Lajčak sa Kurtijem i Bisljimijem: Složili se da se primene svi prethodno zaključeni sporazumi

Lajčak Kurti Bisljimi
FOTO: Miroslav Lajčak/Tviter

Nakon iznenadne posete Prištini i bez prethodnih najava i zvaničnih potvrda, izaslanik EU, Miroslav Lajčak, sastao se kasno večeras sa kosovskim premijerom i šefom pregovaračkog tima Prištine u Briselu.

„Danas sam se vratio na Kosovo da nastavim iskrene, otvorene i intenzivne razgovore sa premijerom Aljbinom Kurtijem i potpredsednikom vlade Besnikom Bisljimijem o narednim koracima i putu napred u normalizaciji odnosa sa Srbijom“, poručio je Lajčak u kratkoj objavi na Tviteru.

Ovaj izaslanik takođe tvrdi i da su se složili oko sprovođenja svih prethodno preuzetih obaveza u Briselu.

„Takođe smo se složili da svi prethodni sporazumi u dijalogu moraju biti u potpunosti implementirani“, poručio je Lajačak u kratkoj objavi.

Kosovski premijer i njegov zamenik se večeras nisu oglašavali o sastanku sa Lajčakom.

Uoči večerašnjeg sastanka mediji su izveštavali upravo o mogućem susretu sa Kurtijem, dok su iz kosovske vlade tvrdili da nisu dobili zvanični zahtev za sastanak.

Izaslanik EU doputovao je večeras u Prištinu iznenada i bez prethodne medijske najave, a u jeku pojačanih napora međunarodnih predstavnika da Beograd i Priština prihvate evropski predlog.

Večeras je kazao da ne dolazi sa pretnjama ili ultimatumima, ali i da će EU smanjiti podršku onoj strani koja se ne bude složila sa predlogom, odnosno da će da podrži drugu stranu više.

I dok evropski zvaničnici, uključujući i predstavnike SAD traže da se razgovora, odnosno zaključi sporazum na osnovu evropskog predloga, zajedno sa ovim pitanjem u javnosti se sve češće insistira na onome što Priština odbija da učini – da formira Zajednicu srpskih opština.

Osim zvaničnog Beograda, ovaj zahtev kosovskom premijeru najčešće upućuju američki zvaničnici.

Predsednik Srbije, kazao je preksinoć da je optimističan u vezi sa ZSO upravo zbog stava Amerikanca, odnosno da će „to u mesecima koji su pred nama konačno moći da bude završeno“.

Lajčak je, večeras takođe poručio Prištini da treba da formira ZSO, da ne bi trebalo da se plaši toga, jer će sama da je „oblikuje“ i „neće ništa da joj bude nametnuto. Založio se za formiranje ovog tela na osnovu jednog od evropskih modela, te kazao da na svom stolu ima 15 analiza za zaštitu manjina.

Lajčak je u Prištini boravio i prošle nedelje, zajedno sa Gabrijelom Eskobarom, te sa predstavnicima Nemačke, Francuske i Italije. Cilj posete bili su razgovori o evropskom predlogu.

Ista delegacija potom se uputila ka Beogradu gde je o ovom predlogu razgovarala i sa srpskim predsednikom.

Pročitajte još:

 

Lajčak: Pitanje tablica deo evropskog predloga; Priština da se ne plaši formiranja ZSO, neće biti RS

 

Lajčak: Očekujemo da Kurti i Vučić potpišu evropski predlog, manja podrška strani koja ga odbije

 

Lajčak večeras u PrištiniPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.