Prva novinarka iz Ukrajine stigla na Kosovo

Novinarka iz Ukrajine Priština
FOTO: Udruženje novinara Kosova

Nešto više od mesec i po dana od kada je Aljbin Kurti saopštio da je kosovska vlada odlučila da ugosti 20 medijskih radnika iz Ukrajine, danas je na Kosovo stigla prva novinarka iz ove zemlje, Ljudmila Makej.

Nju su na aerodromu u Prištini dočekali predstavnici Udruženja novinara Kosova, Evropskog centra za slobodu štampe i medija, kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova i Kosovske policije.

U okviru programa „Novinari u boravku na Kosovu“, danas je iz Ukrajine stigla prva novinarka, saopštilo je Udruženje novinara Kosova.

Kako su naveli, Makej je bila prinuđena da napusti Ukrajinu zbog rata. Ona će da boravi u Prištini gde će da nastavi da se bavi svojim poslom.

Po dolasku na aerodrom Makej je kazala da je danas opasno biti novinar u Ukrajini i poručila da su, navode iz Udruženja, ruske snage do sada ubile 21 novinara u njenoj zemlji.

„Svima sam veoma zahvalna na tome što ste mi omogućili da dođem na Kosovo. Ovaj program mi omogućava da nastavim da se bavim novinarstvom. Duboko sam dirnuta činjenicom da potpuni stranci žele da nam pomognu. Verujem da je naša saradnja i solidarnost drugih novinara važan korak ka miru“, dodala je ona.

Sa ovom novinarkom se u međuvremenu sastao kosovski premijer, Aljbin Kurti, koji je poručio da se solidariše sa narodom Ukrajine, ali i sa Zapadom u uvođenju sankcija Rusiji.

„Pobrinućemo se da gospođa Makej i njene kolege koje ćemo dočekati, imaju pogodne uslove za rad i život“, poručio je Kurti u objavi na Fejsbuku.

„Novinari u boravku na Kosovu“, je program koji su pokrenuli Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF) i Evropska federacija novinara (EFJ), a finansiran je i podržan od strane kancelarije kosovskog premijera i ministarstava unutrašnjih i spoljnih poslova.

Program sprovodi Udruženje novinara Kosova uz podršku dva novinarska sindikata u Ukrajini.

Kako je saopšteno iz ovog Udruženja, program obuhvata obezbeđenu mesečnu platu, smeštaj, uslove za rad, kurseve jezika i integraciju, kao i psiho-socijalnu pomoć u slučaju potrebe.

Iz Udruženja novinara Kosova poručuju da su u prethodnim nedeljama mnoge lokalne i međunarodne javne institucije vršile pripreme za dolazak ukrajinskih novinara.

Podsetimo, kosovski premijer potvrdio je 1. marta, tj. nakon izbijanja rata u Ukrajini, da je vlada odlučila da ugosti 20 novinara iz ove zemlje.

„Kao podršku i solidarnost sa Ukrajinom i njenim narodom, u saradnji sa Evropskom federacijom novinara i Evropskim centrom za slobodu štampe i medija, omogićićemo im rad na daljinu“, naveo je tada Kurti na svom Tviter nalogu.

Istog dana, neposredno pre Kurtija, Rojters je pisao da se utočište novinarima nudi do šest meseci.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.