Lajčak sa Kurtijem: Verujem da smo se oko Nacrta statuta za ZSO razumeli

Miroslav Lajčak
FOTO: KoSSev

Razgovarao sam detaljno sa premijerom o tome kako Evropska unija vidi proces izrade nacrta Statuta i verujem da smo se o ovom procesu razumeli, poručio je danas iz Prištine specijalni izaslanik EU za dijaloga Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak. 

Kako je to i najavila EU, Lajčakova današnja poseta Prištini, a potom i Beogradu, u cilju je razgovora o koracima u procesu normalizacije odnosa i to posle sastanka 2. maja, a pred novi sastanak sa glavnim pregovaračima koji se očekuje, kako je najavio, već u ponedeljak u Briselu.

„Veoma je važno da znamo posledice koraka i vodili smo važnu diskusiju o tome. O ovim aspektima ću sutra imati iste razgovore u Beogradu. Sastaću se sa glavnim pregovaračima Bisljimijem i Petkovićem u ponedeljak u Briselu, tako da je ovo veoma važno da bude jasno kako dalje, imamo sporazum, imamo aneks, tako da moramo da imamo jasno razumevanje i za korake“. 

Sa Kurtijem je danas, kaže, imao veoma intenzivan, koristan i bitan razgovor.

A osim o samom procesu normalizacije, razgovarali su i o tome kako Evropska unija vidi predstavljeni Nacrt statuta za ZSO.

Kaže da su se po tom pitanju i razumeli.

„Razgovarao sam detaljno sa premijerom o tome kako Evropska unija vidi proces izrade nacrta Statuta i verujem da smo se o ovom procesu razumeli. Imamo razumevanje, potrebne su nam jasne ideje za naredne korake“. 

Istakao je, sa druge strane, da je EU jasno stavila do znanja da je za njih prihvatljiv svaki model ZSO zasnovan na evropskim vrednostima i principima i u skladu sa evropskim modelima, te da je to pitanje jasno.

„Posrednici su tu da nađu sredinu i upravo to ćemo i uraditi. Ono što je prihvatljivo za EU ​​zasniva se na evropskim vrednostima, koje su u skladu sa evropskim modelima, rekli smo to od početka“, rekao je Lajčak.

Kosovski premijer se o ovom sastanku kratko oglasio na Tviteru. 

Kaže da je Lajčaku preneo svoj stav – da je potrebno da se Osnovni sporazum primeni u celini, ali i da je specijalnom izaslaniku preneo: 

„Potrebu da EU pozove Srbiju na odgovornost za uporna kršenja tog sporazuma“.  

Iz Prištine evropski zvaničnik odlazi na Sever, odnosno u severni deo Mitrovice, a potom i na jug.

Namera je da na sever ode, kako bi iz prve ruke imao uvid u situaciju, a na jug kako bi od čelnika ovog dela grada čuo mišljenje o severu.

„Danas popodne ću ići i na sever Kosova. Želim da imam iz prve ruke uvid u situaciju tamo i nadam se da će doći do političkog rešenja da se u potpunosti fokusira na normalizaciju i primenu sporazuma. Sastaću se i sa gradonačelnikom južnog dela Mitrovice, kako bih čuo njegov stav o severu“. 

Poručio je stranama da se moraju fokusirati na normalizaciju, a ne na sukobe.

„Možemo da imamo normalizaciju ili konfrontaciju, a mi želimo da se u potpunosti fokusiramo na normalizaciju, tako da želimo da izbegnemo bilo kakvu eskalaciju, to nije nikome u interesu“.

Svakog trenutka se poseta specijalnog izaslanika severnom delu Mitrovice očekuje. Na glavom mostu koji deli južni i severni deo ga čeka veliki broj novinara kako srpskih, tako i onih iz albanskih redakcija.

FOTO: KoSSev


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.