Članovi SO JP Mreža Most „zamrzli“ štrajk glađu do ponedeljka – „daju prednost razgovorima“

SO JP Mreža Most Štrajk glađu
FOTO: Fejsbuk/ SO JP Mreža Most

Oko 37 članova Sindikalne organizacije JP „Mreža Most“ iz poslovnih jedinica „TV MOST“ – Kosovska Mitrovica i „RTV GRAČANICA“ – Gračanica koji su jutros stupili u štrajk glađu, odlučili su večeras da isti „zamrznu“ do ponedeljka.

Članovi ovog sindikata stupili su u štrajk danas u 10.00 časova u nameri da ispune svoje višegodišnje zahteve o povećanju plata i dodeli kosovskog dodatka.

Kako su u najavi o početku štrajka naveli, više puta su se pismima obraćali predstavnicima institucija i predsedniku Srbije, dok se sve završilo bezuspešno. Poručili su da su se trudili da do štrajka ne dođe, ali i da ga sada neće prekidati – sve do ispunjenja zahteva.

Štrajk su započela 22 člana iz „RTV Gračanica“ iz Gračanice i njih 15 iz „TV Most“ iz Kosovske Mitrovice.

Osam sati kasnije, odnosno večeras, međutim, usledilo je novo saopštenje u kojem su članovi sindikalne organizacije JP „Mreža Most“ saopštili da su doneli odluku da se štrajk glađu zamrzne do ponedeljka.

Žele da, kako kažu, daju mogućnost i prednost razgovorima.

„S obzirom na to da je sveobuhvatna bezbednosna situacija na KiM teška i složena i da se naša država Srbija svakodnevno bori za opstanak srpskog naroda na KiM, smatramo da je kao što smo prethodnih meseci govorili – da naše probleme rešimo razgovorom i da ćemo u saradnji sa ostalim poslovnim jedinicama usaglasiti stavove o daljim koracima“, navodi se u kratkom saopštenju.

Podsetimo, kosovski dodatak za radnike TV Most-a, najavio je još pre skoro četiri godine srpski predsednik, na šta su danas i ukazali članovi sindikalne organizacije.

Kazavši da je kosovski dodatak dodeljen lekarima i učiteljima, Vučić se tada obratio nekadašnjem direktoru Kancelarije za KiM, Marku Đuriću, rekavši mu da je u redu da se da i novinarima koji rade na televiziji „Most“.

„Nije fer da oni budu izuzeti, te bih te molio da to napravite, ti ljudi se bore i sa najtežih terena sa Kosova i Metohije izveštavaju, trebalo bi to da im se omogući“.

KoSSev portal se povodom jutrošnjih navoda članova SO JP „Mreža most“, upitom putem mejla obratio Kancelariji za KiM, sa pitanjima kakva je namera te institucije i koji su dalji koraci za one koji su započeli štrajk.

Međutim, do objavljivanja i ove vesti, ni ovog puta iz te institucije nisu odgovorili.

Rakočević: Kosovski dodatak za podršku svim novinarima srpskih medija na KiM

U međuvremenu se oglasio predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS), Živojin Rakočević, koji je obišao  zaposlene u “RTV Gračanica“ sa porukom da kosovski dodatak može biti važan u pružanju podrške svim medijima.

“Mi ne možemo odvajati ljude po određenom sistemu i reći ‘vi ste zaslužili kosovski dodatak, pa ćete ga dobiti, a vi niste’. Kosovski dodatak bi trebalo da podrazumeva i više novca za projekte medijima na Kosovu i Metohiji, odnosno, da znači stabilnost za medijskog profesionalca, bez obzira u kom sistemu radi i kojoj firmi pripada”, zaključio je Živojin Rakočević.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.