju mišljenja i stavove autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije ili donatora. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.