Kurti: Nisam dobio nikakav ultimatum od međunarodne zajednice za Sever, ponudio sam Lajčaku i Eskobaru siguran izlaz iz krize

FOTO: Ilustracija/Gazeta Express

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Kosovski premijer, Aljbin Kurti kazao je da nije dobio nikakav ultimatum od međunarodne zajednice u vezi sa situacijom na Severu, i da se stvari ne mogu rešiti pritiscima ili pominjanjem posledica, prenosi Koha.

Kazao je da je na sastanku sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i izaslanikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom ponudio siguran izlaz iz krize na Severu, koja je, kaže, „izazvana nelegalnim strukturama Srbije“.

„Nisam dobio nikakav ultimatum, sastao sam se i razgovarao sa izaslanicima i ponudio sam siguran način da imamo stabilan izlazak iz krize na Severu Kosova, koje su izazvale nelegalne strukture… Prvi je vladavina prava, mi smo imali desetine NATO vojnika, kosovskih policajaca i novinara koji su bili žrtve neviđene brutalnosti nasilnih ekstremista“, kazao je Kurti medijima, nakon posete teretani „Minatori“ u Mitrovici, gde su se održale džudo aktivnosti.

Podsetio je da je u Skupštini Kosova naveo 30 imena, od kojih je pet, prema njegovim rečima, u zatvoru.

„Svi ovi zločinci, nasilni ekstremisti koji su se ponašali kao ‘fašistička milicija’, moraće što pre da se suoče sa pravdom. Neki od njih su došli iz Srbije na Kosovo. Prva tačka je vladavina prava, nema izgradnje demokratske države, institucionalne, političke i društvene stabilnosti bez vladavine prava. Među najboljim definicijama demokratije je zakon o politici“.

Prema njegovim rečima, „ove strukture vodi i finansira Beograd“, i treba da se suoče sa pravdom za zločine i prekršaje koje su počinili, „od paljenja automobila do povreda vatrenim oružjem, šok i ručnim bombama“.

Kurti je naglasio da će odlaskom ovih grupa i okončanjem svih nasilnih nereda broj policajaca u opštinskim objektima u tri opštine na Severu biti smanjen, i da će tada morati da se obavežu na fer i demokratski izborni proces za vanredne izbore.

Kazao je da su „svesni da je izlaznost na izborima bila veoma mala“.

„Da, mogući su novi izbori, ali nakon vladavine prava i pripreme terena. To znači da mogu biti izbori ali ne samo bez incidenata, već oni moraju biti slobodni, fer i demokratski s jedne strane, a s druge mora postojati slobodna, fer i demokratska predizborna kampanja“, izjavio je Kurti.

Smatra da se „stvari ne rešavaju pretnjama i pominjanjem sankcija“.

„Ne mislim da se te stvari rešavaju pritiscima i pominjanjem posledica, a možda i sankcija najdemokratskije i najnaprednije države Zapadnog Balkana. Uveren sam da ćemo uspeti da razjasnimo nejasnoće – imamo izazove i sa jednim i sa drugim. Naši bilateralni odnosi su odlični. Kada američki ili evropski izaslanik dođe kao posrednik, onda se ovde ne dovodi pitanje odnos sa Evropom ili Amerikom, već je u pitanju odnos sa Srbijom“ nastavio je Kurti.

Prema njegovim rečima, to nije ista stvar.

„Kada SAD traže nešto u okviru bilateralnih odnosa, mi ne oklevamo da kažemo Da, ali kada američki izaslanik traži nešto u vezi sa našim odnosima sa Srbijom, onda moramo dobro razmisliti i moramo biti pažljivi. Ali normalno uvek bi trebalo da budemo komunikativni, konstruktivni i posvećeni“, naveo je Kurti.

On je ujedno dodao da je „spreman za pregovore i razgovore“.

„Ali, ponavljamo, naša demokratska republika, naša nezavisna država, naše suvereno Kosovo, nikada nećemo predati ni po koju cenu ‘fašističkoj miliciji’, ovim kriminalnim grupama ekstremista“, naglasio je Kurti.

Pročitajte još:

Kurti: „Ekstremisti“ na Severu koristili šok i ručne bombe proizvedene i donete iz SrbijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.