Kurti i Hadžiju sa Salviolijem: Neophodno otvaranje arhiva, Srbija počinila zločine, spremni da se suočimo sa prošlošću

kurti i savioli
FOTO; Kabinet kosovskog premijera

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacije i garantovanje neponavljanja, Fabian Salvioli, boravi danas u poseti Kosovu. Savioli se u Prištini sastao sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem, a potom i ministarkom pravde, Aljbuljenom Hadžiju. Razgovarali su o inicijativama za tranzicionu pravdu i suočavanju sa prošlošću na Kosovu.

Salviolija je prvo ugostio Kurti.

Kosovski premijer poručio je ovom zvaničniku UN-a da je otvaranje arhiva o nestalima u Srbiji neophodno, jer su, kako je kazao, „zločini počinjeni na Kosovu zločini koje je počinila država Srbija“.

Kurti je, sa druge strane, poručio da je njegova vlada posvećena pravdi i suočavanju sa prošlošću.

Podcrtao je da je rehabilitacija i ostvarivanje pravde za žrtve neophodna.

U međuvremenu se sa ovim zvaničnikom UN-a sastala i kosovska ministarka pravde.

Javnost je o tome izvestila na Fejsbuk stranici kosovskog ministarstva pravde, skoro identičnim saopštenjem kao i Kurti.

I kosovski premijer i Hadžiju, kako je saopšteno iz Kurtijevog kabineta i Ministarstva pravde, obavestili su specijalnog izvestioca UN o inicijativama koje su preduzeli, poput osnivanja Instituta za zločine počinjene tokom rata, izrade Nacionalne strategije za tranzicionu pravdu, jačanja Odeljenja za ratne zločine u Specijalnom tužilaštvu Kosova i izmene Zakonika o krivičnom postupku koji omogućava suđenje u odsustvu za predmete ratnih zločina.

Hadžiju je ujedno podcrtala da je istraživanje ratnih zločina za ministarstvo pravde prioritet.

Salvioli se, kako navode iz Prištine, zahvalio kosovskoj vladi i institucijama na saradnji, te izrazio solidarnost sa žrtvama i građanima Kosova.



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.