Priština potražuje novi eksponat; Beograd uz fotografiju oskrnavljene crkve ponavlja da su zahtevi licemerni

FOTO: Kosovsko/Srpsko ministarstvo kulture

Bronzana narukvica iz kasnog bronzanog doba (1500 – 1100 godine p. n. e.) otkrivena na nekropoli u Iglarevu, najnoviji je artefakt koji kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta potražuje. Zvanični Beograd, u odgovoru Prištini, i ovoga puta se oglašava fotografijom oskrnavljene crkve na Kosovu.

U nastavku svoje online kampanje iz Prištine su juče poručili da i ova narukvica „spada među 1,247 eksponata kosovske zbirke kulturnog nasleđa koje Srbija ilegalno drži preko dve decenije“.

„Ne vraćajući ih u mesto porekla, Srbija krši konvencije UNESCO-a, sporazum o povratku i Ahtisarijev dokument“, naglasili su juče još jednom na Tviteru.

Nešto kasnije, stigao je i odgovor iz Beograda.

Srpsko ministarstvo kulture reagovalo je još jednom fotografijom porušenog verskog objekta – ovog puta Crkve Svete Trojice u Petriču pored Peći, koja je demolirana i oskrnavljena krajem juna 1999. godine.

„Istina o odnosu Prištine prema kulturnom nasleđu u celini najbolje se ogleda u činjenici da je srpsko kulturno nasleđe na Kosovu i Metohiji decenijama izloženo sistematskom skrnavljenju i uništavanju, sa ciljem brisanja tragova postojanja srpskog naroda na prostoru Kosova i Metohije“, ponovili su i ovog puta.

Sa druge strane, naglašavaju da je Srbija članica UNESCO-a, kao i potpisnica kulturnih konvencija koje poštuje i posvećeno sprovodi.

„Zato je krajnje licemerno pozivanje Prištine na konvencije UNESCO-a, posebno imajući u vidu njihov odnos prema nasleđu i činjenicu da se srpske crkve i manastiri nalaze na Uneskovoj listi kulturne baštine u opasnosti“, poručili su iz ovog ministarstva.

Više o ovim zahtevima Prištine informišite se na našoj tematskoj stranici:

Kulturna baštinaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.