Kurti grčkim vlastima dva puta za dva dana: „Priznajte nas“

Kurti okrugli sto Grčka
FOTO: Kancelarija kosovskog premijera

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, koji od juče boravi u grčkoj prestonici, i danas je uzeo učešće na okruglom stolu u organizaciji grčke vlade i britanskog magazina „The Economist“. Razgovaralo se o saradnji u jugoistočnoj Evropi, a kosovski premijer iskoristio je ovaj regionalni događaj da uputi domaćinu poziv da prizna kosovsku nezavisnost.

Kurti je juče doputovao u Atinu gde se održava 25. okrugli sto – samit kojem prisustvuju predstavnici grčke vlade, kao i premijeri, ministri i drugi politički zvaničnici širom regiona.

Kosovski premijer imao je juče bilateralni susret sa grčkim premijerom, Kirijakosom Micotakisom, sa kojim je razgovarao o odnosima Prištine i Atine i poboljšanju ekonomske saradnje, ali mu je ujedno i uputio zahtev da se Grčka „pridruži bloku zemalja koje su priznale Kosovo“.

Isti poziv Grčkoj uputio je Kurti i tokom drugog dana ovog 25. okruglog stola.

„Premijer Kurti ponovio je zahtev da se Grčka pridruži zemljama koje su priznale Kosovo. Ne zaboravimo da je 22 od 27 država članica EU već priznalo Republiku Kosovo, kao i 26 od 30 država članica NATO-a“, rekao je Kurti, saopšteno je iz kosovske vlade.

Tema današnjeg panela bila je „Jugoistočna Evropa: uvećanje saradnje i solidarnosti“.

„Prepoznavanje naše države, saradnja u regionu i što brže uključivanje regiona u Evropsku uniju pravi su put ka miru, stabilnosti i dugoročnoj bezbednosti“, poručio je ujedno Kurti.

Kako je saopšteno, Kurti je u svom obraćanju kazao da je kosovska vlada pod njegovim vođstvom, aktuelna, ali prethodna, dobro upravljala pandemijom.

„Za vreme vlade Kurti 1 Kosovo je ocenjeno kao jedna od zemalja sa najuspešnijim upravljanjem pandemijom, a u roku od 100 dana od kada je formirana aktuelna vlada, broj aktivnih slučajeva opao je sa 13.000 na 170, dok je broj hospitalizovanih slučajeva pao sa 750 na 25“, kazao je Kurti.

Podsetio je da je Kosovo zaključilo ugovor sa kompanijom Fajzer o nabavci 1.2 miliona vakcina, te kazao da je u roku od 100 dana od formiranja vlade obezbeđeno čak 2.000.000 doza.

Kurti se ujedno pohvalio time da je Priština jedina u regionu koja nije uzela vakcine iz Rusije ili Kine.

Kurti se tokom drugog dana boravka u Atini sastao i sa ministrom nacionalne odbrane Grčke, Nikolaosom Panagitopoulosom, gde su govorili o značaju bezbednosti i mira u regionu, kao i o mogućoj vojnoj saradnji, saopštila je kosovska vlada.

„Procenjen je napredak zajedničkih aktivnosti obuke vojnika KBS-a sa trupama savezničkih zemalja, u okviru najveće vežbe organizovane u regionu Balkana „Defender Europe 21“, navode se.

Oni su, dodaje se, takođe govorili i o mogućnostima razmene iskustava ministarstava odbrane, s obzirom na dalji razvoj KBS-a.

Kosovo beleži dobre rezultate i u borbi protiv korupcije, očuvanja javnog novca, kao i sprovođenju reformi u pravosuđu, tvrdi Kurti.

„Nova kultura koju smo uspostavili dobrim upravljanjem, gde se korupcija ne toleriše, sada se primenjuje u praksi. Želimo da nastavimo sa postupkom vetinga, koji će naše tužilaštvo učiniti aktivnijim, a pravosuđe efikasnijim“, rekao je Kurti.

Kurti je takođe kazao i da se na Kosovu beleže poboljšanja u sferi ekonomije.

„Ekonomski pokazatelji pokazuju da je u prvih pet meseci u godini privredna aktivnost porasla za 15%, prihodi u budžetu za 30%, a izvoz za 66%, dok se za ovu godinu predviđa ekonomski rast od 7.9%“, tvrdi Kurti.

Govoreći o regionalnoj ekonomskoj saradnji Zapadnog Balkana, Kurti se i na ovom događaju osvrnuo na svoju ideju – SEFTA, kojom želi da ukine sporazum CEFTA.

„Kosovo je već predložilo novi okvir za saradnju, nazvan SEFTA (Sporazum o slobodnoj trgovini jugoistočne Evrope), koji bi obuhvatio sve zemlje zapadnog Balkana, kao ravnopravne članice i kao takav bi bio zasnovan na posebnom odnosu sa Evropskom unijom, prema EFTA-EEA modelu“, kazao je Kurti.

Kako je potvrđeno iz kosovske vlade, današnjem panelu prisustvovali su premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev, odnosno Edi Rama, bivša predsednica Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, predsednica reformske mreže u Grčkoj „Diktio“ i bivša evropska poverenica za zapošljavanje i socijalna pitanja, Ana Diamantopoulou i bivši ministar spoljnih poslova grčke, George Katrougkalos.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.