Vučić: Kurti za sutra planirao „upad“ u Zvečan, ne znamo da li će da pomeri, ima mogućnost do 28. maja

„Ušli smo u začarani krug, Kurti ne želi da formira ZSO. Kurti je već za sutra planirao upad u Zvečan, zato što je tamo njegov kandidat tobož pobedio, pa je planirao za sutra. Da li će da pomeraju ili ne, imaju mogućnost do 28. da pomeraju“, poručio je danas srpski predsednik Aleksandar Vučić. 

Vučić je danas govorio na konferenciji za medije i to nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, koji je prethodno bio u Prištini, ali i u severnom delu Mitrovice.

Više puta izaslanik EU, kako po samom dolasku, tako i posle održanih sastanaka sa opozicijom, Srpskom listom, civilnim sektorom i medijima u Mitrovici – situacija na Severu ga veoma brine.

Situacija na Severu brine i Vučića, što je danas preneo i Lajčaku.

„Veoma, veoma, veoma sam zabrinut zbog situacije na KiM, a posebno na Severu. To sam rekao i izaslaniku Evropske unije danas, a zabrinut je i on. Video je odlučnost Srba da se suprotstave Kurtijevom teroru i okupaciji“, kaže srpski predsednik.

A njegova zabrinutost, preneo mu je i ovo, proističe iz „strastvene potrebe Aljbina Kurtija da izaziva incidente i sukobe“.

„Neverovatna je strast sa kojom želi da izbije nekakav rat, nekakav sukob u kom bi on bio veliki albanski heroj. Poslednje što je uradio sa eksproprijacijom koja je suprotna i njihovim propisima, i sve to što rade je toliko loše“, kaže Vučić.

Zabrinut je i za to što, ponavlja sada i po četvrti put za poslednjih deset dana, Priština planira nasilno da zauzima određene prostorije.

Istu zabrinutost preneo je danas Lajčaku i direktor Kancelarije za KiM. 

„Izrazio sam zabrinutost zbog svakodnevnog institucionalnog i svakog drugog nasilja koje nad srpskim stanovništvom sprovodi režim iz Prištine, kao i zbog nerazumnih, jednostranih akcija albanskih političara koje prete da ugroze mir, posebno u svetlu pokušaja da nasilno preuzmu opštine na severu KiM, ali i pokušaja protivpravne eksproprijacije i otimanja srpske zemlje, do jednostranog raspuštanja Upravljačkog tima za ZSO“, naveo je Petar Petković nakon sastanka sa evropskim izaslanikom.

Prema Vučićevim saznanjima, već za sutra se planirao jedan „upad“ i to u opštini Zvečan.

„Da li će da pomeraju ili ne, ne znam. Imaju mogućnost do 28. maja. Samo vam kažem šta im je bio prvobitni plan“, dodao je.

Posebno ga u svemu ovome zabrinjava stav međunarodne zajednice:

„Naročito sam zabrinut što se u Kvinti prave nevešti i naivni, jer ponekad im je i 3 posto izašlih na izbore dovoljno za legitimne izbore, a nekad im ni 50 posto nije ni blizu legitimiteta kakav traže. Toliko o principima“.

Odlučio da ne ide na Samit Saveta Evrope u Rejkjavik

Kada već govori o Kosovu, spomenuo je i predstojeći Samit Saveta Evrope u Rejkjaviku, koji treba da se održi 16. i 17. maja gde bi trebalo da prisustvuju šefovi država članica SE.

Precizira da je Srbija zahtevala da se u delu ovog Samita, gde će se glasati o teritorijalnom integritetu doda „kao i svih drugih članica Saveta Evrope“.

„Da im olakšam da čak i ne pominjem Republiku Srbiju direktno, samo smo to dodali. To je toliko principijelno i malo, i nešto što bi trebalo da pripada svima. To je nešto što bi bilo normalno, ako se već toliko zalažete za teritorijalni integritet“, naglašava.

A onda je, kaže, posebno na insistiranje Nemačke u prethodnih 48 sati, shvatio da „teritorijalni integritet postoji za one zemlje, čiji integritet oni priznaju, a ne Ujedinjene nacije“.

„Njihova želja će da bude da se štiti teritorijalni integritet tamo gde njima odgovara, a tamo gde ne – tim gore po teritorijalni integritet te zemlje. Kada su odluke i povelja Ujedinjenih nacija u skladu sa njihovim željama onda je to u redu, a ako UN pripisuje nešto što nije u skladu sa njihovim željama – tim gore po povelju i rezoluciju UN“.

Zbog svega toga doneo je odluku, svestan da nije mnogo pametno da Srbija bude sama i izložena sveopštoj hajci iz Evrope, da on i ne ode u Rejkevik.

„Posle ovakve odluke u kojoj jasno stavljaju do znanja da su spremni da gaze integritet Srbije i povelju UN, doneo sam odluku da Republika Srbija bude predstavljena na najnižem nivou, ja neću ići u Rejkjavik i Srbija neće glasati za njihovu Deklaraciju, već ćemo biti uzdržani. Neće moći da kažu da je bilo jednoglasno“, kazao je Vučić.

Spreman je da zbog toga trpi sve njihove uvrede „zbog toga što sam se držao povelje UN i principa“.

„Mi smo spremni da podržimo teritorijalni integritet i Moldavije i Gruzije i Ukrajine, samo nismo spremni da tako lako i jednostavno odustanemo od teritorijalnog integriteta Srbije“, istakao je srpski predsednik.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.