Kurti: „Ekstremisti“ na Severu koristili šok i ručne bombe proizvedene i donete iz Srbije

Ilustracija/FOTO: KoSSev

I dok međunarodna zajednica nastavlja da poziva na deeskalaciju situacije, kosovski premijer nastavlja sa objavama u kojima optužuje Srbe, odnosno, kako kaže, „ekstremističke i kriminalne grupe“ za incidente na Severu Kosova.

Skoro dve nedelje prošle su od izbijanja nove krize na Severu Kosova izazvane odlukom kosovskog premijera da pošalje specijalne jedinice u Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, kako bi uz upotrebu sile zauzele opštinske prostorije i tamo dovele nove gradonačelnike.

Ispred ovih zgrada koje od 29. maja obezbeđuje KFOR svakodnevno se odvijaju protesti građana koji traže hitno povlačenje svih specijalnih jedinica sa Severa Kosova, te da tamo novi gradonačelnici ne dolaze.

Najozbiljniji incident do sada dogodio se upravo 29. maja u opštini Zvečan kada su se Srbi sukobili sa KFOR-om koji je od njih zahtevao da oslobode prolaz za nekoliko policijskih vozila, pri čemu je povređeno više od 80 osoba – vojnika i demonstranata.

Kosovska policija je u prethodnim danima izveštavala o napadima na njihove službenike kao i na novinare na Severu Kosova.

Međunarodna zajednica se još od izbijanja krize snažno angažovala kako bi došlo do deeskalacije situacije. Nizale su se osude zbog nasilnog zauzimanja opštinskih zgrada, ali i sukoba sa KFOR-om.

Međunarodna zajednica je ujedno jednoglasno izašla sa više zahteva – da se deeskalira kriza na Severu, odnosno povuku specijalne jedinice iz opštinskih zgrada, da gradonačelnici svoj mandat nastave da sprovode sa alternativnih lokacija, da se raspišu izbori na kojima bi učestvovali i Srbi, prione na sprovođenje Ohridskog sporazuma, uključujući i formiranje ZSO.

Kosovski premijer, međutim, odbija da ispuni, odnosno uslovljava zahteve međunarodne zajednice. To je učinio i nakon nove posete izaslanika SAD i EU Beogradu i Pritšini.

Sa druge strane, Kurti svakodnevno kritikuje građane, odnosno, kako kaže „fašističku miliciju“ i „rulju“, ispred opštinskih zgrada, navodeći da su oni, uz podršku Beograda, zapravo odgovorni za novonastalu krizu.

Kurti je čak pre nekoliko dana za skupštinskom govornicom izlistao imena više desetina ljudi za koje navode da su glavni organizatori nereda na Severu Kosova.

U međuvremenu je usledilo više svedočenja građana koji su se našli na ovom spisku, a koji su demantovali Kurtijeve navode – pojedini uz tvrdnje da čak nisu ni učestvovali na protestima.

Kurti se večeras oglasio sa još jednom objavom na društvenim mrežama u vezi sa incidentima koji su se dogodili na Severu Kosova 29. maja.

Sada poručuje da su u incidentima korišćene bombe koje su proizvedene i donete iz Srbije.

„Nasilne ekstremističke i kriminalne grupe u tri severne opštine 29. maja upotrebile su srpske ručne bombe (Slavko Rudojić Bugojno) M75 i šok bombe RŠB (Ručna Šok Bomba) P98, obe proizvedene i donete iz Srbije, ranivši desetine NATO vojnika, Kosovskih policajaca i novinara“, naveo je Kurti na Tviteru.

Kurti je danas boravio u južnom delu Kosovske Mitrovice, gde je posetio kamp Belvedere u kojem su stacionirane specijalne jedinice Kosovske policije.

Pročitajte još:

Kurti: Nisam dobio nikakav ultimatum od međunarodne zajednice za Sever, ponudio sam Lajčaku i Eskobaru siguran izlaz iz krize

I dok Srbi sa Severa traže povlačenje ovih jedinica, Kurti ih je još jednom pohvalio, navodeći da su „motivacija i moral“ službenika na „visokom nivou“, a profesionalnost i disciplina „bez premca“.

„Upoznat sam sa akcijama i operacijama, aktivnostima i dostignućima Kosovske policije. Njihovi uspesi u vezi sa redom, zakonom i ustavnošću u naše četiri opštine na Severu zemlje su neverovatni“, kazao je Kurti.

Više o najnovijoj krizi na Severu Kosova čitajte na našoj tematskoj stranici: Kriza na SeveruPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.