Akcija u Žerovnici protiv krijumčarenja robe, jedna osoba privedena na razgovor; Petković: Dižu tenzije uoči dijaloga

magacin žerovnica
FOTO: Kosovska policija

Vest je ažurirana

U selu Žerovnica, u opštini Zvečan ovog popodneva izvršena je akcija Kosovske policije i carine u vezi sa krijumčarenjem robe. Nema uhapšenih. Jedna osoba je privedena na razgovor, nakon čega će najverovatnije biti puštena, potvrdili su iz Kosovske policije za KoSSev.

Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani, kazao je da je akcija sprovedena zbog sumnje na krijumčarenje robe.

„Oko 13.30 informisani smo da je kamion viđen u Žerovnici kod nekadašnje kasarne. Postojala je sumnja da je ovaj kamion došao na Kosovo ilegalnim putevima“, rekao je Eljšani.

Precizira da su osim pripadnika Kosovske policije na teren izašli i carinici, kao i službenici za ekonomski kriminal.

Pripadnici carine izvršili su zaplenu, ali Eljšani u ovom trenutku nije mogao da potvrdi šta je tačno konfiskovano.

Na fotografijama koje nam je dostavila policija vidi se magacin u kojem se, između ostalog, nalaze gazirana pića, više pakovanja čokolada, kao i jedan viljuškar.

Precizira da je akcija izvršena na jednoj lokaciji, odnosno kod nekadašnje kasarne, a gde se nalazi više magacina.

Hapšenja nije bilo, već je samo jedna osoba privedena na razgovor. Eljšani navodi da će on najverovatnije biti pušten nakon što se završi ispitivanje.

Slučajem se sada bavi kosovska carina.

Petković: Juriš na robu podizanje temperature pred novu rundu dijaloga

U međuvremenu se oglasio direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, navodeći da je akcija u Žerovnici zapravo bila „demonstracija sile“.

„Više desetina Kurtijevih naoružanih specijalaca upalo je danas popodne u tri magacina sa robom u mestu Doljane nadomak Zvečana pod izgovorom potrage za nelegalnom robom, a sa jednim, jedinim pravim ciljem – da isprovocira neodmereni reakciju Srba i optuži ih za tenzije na terenu“, poručio je Petković.

Kaže da ova akcija razotkriva Kurtijevu nameru da se „izazove destabilizacija širih razmera, sa ciljem da proces normalizacije odnosa sa Beogradom bude srušen, a obaveze koje je Priština preuzela u njegovom dosadašnjem toku budu poništene“.

Smatra ujedno da „juriš na robu od koje brojne porodice žive, jeste ništa drugo do podizanje temperature pred novu rundu dijaloga u Briselu“.

„Zbog toga je važno da su Srbi po ko zna koji put sačuvali mir i prisebnost i nisu naseli na najnoviju Kurtijevu provokaciju, koja je sračunata da izazove reakciju srpskog naroda“, naveo je.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.