Kurti juče sa Lajčakom, a danas sa Kvintom: EU da Beograd smatra odgovornim za kršenje sporazuma

FOTO: Kabinet kosovskog premijera

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, ugostio je danas ambasadore zemalja Kvinte na Kosovu. Sastanak je održan nakon Kurtijevog susreta sa Lajčakom, odnosno uoči nove runde dijaloga Beograda i Prištine koja je zakazana za ponedeljak.

Ovom sastanku je prisustvovao i zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi, a sa druge strane stola, šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

Fokus razgovora bio je dijalog Beograda i Prištine.

Govorilo se o primeni Osnovnog sporazuma koji je marta meseca dogovoren u Briselu, ali i o implementacionom planu koji su sledećeg meseca Vučić i Kurti usaglasili u Ohridu.

„Premijer Kurti i zamenik premijera Bisljimi su istakli da se Osnovni sporazum i Aneks za implementaciju moraju sprovoditi bezuslovno, bez odlaganja i u potpunosti“, saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera.

Oni su takođe kazali da je neophodno da Evropska unija smatra Srbiju odgovornom za „kontinuirano kršenje sporazuma“.

Prištinski zvaničnici još od zaključenja osnovnog sporazuma u Briselu optužuju zvanični Beograd da isti krši. Kritike su se samo udvostručile nakon usaglašavanja implementacionog plana u Ohridu marta meseca.

Oni su prošle nedelje izašli i sa dokumentom koji je Kurti predstavio evropskim zvaničnicima, a u kojem se navodi da je Srbija za dve nedelje prekršila osam članova Osnovnog sporazuma, njegovu preambulu i jedan član Implementacionog plana.

U ovom saopštenju su takođe potvrđeni navodi Evropske unije da će se proces dijaloga nastaviti u ponedeljak sastankom glavnih pregovarača Beograda i Prištine – odnosno susretom Petra Petkovića i Besnika Bisljimija.

Razgovori će biti fokusirani na sekvencijalnu implementaciju Osnovnog sporazuma i Aneksa, navode iz Kurtijevog kabineta.

Kurti se sa predstavnicima Kvinte sastao samo dan kasnije nakon susreta sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom.

Lajčak je nakon ovog susreta poručio da su razgovarali o tome kako Evropska unija vidi proces izrade nacrta Statuta za ZSO, te izneo zaključak da veruje da su se „o ovom procesu razumeli“.

Potom je posetio južni deo Mitrovice, a na podne je preko glavnog mosta na reci Ibar došao na Sever, gde je razgovarao sa predstavnicima civlinog sektora i lokalnih medija sa Severa Kosova, a potom i sa čelnicima Srpske liste, Partije kosovskih Srba i GI „Srpski opstanak“.

„Ono što sam čuo me je zabrinulo. Moramo da izbegnemo svaku mogućnost eskalacije i da se u potpunosti fokusiramo na normalizaciju“, poručio je Lajčak nakon posete Severa, odakle se uputio ka Beogradu gde se sastao sa srpskim predsednikom i direktorom Kancelarije za KiM.

Lajčak je potom kazao da je sa njima razgovarao o daljem putu implementacije Sporazuma, te da je sastanak glavnih pregovarača sledeće nedelje dobra prilika da se postigne dogovor o daljim koracima.

Srpski predsednik nakon ovog susreta, sa druge strane, poručio da je zabrinut zbog situacije, još jednom optužujući kosovskog premijera da on zapravo ne želi da poštuje dogovore, odnosno formira ZSO.

Vučić je ujedno kao mogućnost najavio da će sutra u Zvečanu doći do „upada“ novoizabranog gradonačelnika u institucije.

„Kurti je već za sutra planirao upad u Zvečan, zato što je tamo njegov kandidat tobož pobedio, pa je planirao za sutra. Da li će da pomeraju ili ne, imaju mogućnost do 28. da pomeraju“, kazao je Vučič.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.