Na Kosovo stigla još dva novinara iz Ukrajine

Novinari iz Ukrajne
FOTO: Udruženje novinara Kosova

„Kosovo je danas postalo dom za još dva ukrajinska novinara kroz program ‘Novinari u boravku na Kosovu'“, saopštio je kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Kurti je poželeo dobrodošlicu novinarima iz Ukrajine.

„Nacije su definisane u vremenima sukoba i teškoća, kao i čovečanstvo. Solidarni smo sa Ukrajinom“, poručio je Kurti u objavi na Tviteru.

Asocijacija novinara Kosova u međuvremenu je saopštilo da se ovi novinari nalaze u Prištini, te da će nastaviti da se bave svojim poslom na Kosovu.

Novinare su na aerodromu dočekali pravni službenik Evropskog centra za slobodu štampe i medija, Fljutura Kusari, predsednik ANK Džemajlj Redža i predstavnici kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Podsetimo, kosovska vlada odlučila je 1. marta, tj. nakon izbijanja rata u Ukrajini, da ugosti 20 novinara iz ove zemlje kroz program „Novinari u boravku na Kosovu“.

Program su pokrenuli Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF) i Evropska federacija novinara (EFJ), a finansiran je i podržan od strane kancelarije kosovskog premijera i ministarstava unutrašnjih i spoljnih poslova.

Sprovodi ga Udruženje novinara Kosova uz podršku dva novinarska sindikata u Ukrajini.

Kako je prethodno saopšteno iz ovog Udruženja, program obuhvata obezbeđenu mesečnu platu, smeštaj, uslove za rad, kurseve jezika i integraciju, kao i psiho-socijalnu pomoć u slučaju potrebe.

Pre nešto više od mesec dana na Kosovo je stigla prva novinarka iz Ukrajine.

Sa ovom novinarkom se u međuvremenu sastao kosovski premijer, koji je i tada poručio da se solidariše sa narodom Ukrajine, ali i sa Zapadom u uvođenju sankcija Rusiji.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.