Kurti: Razgovori o mapama i ideja o razmeni teritorija završeni dolaskom Samoopredeljenja na vlast

FOTO: Ablin Kurti/ Screen shot

Ideja o razmeni teritorija i razgovori o mapama završeni su dolaskom Samoopredeljenja na vlast, rekao je lider ove stranke, kojeg već vide kao novog premijera Kosova – Aljbin Kurti (Albin Kurti).

U intervjuu poznatom albanskom novinaru Bljendiu Fevziu (Blendi Fevziu) na albanskom „TV Klan“, naveo je i šta je njegova „ponuda Srbiji“ – „lista dugova koju ima prema nama zbog svoje odgovornosti u ratu“.

„Srbija bi trebalo da se pogleda u ogledalo, a ne da Albance (gleda) dvogledom. Vučić kaže da ne može da prizna Kosovo u ovim granicama. I drugo, ‘recite mi šta tražite i spremni smo da vam to damo’. Ne prihvatamo ove uslove. Teritorijalna rešenja sa olovkama i mapama u ruci – sa tom idejom se kod nas završilo. Nema mape kod predsednika republike. Nema sporazuma bez dijaloga. Nema dijaloga o granicama. Ovo su moji stavovi. Vučić mora još jednom da shvati šta znači dolazak Samoopredeljenja na vlast. I verujem da on to vrlo dobro zna“, rekao je Kurti.

U istom intervjuu potvrdio je da je Samoopredeljenje oduvek htelo ostavku Hašima Tačija, ali da sada „nema glasova za takvu smenu“. Kao najproblematičnije kod Hašima Tačija, sada sa očekivanjem nove vlade Samoopredeljenja i LDK, Kurti vidi njegov odnos sa Srbijom, i to tokom „poslednje dve godine“.

„On je uradio nešto nezamislivo za nas – pre tri godine, zato što u jednu ruku složio se da učini neku vrstu teoritorijalne razmene sa Srbijom. On je to nazvao bolnim kompromisom – korekcijom granica, gde je sever zapravo Rankovićev poklon“, rekao je za albanski „Klan“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.