Danas sastanak Kurtija, Mustafe i Osmani o koaliciji

Prema pređašnjim najavama, danas će doći do sastanka između lidera dve prvoplasirane partije na minulim parlamentarnim izborima organizovanim u nedelju – Aljbina Kurtija iz pokreta Samoopredeljenje (LVV) i Ise Mustafe iz Demokratskog saveza Kosova (LDK). Razgovaraće se o postizbornoj koaliciji i formiranju nove vlade.

Četiri dana nakon održavanja kosovskih parlamentarnih izbora, konačni rezultati još uvek nisu poznati, čeka se na prebrojavanje više desetina hiljada uslovnih i glasova van Kosova, kao i ponovno prebrojavanje glasova sa 303 biračkih mesta na kojima su uočene tehničke greške štampi na formularima, na kojima su sumirani glasovi političkih subjekata.

Ipak, pobednici izbora su poznati, radi se o do sada opozicionim strankama LVV i LDK. Obe su prethodno izrazile spremnost da uđu u postizbornu koaliciju, a vodili su i intenzivne pregovore o predizbornoj koaliciji koji su tada propali zbog nemogućnosti da se dogovore oko zajedničkog kandidata za premijera.

Sada je izvesno da će budući mandatar biti Aljbin Kurti iz LVV, koji je nagovestio da je postizborna koalicija ove partije moguća samo sa LDK i isključio mogućnost da u buduću vladu pozove ostale većinske partije koje su ušle u Skupštinu Kosova – PDK i koaliciju AAK-PDK. Pored toga, Kurti je isključio i mogućnost priključivanja jedine manjinske srpske partije, Srpske liste, njegovoj vladi.

Kada je najavio razgovore sa LDK, Kurti je izneo i neke detalje oko kojih su se ove stranke već dogovorile, a među njima je i namera da buduća vlada ima svega 12 ministarstava što  je značajna redukcija u odnosu na Haradinajevu vladu, koja je brojala čak 21 ministarstava, od čega je na početku 3 ministarstva pripadalo predstavnicima Srpske liste.

Ukoliko buduća kosovska vlada bude imala svega 12 ministarstava, po kosovskom Ustavu srpskoj zajednici će sledovati samo jedno ministarstvo, a tog ministra moraće da odobri većina od 10 poslanika srpske zajednice u kosovskoj skupštini. Ovu proviziju kosovskog ustava Kurti je najavio da planira da prekrši i to imenovanjem ministra iz srpske zajednice koji neće nužno dobiti potrebnu podršku srpskih poslanika.

Spremnost za pregovore izrazili su i iz LDK i to odmah nakon izbora. Lider LDK, Isa Mustafa, najavio je tada sastanak sa kandidatkinjom ove stranke za premijerku, Vjosom Osmani i Kurtijem u vezi sa mogućnošću formiranja zajedničke vlade.

„Nastavićemo gde smo stali pre izbornog procesa, poštujući volju građana koji su slobodno glasali na demokratskim izborima, ali i poštujući interese LDK“, napisao je Mustafa na Fejsbuku.

Slične poruke slala je juče i Osmani.

„Građani su uspostavili novu vladu koju treba da čini dosadašnja opozicija. Za mene druge alternative nema. Koalicija LDK i Samoopredeljenja suočiće se sa brojnim izazovima, ali treba da ima samo jedan interes: interes građana Kosova“, napisala je ona na svom Fejsbuk profilu.

S duge strane PDK, do sada dominantna partija na kosovskoj političkoj sceni i prisutna u svakoj posleratnoj vladi, po prvi put je priznala poraz, a njen lider, Kadri Veselji, istakao je da je ovaj politički subjekt spreman za opoziciono delovanje.

„Zajedno sa PDK radio sam naporno kako bih osvojio ove izbore, ali ipak nismo ostvarili pobedu. Građani su rekli svoje i mi to prihvatamo. PDK prelazi u opoziciju ali nastavljamo da služimo narodu i državi,“ rekao je sinoć Veselji na konferenciji za medije na kojoj je priznao poraz, prenosi Kallxo.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.