Kurti iz Slovačke: Više vređa što Srbija ne priznaje svoje zločine, nego što ne priznaje nas

FOTO: Preuzeto sa Kohe

„Više smo uvređeni što Srbija ne priznaje svoje zločine iz prošlosti, nego što ne priznaje nas“, kazao je danas kosovski premijer, Aljbin Kurti u Slovačkoj. Na panelu u sklopu ovog foruma ponovio je da je Kosovo posvećeno Berlinskom procesu, te da „ne veruje“ liderima koji veruju u samodovoljnost Zapadnog Balkana.

Kurti provodi drugi dan u Bratislavi, gde učestvuje na godišnjem “Globsek 2022 forumu”. U sklopu ovog foruma danas je govorio na panelu „Sada ili nikad, otključavanje evropske budućnosti Zapadnog Balkana“.

Kosovski premijer je prvenstveno govorio o podršci koju Zapadni Balkan ima iz EU i SAD, sa naglaskom da ona mora biti i veća u pogledu borbe protiv, kako je kazao, prekogranične mafije koja postoji na Balkanu.

„Konkretno, smatram za vladavinu prava i borbu protiv organizovanog kriminala koji je prekogranični. Postoji nešto što se zove balkanska mafija. U toj borbi svi treba da sarađuju, a potrebna nam je pomoć EU i SAD. Osim toga trebaju nam zemlje sa demokratijom, gde i opozicija može da pobedi“, kazao je Kurti, prenose prištinski mediji.

Takođe, prema njegovim rečima, kazao je da je EU potrebna i kada je u pitanju socijalna pravda, dodajući da je važna i uloga NATO-a.

„Socijalna pravda je veoma važna, antifašizam, jer je bilo neke vrste približavanja sa profašističkim silama u EU, NATO nam je potreban i sada u 21. veku, ništa manje nego u prošlom veku“, kazao je kosovski premijer.

Govoreći upravo o podršci i potrebi EU na Zapadnom Balkanu, Kurti se nadovezao i na inicijativu „Otvoreni Balkan“, ponovivši da se Kosovo u „velikoj meri“ oslanja na Berlinski proces, te da ne veruje grupi lidera koji veruju u samodovoljnost Zapadnog Balkana.

„Zapadni Balkan je otvoren za NATO, za EU, za Ujedinjeno Kraljevstvo. Ne verujem da treba da se otvaramo za bilo kakvu severoistočnu ili istočnu intervenciju. I mi se u velikoj meri oslanjamo na Berlinski proces. Već sa novim početkom kancelara Šolca, podržavamo inicijativu sa evropskim vrednostima iznutra i EU da nam pomogne, ali ne i van EU“, rekao je Kurti.

Na istom panelu je pomenuo i dijalog koji u Briselu Priština vodi sa Beogradom, rekavši da je kosovska strana ka svim pitanjima u njemu posvećena, konstruktivna i kreativna, ali da, kako je ponovio, „dijalog treba biti fokusiran na uzajamno priznanje“, što Srbija ne prihvata i „nikada neće“.

„Nažalost, Srbija poručuje da nas nikada neće priznati, a osim toga, ne priznaju ni svoje zločine iz prošlosti“, kazao je Kurti, dodajući potom da kosovsku stranu, kako je naveo, „ovo drugo mnogo više vređa, nego ono prvo“.

Prema pisanju prištinskih medija, dodao je i da je to dodatno problematično, jer je 19 NATO država članica tada bombardovalo državu koja je u Evropi, da bi, kako je kazao, „zaustavili genocid Srbije na Kosovu“.

„Ovde vidim suštinu problema. Negiranje prošlih zločina, ratnih zločina, genocida i tako dalje“, kazao je Kurti.

Ipak, kako je nastavio, Priština se trudi da u Briselu, uz posrednika Miroslava Lajčaka, postigne dogovor kada su u pitanju tablice i energetika, odnosno neplaćanje struje u četiri srpske opštine na Kosovu.

„Reč je o tablicama i energetskim pitanjima. Što se tiče električne energije na Severu, tamo se struja ne plaća zbog ilegalnih struktura, a ne zbog građana“, rekao je on.

Šta je srpski predsednik Aleksandar Vučić poručio iz Bratislave, čitajte u: 

Vučić: Nismo daleko od sporazuma o energetici i nestalima; Za ulazak u EU potreban kompromisPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.