Kurti i Osmani najavili koaliciju

Foto: Koha

Lider Samoopredeljenja (LVV) Aljbin Kurti i kandidatkinja za premijerku LDK Vjosa Osmani završili su prvi sastanak na kom se razgovaralo o koaliciji ove dve stranke nakon nedeljnih izbora. Najavljuju vladu umanjenog sastava, kao i to da neće juriti za koalicijom sa Srpskom listom.

Malo posle podneva danas došlo je do sastanka između predstavnika dve prvoplasirane partije na nedeljnim vanrednim izborima za Skupštinu Kosova.

Uoči sastanka, Kurti je najavio da će razgovarati o „početku nove vlade“ i najavio da će koalicija LVV i LDK „sačuvati zemlju od zla“.

Kako je nakon sastanka izjavila Osmani, sa Kurtijem je razgovarala o principima, ali detalji još uvek nisu diskutovani. Dodaju da smatraju da nije fer najaviti imena budućih članova vlade pre objavljivanja rezultata.

„Verujemo da će rezultati izbora biti potvrđeni, očekujemo konačne rezultate iz poštovanja prema građanima, kao i rezultate od preko 20.000 uslovnih glasova“, rekao je Kurti, prenosi KTV.

Dvoje lidera nisu najavili ni ime budućeg premijera, ali je Kurti najavio da će vladati zajedno.

„Vladaćemo zajedno. Nećemo se baviti političkom trgovinom kakvu ste videli sa PAN koalicijom. Bićemo radikalno transparentni“, najavio je Kurti.

Pored toga što će imati svega 12 ministarstava, buduća vlada će ispoštovati i kvotu od 30% zastupljenosti i muškaraca i žena.

Kada je budućnost jedine srpske parlamentarne partije, Srpske liste, u budućoj kosovskoj vladi u pitanju, Kurti i Osmani poručili su da će se pre Srpske liste sastati sa drugim političkim opcijama.

„Nećemo juriti ka Srpskoj listi bez da se sastanemo sa Srbima izvan Srpske liste“, rekao je Kurti.

Kako javlja novinarka N1 iz Prištine, Zana Cimilji, Kurti je rekao i da je „ustavna obaveza da od srpske zajednice imamo jednog ministra, ako imamo 12 ministarstava. Mi ćemo poštovati Ustav Kosova, ali nećemo trčati prvo kod Srpske liste, a da se ne sastanemo sa Srbima van Srpske liste, kojima je još jednom učinjena nepravda, sa nepravilnostima u izbornom procesu i kršenja koja su potvrđena i od međunarodnih posmatrača. Dakle, prvo ćemo sa njima razgovarati, sa Srbima koji priznaju Republiku i nezavisnost naše države, koji imaju pritisak od Beograda“.

Najavili su i dalje sastanke u narednim danima.

Povezani članci:

Danas sastanak Kurtija, Mustafe i Osmani o koaliciji

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.