Kurti posle razgovora sa Blinkenom: Kosovo posvećeno postizanju sporazuma usredsređenog na uzajamno priznanje

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da je tokom sastanka sa američkim državnim sekretarom Blinkenom razgovarano o dobrom upravljanju, borbi protiv kriminala i korupcije.

Kurti je naglasio da je razgovarano i o dijalogu, kao i da je Kosovo posvećeno postizanju sporazuma usredsređenog na uzajamno priznanje, prenosi Klankosova.tv.

„Zajedno sa predsednicom Osmani, u pratnji našeg ambasadora u Sjedinjenim Američkim Državama Iljirom Dugolijem, sastali smo se danas sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom“, rekao je Kurti.

„Sa sekretarom Blinkenom razgovarali smo o dobrom upravljanju, borbi protiv kriminala i korupcije, ekonomskom razvoju i socijalnoj podršci kao odgovoru na potrebe građana Republike. Istakli smo naše odlične bilateralne državne odnose i mogućnosti za njihovo unapređenje, posebno na ekonomskom planu sa više investicija i na komercijalnom planu sa više razmene. Razgovarali smo i o demokratizaciji regiona i jačanju vrednosnih i političkih saveza za suočavanje sa uticajima i opasnostima koje prete Zapadnom Balkanu. Članstvo Kosova u NATO programu Partnerstvo za mir i podizanje odbrambenih i bezbednosnih kapaciteta i kapaciteta Kosova doprinelo bi održivom miru i dugoročnoj stabilnosti celog regiona“, dodao je on.

„Na sastanku smo potvrdili da je Republika Kosovo posvećena postizanju pravno obavezujućeg sporazuma usredsređenog na uzajamno priznanje između Kosova i Srbije i da smo se do sada konstruktivno i kreativno angažovali u procesu dijaloga.

„Odnosi između naših zemalja i naroda su trenutno jaki i istorijski duboki. Stojimo rame uz rame jer smo prijatelji, partneri i saveznici”.

Blinken: Kosovo, nepokolebljivi partner SAD; Osmani: Kosovo predvodnik demokratije

Gervala: Sastanak sa Blinkenom večeras u 22:30, dalji korak u jačanju odnosa sa SAD

Potpisivanje ugovora sa MCC-ijem: Kurti i Osmani u SAD samo posmatrači, potpisuje Rizvanoli

Kurti i Osmani otputovali u SAD: Potpisuju ugovor vredan više od 200 miliona dolaraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.