Kurti iz Atine: Siguran sam da će i druge zemlje priznati Kosovo

Kurti Grčka
FOTO: FB profil/Aljbin Kurti

Nakon serije poziva Grčkoj za priznanje kosovske nezavisnosti, kosovski premijer Aljbin Kurti, kazao je danas da su odnosi Prištine i Atine sve bolji, kao i da je siguran da će i druge zemlje priznati Kosovo.

Kurti je proveo još jedan radni dan u Grčkoj prestonici. Nakon što je krajem prošle nedelje prisustvao 25. okruglom stolu sa predstavnicima grčke vlade u Atini i održao seriju sastanaka sa grčkim predstavnicima vlasti, Kurti je ujedno prisustvovao otvaranju 23. Simi simpozijuma u Atini, gde je čestitao 200. godišnjicu nezavisnosti Grčke.

Kurti se na ovom događaju pohvalio da je na izborima osvojio više od 50 odsto glasova na februarskim izborima.

„Tog dana su građani Kosova u znak ljubavi, odlučili da podrže i glasaju za naš program – za pravdu i radna mesta. Trudićemo se i dobro nam ide. Ipak, znamo da nismo ostrvo. Mi smo međusobno povezani i treba nam još veća povezanost“, kazao je Kurti.

Kosovski premijer je na ovom događaju govorio i o četiri slobode EU – sloboda kretanja roba, pružanja usluga, kretanja radnika i kretanja kapitala, koje su ujedno prioritetni principi inicijative o mini šengenu na Zapadnom Balkanu, kojoj se Kurti protivi.

„Svi znamo četiri slobode, međutim, da li će uvoz robe naneti štetu lokalnim proizvođačima? Uvoz radnika – hoće li to naštetiti sindikatima i pravima radnika? Trebalo bi da zaštitimo njih i prava njihovih sindikata, ali u isto vreme trebalo bi energično promovisati poštenu trgovinu na međunarodnim i nacionalnim forumima“, kazao je Kurti.

Ujedno je kazao da je Kosovo dugi niz godina bilo „izvor imigranata“, ali i da sada stvari počinju da se menjaju.

Nakon više poziva za priznanje koje je prethodnih dana uputio grčkim političkim zvaničnicima, danas je kazao da je nezavisnost Kosova priznalo 117 zemalja i da su poboljšani odnosi sa Grčkom.

„Siguran sam da će više zemalja priznati našu nezavisnost, a paralelno sa tim radimo sa Srbijom na principijelnom dijalogu koji će dovesti do uzajamnog priznavanja, uz olakšavanje EU i pomoći SAD“, kazao je Kurti.

Tvrdi da, ukoliko bude uspeo da obezbedi pravdu i radna mesta, da je siguran da građani neće više napuštati Kosovo. Ukazao je na potrebu obezbeđivanja kvalitetnog obrazovanja i zdravstvene zaštite, nezavisnog pravosuđa ali i većih ulaganja.

Kaže da to sve Kosovo ne može da uradi samo.

„Potrebna nam je pomoć u borbi protiv korupcije i kriminala. Potrebni su nam strani investitori. Treba nam dostojanastvo na međunarodnoj sceni, da se prema nama ophode kao jednakima među zemlja“, zaključio je Kurti.

O boravku kosovskog premijera u grčkoj prestonici čitajte u vestima

Kurti grčkim vlastima dva puta za dva dana: „Priznajte nas“

Kurti ponovo pozvao Grčku da prizna KosovoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.